Je foto's verbeteren door een aantal eenvoudige acties
Foto's maken en vooral bekijken doen we allemaal. Nooit eerder werden er zoveel foto's gemaakt als tegenwoordig. Maar we willen natuurlijk wel zo mooi mogelijke resultaten hebben. Met een goed beeldbewerkingsprogramma kun je vaak met een paar eenvoudige handelingen een foto significant verbeteren. Welke acties moet je aan denken en hoe voer je die uit?
Het belangrijkste punt om een goede foto te krijgen is het moment dat de foto wordt gemaakt. Als je goede foto's wilt maken, moet je op dat moment goed opletten en de juiste keuzes maken. Maar dat neemt niet weg, dat je ook achteraf nog vaak een en ander verbeteren aan de foto. In sommige gevallen maakt dat de foto net even beter. In andere gevallen maak je van een middelmatige schot een prachtige foto.
De handelingen die hieronder beschreven worden kunnen uitgevoerd worden met de betere grafische programma's, zoals Photoshop, Photoshop Elements, Paint.Net en GIMP. De manier waarop varieert enigszins van pakket tot pakket. Maar aangezien alle handeling redelijk basic zijn, komt het bij de meeste programma's op hetzelfde neer.
De foto rechtzetten
Het eerste waar je naar kunt kijken is of de foto bijgedraaid moet worden. Tijdens het nemen van de foto moet je daar eigenlijk al zorg voor dragen. Maar gelukkig kun je daar ook na de tijd, nog wel wat aan doen. Met de meeste beeldbewerkingsprogramma's is het mogelijk eenvoudig een foto te draaien.
De foto is niet helemaal recht.
De foto is nu rechtgezet
Door de rotatie ontstaan er lege vlakken bij de hoeken. Dat komt omdat een foto altijd rechthoekig moet zijn. Daardoor past de foto niet meer in hetzelfde vlak. Om niet een stukje foto kwijt te raken, wordt de resolutie van de foto vergroot. Op die manier raak je niets kwijt. In de praktijk wil je natuurlijk die lege vlakken niet zien. Gelukkig kun je ze eenvoudig weghalen met de volgende stap.
De foto bijsnijden
Een foto bijsnijden betekent dat je een gedeelte van de foto weg gooit. In de praktijk is dat vaak een bepaald deel langs de rand van de foto. Het kunnen bijsnijden van de foto wordt ook vaak
Crop genoemd en is een basisbewerking die in alle gangbare grafische programma's aanwezig is.
Over het algemeen werkt het door een rechthoek te trekken op je foto. Daarmee selecteer je het deel van de foto dat je wil bewaren. Door te bevestigen, wordt de rest van de foto weggegooid en houd je je selectie alleen over. De foto zal daarna dus een lagere resolutie hebben, doordat er pixels in de hoogte en breedte verwijderd zijn.
De originele foto
Door bij te snijden raak je de ongewenste zaken kwijt.
Het bijsnijden van de foto kan je om verschillende redenen doen.
- Zoals gezegd, raak je de lege vlakken die je krijgt wanneer je de foto geroteerd hebt, eenvoudig kwijt.
- Je kunt een element van je foto kwijt raken door bij te snijden. Misschien bevindt zich langs de randen van de foto een object dat de foto minder mooi maakt. Door bij te snijden raak je zoiets eenvoudig kwijt.
- Door bij te snijden kan je ervoor zorgen dat de belangrijke zaken in je foto meer benadrukt worden Het hoofdonderwerp van je foto kan door bij te snijden ook groter getoond worden.
- Met bijsnijden kan je ervoor zorgen dat de foto meer in balans raakt. Bijvoorbeeld bij een foto van iemand die ergens poseert, maar niet in het midden staat. Door bij te snijden kun je dat oplossen.
- je kunt de juiste beeldverhouding krijgen door de foto bij te snijden. Zie hiervoor de volgende alinea.
Resolutie van de foto en afdrukken
Door bij te snijden verandert de resolutie en dus de afmetingen van de foto. En in veel gevallen verandert daarmee ook de verhouding tussen de breedte en de hoogte. Technisch gezien is elke combinatie tussen hoogte en breedte toegestaan. Maar in de praktijk moet je rekening houden met wat je met de foto wil gaan doen. Bij het plaatsen op een website of sociale media, kun je je veel veroorloven. Maar je moet voorzichtiger zijn wanneer je de foto bijvoorbeeld in een fotolijstje wil doen. In dat geval moet je ervoor zorgen dat de foto na bijsnijden de juiste verhoudingen heeft.
