Tips voor starters met fotografie: Lezen is een goed begin

Tips voor starters met fotografie: Lezen is een goed begin Wanneer een dure camera met veel mogelijkheden is aangeschaft willen we daarmee het liefst zo mooi mogelijke foto's maken. Dit is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Enkele goede foto's krijgt men zeker als honderden foto's gemaakt worden, maar een gedegen voorbereiding is een betere manier om succesvol mooie foto's te maken. Vooraf weten welke foto's gemaakt moeten worden, waar, wanneer en hoe zulke mooie foto's het beste te maken zijn vraagt kennis vooraf. De kans om snel de mooiste foto's te maken wordt aanzienlijk verhoogd door boeken over fotografie te lezen en veel illustraties te raadplegen. Fotoboeken, duur en goedkoop, kunnen op diverse plaatsen worden aangeschaft. Ook het raadplegen van, vooral illustraties, via een tablet of beeldscherm levert veel waardevolle informatie op.

Lezen over fotografie

Fysiek kan men op heel wat manieren lezen over fotografie. Over het algemeen wordt nog steeds ervaren dat het opdoen van kennis het beste vanuit een papieren boek geschiedt. Lezen vanaf een beeldscherm, een tablet of een e-reader is op de lange duur vermoeiend voor de ogen en wordt dan vaak als onprettig ervaren. Bij het leren over de vele creatieve mogelijkheden die fotograferen biedt is dat niet anders.

Verschillende soorten boeken

Een basisboek dat gaat over het onderwerp 'digitale fotografie' bespreekt al de ingewikkelde technieken van camera's, die aangeleerd kunnen worden met eenvoudige uitleg. Waar alle knoppen voor dienen, welke instellingen gebruikt kunnen worden voor het maken van een bepaald soort foto's, al dit soort dingen leert men uit zo'n boek. Door die opgedane kennis kunnen precies die foto’s gemaakt worden die men in gedachten heeft. Naast deze boeken met een algemene titel zijn er ook boeken geschreven die gaan over de camera die u in bezit heeft. Deze laatste boeken zijn te vinden in de betere fotografiewinkels.

Ook zijn er praktijkboeken geschreven over specifieke soorten fotografie. Zo zijn er fotoboeken te vinden over:
  • landschapsfotografie;
  • natuurfotografie;
  • reisfotografie;
  • wildlifefotografie;
  • portretfotografie;
  • macrofotografie;
  • avond- en nachtfotografie;
  • of algemener, creatieve fotografie;
  • en heel modern zelfs dronefotografie;
  • en nog veel meer.

Een boek over, bijvoorbeeld, het onderwerp landschapsfotografie geeft een veelzijdige benadering over hoe te fotograferen in verschillende soorten landschappen. In dit soort boeken wordt ingegaan op de techniek van het fotograferen in diverse landschappen, de lichtval, de zonnestand, de kleuren van het licht, wanneer het beste mooie foto's gemaakt worden, de compositie, gebruik van diverse filters, werken met verschillende lenzen en nog veel meer. Beginnende fotografen worden hiermee op weg geholpen maar ook voor meer gevorderde fotografen bieden dit soort boeken meer inzicht en verdieping. Naast wat algemenere boeken of boeken over bepaalde onderwerpen zijn er ook puur technische boeken te koop die handelen over de werking van cameratechnieken, verschillende soorten lenzen, diepgaande kleurenkennis, nabewerkingstechnieken etc.

Kwaliteit van ter beschikking gesteld materiaal

Boeken over fotografie worden doorgaans op wat betere papiersoorten afgedrukt waarop illustraties goed uitkomen. Foto's bestuderen met elektronische hulpmiddelen, zoals een tablet of vanaf een beeldscherm, heeft natuurlijk niet alleen nadelen. Een groot voordeel van deze toepassingen is dat het getoonde fotomateriaal van achteren belicht wordt wat de scherpte en details van het getoonde materiaal ten goede komt. In tegenstelling tot een boek kan op een tablet of beeldscherm ook ingezoomd worden op foto's om beschreven details nog beter te bekijken. Uitsluitend elektronisch weergegeven tekst is het beste te lezen met speciale e-readers. De meeste e-readers geven alleen nog zwarte teksten weer en foto's komen op deze e-readers niet goed tot hun recht. De ontwikkeling van de techniek heeft ook bij e-readers niet stil gestaan want sinds kort zijn er ook e-readers die werken met kleuren-e-inkt. Dit is nu, anno 2016, nog een redelijk nieuwe ontwikkeling maar ook op deze kleuren e-readers is fotomateriaal al te raadplegen.

