Fotografie, praktische tips

Fotografie, praktische tips Fotograferen kan heel leuk zijn, maar het blijkt in de praktijk vaak lastig te zijn om echt op de foto te krijgen wat je wilt laten zien. Meestal is het vooral lastig om een mooie levendige omgeving te krijgen, en een sprekende afbeelding. Heel veel is te doen met ervaring, maar er zijn een paar handige tips die je alvast wat op weg kunnen helpen. Door deze tips in acht te nemen, zal het fotograferen waarschijnlijk snel nog leuker worden.

Waar ga je staan?

Hou rekening met je omgeving, met storende elementen in de omgeving, let op je compositie. Het kan heel veel verschillen om net die stap opzij te zetten, of net die stap naar voren. Probeer het gewoon eens uit. Vooral als er grote storende factoren in je compositie staan, is het handig om een stapje opzij te doen, zodat het beeld daardoor niet verstoord wordt, het is zonde dat een foto verpest wordt door iets in het plaatje dat er eigenlijk niet hoort. Je kan een foto interessanter maken door op te letten waar je staat, zak ook eens door je knieën, of probeer op een hoger punt te staan, dit zorgt voor interessante effecten.

Waar komt de zon vandaan?

Het is niet altijd beter om de zon in de rug te hebben, zoals wel eens gezegd wordt. Het kan juist leuk en interessant zijn om eens wat te experimenteren met het licht. Probeer wat uit, kijk wat zorgt voor een leuk effect. Weerkaatsing in water kan een interessant beeld opleveren, ook hierbij is het handig om op de zon te letten. Het levert mooie kleuren op om met zonsopgang of zonsondergang te fotograferen, ook dat is de moeite waard om te proberen. Laat de zon eens recht van voren in je lens schijnen, welk effect geeft dit? Meestal is het uitproberen van nieuwe dingen leuk, omdat je hier heel veel van leert.

Hoe ga ik staan?

Bijna niets is vervelender dan een scheve horizon of onscherp beeld. Dit kan heel vaak voorkomen worden door stevig te staan. Sta met beide benen op de grond, op een zo stabiel mogelijke ondergrond. Hou je camera stevig vast, een hand onder de lens, in je andere hand de camera. Hierdoor sta je stabiel en zullen je handen waarschijnlijk minder trillen. Probeer de horizon in de gaten te houden, dit is niet heel moeilijk, maar vaak wordt het vergeten. Een scheve horizon kan voor storend effect zorgen, wat zonde is als je het zo simpel kan voorkomen.

Wat zijn interessante objecten?

Het is lastig om echt een goed fotomodel te zoeken, zeker in de natuur. Dieren houden er meestal niet zo van om stil te staan, maar ook bij mensen is het lastig om net de juiste blik te vangen, om zo een mooie foto te schieten. Probeer hierbij te letten op wat je doel is. Wat voor foto wil je maken? Wil je iets spannends creëren, of juist een rustig plaatje vastleggen? Het kan heel belangrijk zijn om eerst te bedenken wat je in je hoofd hebt, zodat je daar je fotografie op kunt aanpassen.

Spanning is meestal te creëren door een blik, of door beweging. Een koe die in de wij staat kan heel leuk zijn, maar als deze koe net zijn tong uitsteekt, net zijn kop omhoog beweegt, of net langs rent, kan de foto al veel spannender en levendiger worden. Probeer nieuwe dingen uit, zoek naar verschillende mogelijkheden. Het sleutelwoord hierin is geduld. Wacht het juiste moment af, als je maar genoeg geduld hebt, gebeurt er altijd iets leuks om vast te leggen!
© 2013 - 2024 Nikkydegraaf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een cursus digitale fotografieEen cursus digitale fotografieTegenwoordig is er in nagenoeg ieder huishouden wel een digitale fotocamera aanwezig. Met een digitale camera is het gem…
Van schilderkunst naar fotografiekunstVan schilderkunst naar fotografiekunstEeuwenlang hebben vele notabelen en meestal rijke lieden zich laten portretteren door kunstschilders. Veel musea hangen…
Cursus digitale fotografieIn dit artikel worden de inhoud en voor- en nadelen van een workshop of cursus digitale fotografie volgen besproken. Ond…

Portretfotografie, praktische tipsPortretfotografie, praktische tipsTegenwoordig beschikt iedereen wel over een camera, wat voor soort dan ook. Foto’s zijn vaak een geweldige herinnering a…
Het fotograferen van landschappenHet fotograferen van landschappenHet fotograferen van landschappen trekt heel veel mensen aan, maar het is ook iets wat veel mensen lastig vinden. Hoe ka…
Nikkydegraaf (18 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.