De kleuren van de foto verbeteren
De meeste camera's leveren geen perfecte foto's. Vaak heeft een camera een afwijking in de kleurweergave. Dit is natuurlijk verschillend per merk, type, gebruikte techniek, prijs, belichting, enzovoort. Maar ook tussen twee dezelfde type camera's zitten soms verschillen. Maar ook los van eventuele onvolkomenheden in de camera, loont het vaak de moeite om de foto te verbeteren.
Veel mensen kennen de opties
Brightness en
Contrast, of helderheid en contrast. Hiermee kun je een en ander doen, om de foto wat te verbeteren. Beter is echter om met een programma te werken dat de optie
Levels heeft. Levels biedt betere mogelijkheden om je foto te verbeteren. Veel programma's hebben daarbij een optie om automatisch de juiste waarden te kiezen. Je hoeft dan niet zelf iets te regelen. Je moet wel even kritisch kijken of de voorgestelde verandering ook een echter verbetering oplevert.
In de originele foto ligt er een lichte groene zweem over de foto
Nu zijn de levels automatisch aangepast door Photoshop
In Photoshop kun je uit drie verschillende automatisch acties kiezen, namelijk
Auto Tone, Auto Color en Auto Contrast. Meestal beidt Auto Tone het gewenste effect. Maar soms kun je beter een van de andere gebruiken. Het beste probeer je ze even alle drie om te kijken welke het beste werkt voor je foto.
De verzadiging van de kleuren aanpassen
Een volgende stap die bij bepaalde foto's een grote verbetering oplevert is het aanpassen van de verzadiging. Deze kleurverzadiging heet in veel programma's de
Saturation. Meestal kun je drie zaken veranderen die gezamenlijk het beeld van je foto bepalen. Dat zijn de tint, verzadiging en helderheid, of in het Engels:
hue, saturation en lightness.
Het gaat ons hier specifiek om de verzadiging. Door de verzadiging te verhogen, maak je de kleuren feller. Bij veel foto's zal het resultaat daar een stuk beter van worden. Je gaat gemakkelijk te ver met de verzadiging, dus wees terughoudend. De kleuren een beetje extra laten uitkomen is vaak al voldoende.
De originele foto
Hier zijn de kleuren iets meer verzadigd
De foto scherper maken
In sommige gevallen kun je de foto scherper maken. Verwacht geen wonderen, want een beeldbewerkingsprogramma kan alleen werken met de pixels die in de foto zitten. Het is niet in staat om er echte nieuwe informatie bij te verzinnen. Een hele slechte foto kun je dus niet zomaar veranderen in een prachtig exemplaar. En dat geldt zeker voor het verscherpen. Maar in bepaalde situaties kun je toch een verbetering doorvoeren door de foto scherper te maken.
De originele foto
De verscherpte foto (klik op de foto voor een grotere foto)
Pas ook bij het verscherpen op, dat je niet te ver gaat. Zorg dat je de hele foto even goed bekijkt, voordat je besluit dat het zo goed is. Niet zelden is een bepaald element in de foto wel verbeterd, maar een ander deel juist verslechterd. In sommige programma's, zoals Photoshop, kun je kiezen uit meerdere verschillende verscherp-algoritmes. Eén van de goeie mogelijkheden is de ietwat vreemd genaamde
Unsharp Mask. Deze actie biedt je een scherm waar je een paar instellingen kunt doen. Het effect van deze instellingen worden meteen live getoond. Op die manier kun je snel de beste waarde vinden.
Wegwerken van storende elementen
De laatste bewerking die we noemen is de lastigste. Soms staat er iets op de foto, wat je niet wil zien. Is het dicht bij de rand, dan kun je volstaan met de al besproken Bijsnijden-actie. Maar in veel gevallen is dat niet mogelijk. In zo'n situatie kun je proberen het element weg te halen. Het moeilijke daaraan is natuurlijk om dat zodanig te doen, dat je later geen sporen zal zien van je aanpassingen.
Een manier waarop dit vaak nog wel redelijk simpel te doen is, door met het
Clone Stamp gereedschap te werken. Dit gereedschap kun je als een stempel zien. Eerst kies je een plek die als bron dient. Vervolgens klik je op een andere plek in je foto, om zo de pixels uit het brongebied te kopiëren naar de nieuwe plek. Meestal kun je de muistoets ingedrukt houden en zodanig Het gekozen gebied vol kleuren met pixels uit het brongebied.
De originele foto
Alle acties uitgevoerd, waaronder het wegwerken van een aantal zaken.
Lees verder