Hoe werkt Instagram?

Hoe werkt Instagram? Met Instagram kun je foto’s bewerken en delen met vrienden en andere Instagramgebruikers. De mobiele applicatie Instagram heeft op het moment meer dan 100 miljoen gebruikers. Ook al gebruik je de applicatie zelf niet, dan is de kans groot dat je regelmatig een foto van Instagram voorbij ziet komen. Maar hoe werkt Instagram eigenlijk? Download de applicatie en ga aan de slag met deze stap-voor-stap beschrijving. Hierna heb jij je eigen Instagram account, bewerk je je eigen foto’s en leer je een hele nieuwe commune kennen.

Geschiedenis van Instagram

Voor je in het diepe springt is het handig om iets over Instagram zelf te weten. Kevin Systrom en Mike Krieger lanceerden de app in 2010 vanuit San Francisco. Op dat moment was het alleen mogelijk om Instagram op een Apple apparaat te gebruiken.
De applicatie werd steeds populairder, en hij werd maar liefst 5 miljoen keer gedownload in zes dagen toen hij beschikbaar werd voor Android. In April 2013 kocht Social Media gigant Facebook Instagram voor 1 miljard Dollar. Er worden regelmatig nieuwe opties toegevoegd, zoals video’s en de optie om een foto naar geselecteerde mensen te sturen.

Downloaden en aanmelden

Maar hoe werkt Instagram dan? Ten eerste download je Instagram in de app-store (Apple) of via Google Play (Android). Je kunt Instagram bijna alleen gebruiken op je smartphone, via de computer zij de opties gelimiteerd.
Je kunt kiezen om je aan te melden via Facebook, of een e-mailadres. Volg de stappen op het scherm, kies een leuke naam en je hebt je Instagramprofiel! Maar nu heb je natuurlijk een kaal profiel. Lees verder hoe je dit aanpast!

5 knoppen van Instagram

Als je je hebt aangemeld is het natuurlijk handig om te weten hoe je werkt met Instagram. Onderaan het scherm zie je vijf knoppen, hiermee navigeer je door Instagram. Dit zijn de knoppen, van links naar rechts:

  • Home pagina: het huisje. Volg je andere mensen, dan komen hier hun foto’s te staan.
  • Explore pagina: het kompas. Wordt ook wel de ‘popular page’ genoemd. Hier staan foto’s die op dat moment populair zijn. Ook kun je hier zoeken naar andere gebruikers en hashtags.
  • Upload: het fototoestel. Hier upload en bewerk je je eigen foto’s.
  • Notificaties: het tekstballonnetje met hartje. Als iemand je volgt, een van jouw foto’s leuk vindt of commentaar achterlaat komt dat hier te staan.
  • Persoonlijke pagina: Hier staan jouw foto’s en bewerk je je eigen informatie zoals profielfoto, introductietekst, wachtwoord en instellingen.

Profiel instellen

Nu gaan we echt aan de slag! De volgende stap is je profiel instellen. Je profiel staat automatisch op openbaar, dit kun je zelf veranderen. Zet je je profiel op privé, dan zien alleen je volgers je foto’s, en moet je iemand accepteren voordat ze jouw foto’s kunnen zien. Als je naar je persoonlijke pagina gaat staat daar een knop met ‘bewerk profiel’. Druk hier op, helemaal onderaan staat de optie om je profiel op privé te zetten.

Op je persoonlijke pagina staat aan de linkerkant een grijs bolletje. Druk hier op en je stelt je profielfoto in. Druk vervolgens op ‘bewerk profiel’ op je persoonlijke pagina. Hier stel je je profieltekst in, kun je je naam veranderen en een website toevoegen. Ook kun je hier je wachtwoord veranderen.

Foto’s toevoegen en bewerken

Je profiel is nu helemaal klaar, dus tijd om je eerste foto toe te voegen! Druk op de middelste knop. Je kunt via de Instagram app een foto maken met de ronde blauwe knop, maar je kunt ook een foto uit je galerij kiezen. Dit doe je met het vierkantje naast de ronde knop. Heb je mooie foto? Druk dan op volgende.

Vervolgens kun je kiezen uit verschillende filters die je foto’s een ander tintje geven. Ook kun je er kaders om zetten, je foto rechtzetten, wazig maken en kleuren heel sterk maken. Als je dan weer op volgende drukt, kun je een omschrijving toevoegen, mensen taggen in de foto, de foto op je photo map zetten (dan slaat hij de gps locatie op) en natuurlijk je foto ook op Facebook en Twitter delen. Druk je op delen, dan staat je foto online!

Je kunt in je omschrijving, maar ook later in het commentaar hashtags toevoegen. Zorg dat de hashtag bij je foto hoort, als je je foto met #zee tagged terwijl je met je hond in de tuin zit zal dit alleen maar irritaties opwekken bij andere gebruikers.

Volg mensen en krijg volgers

En nu? Je foto staat online maar er is nog niemand die hem ziet. Als je naar je persoonlijke pagina gaat staat er rechtsboven een tandwiel. Druk hier op, dan krijg je de optie te zien om vrienden te zoeken. Hier kun je waarschijnlijk al een aantal vrienden volgen, die jou ook terug zullen volgen. Ook staat er een lijst met voorgestelde gebruikers. Instagram kiest elke week een paar mensen uit, die een mooi Instagram profiel hebben met mooie foto’s. Zoek hier tussen, misschien zie je wel iets wat je aanspreekt. Deze mensen kun je dan volgen, door naar hun pagina te gaan en op de blauwe knop te drukken.

Verder werkt Instagram net zoals Twitter en Facebook met hashtags. Is je hobby skydiven? Dan zoek je op de hashtag #skydiving of #skydiven in de explore pagina. Hier vind je dan mensen die net zoals jij van skydiven houden. Zoek je mensen uit Nederland, dan kun je op #Nederland of #Netherlands zoeken. Zie je er mooie foto’s tussen zitten? Vind deze dan leuk, laat een leuk berichtje achter of volg deze persoon. Grote kans dat ze je dan terugvolgen. Door interesse te tonen in andere mensen zul je sneller volgers krijgen.

Instagram op de PC gebruiken

Hoe werkt Instagram op je PC? Nog niet zo lang geleden was dit helemaal niet mogelijk. Tegenwoordig kun je op de site van Instagram bijna alles wat je met je telefoon ook kunt. Behalve foto’s en video’s uploaden en delen.
© 2014 - 2024 Pangea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat? Instagram is een gratis applicatie voor de mobiele telefoon, Tegenwoordig heeft Instagram meer da…
6 Tips voor meer volgers op Instagram6 Tips voor meer volgers op InstagramInstagram is één van de grootste internationale sociaal media sites van dit moment. Op Instagram wordt voornamelijk geco…
Fotografie met InstagramFotografie met InstagramKlik op mij, vind mij leuk, kijk naar mijn foto’s en deel het met de wereld. Naast alle sociale media zoals Facebook en…
Instagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met SnapchatInstagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met SnapchatDoor middel van diverse applicaties kan je met je mobiele apparaten in contact blijven met je sociale netwerk. Zo is het…

Fotografie: belichtingsdriehoek van de spiegelreflexcameraFotograferen met een spiegelreflexcamera is zeker niet makkelijk. Op deze camera's zitten vaak enorm veel knopjes en sta…
Tips en trucs voor het fotograferen van landschappenTips en trucs voor het fotograferen van landschappenHet maken van indrukwekkende landschapsfoto's is niet alleen voorbehouden aan professionele fotografen. Iedereen kan goe…
Bronnen en referenties
  • Instagram officiële website http://instagram.com/
Pangea (4 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.