Door het grondig raadplegen van veel illustraties, zeker bij fotografie van professionele fotografen, leert men het meest. Het spreekwoord: van een plaatje leert men meer dan van duizend woorden, gaat zeker hierbij op. Pagina's raadplegen op internet is een mogelijkheid, maar deze methode heeft het nadeel dat geraadpleegde pagina's, door veel opgenomen links, te gemakkelijk weg- of doorgeklikt worden. Bij het doornemen van de leerstof wordt dan snel de draad en de interesse in het hoofdonderwerp verloren. Dat wegklikken kan met pagina's van een boek niet waardoor men makkelijker op de pagina's blijft.

Pagina's van internet zelf uitprinten

Wanneer internetpagina's voor het opdoen van ideeën of cameratips toch geraadpleegd worden, dan geniet het de voorkeur deze uit te printen. Uitgeprint werk lezen heeft vrijwel hetzelfde positieve effect als lezen vanuit een boek. Bij het uitprinten op normale kwaliteit papier geven de illustraties slechts een goede indruk omdat op dit soort papier illustraties snel onderhevig zijn aan verlies van detailinformatie. Illustraties afgedrukt in een (foto)boek of geraadpleegd via een tablet bevatten aanzienlijk meer detailinformatie. Zelf alles afdrukken op het betere fotopapier is nauwelijks een optie omdat fotopapier kostbaar is. Niet alleen fotopapier is duur, ook de prijs van inktcartridges, zeker van de originele merkcartridges, zijn een aanslag op de portemonnee. Vooral bij het printen van fotomateriaal zijn de cartridges van dat soort printers snel aan vervanging toe.

Het goede boek vinden over het juiste fotografie-onderwerp is voor een ieder verschillend. De één is geïnteresseerd in landschapsfotografie, een ander wil meer weten over fototechnieken of de mogelijkheden die camera's bieden, de derde gaat voor portretfotografie, mogelijkheden te over. Over ieder aspect van fotografie zijn aparte boeken geschreven. De keuze is overdadig. Om vooraf een indruk te krijgen over de enorme hoeveelheid fotografieboeken die aangeboden worden kan eens op de internetpagina van de bekende boekhandel Bol.com gekeken worden waar meer dan 600 boeken over dit onderwerp aangeboden worden.

Boekhandels bezoeken

Bij het op zoek gaan naar een goed boek is een voor de hand liggende mogelijkheid om de eerste de beste boekhandel binnen te stappen. Over het onderwerp fotografie hebben deze winkels doorgaans veel tot zeer veel boeken op de plank staan. Op zich is hier niets mis mee, zeker als er voldoende tijd is om heerlijk te grasduinen tussen die vele boeken over dit onderwerp. Anderzijds, door de veelheid van boeken is soms "door de bomen het bos niet meer te zien". Waar ook rekening mee gehouden mag worden zijn de prijzen die deze boekhandels voor hun aanbod rekenen. Ondanks de aanbiedingen, die er ongetwijfeld ook zijn, zijn dit vaak niet de meest voordelige winkels om boeken aan te schaffen.

Goedkope boekenwinkels, een goed alternatief

Een 'goedkope' boekenwinkel binnenstappen is eveneens een optie. Over veel onderwerpen bieden deze winkels een beperkter aantal boeken aan dan de gewone boekhandels. Toch hebben dit soort boekenwinkels over de onderwerpen fotografie en film een leuke keuze aan boeken in de aanbieding. Het zijn soms boeken van een vorige druk of het is een uitverkoop van boeken omdat over hetzelfde onderwerp binnen korte tijd een nieuw boek verschijnt. Uitgevers bieden deze uitlopende boeken bij dit soort winkels dan vaak tegen aanzienlijk verlaagde prijzen aan. Voor fotografie is dit in het algemeen geen bezwaar omdat de basistechnieken en -principes van fotografie en fotograferen niet veranderen. Daarentegen kan men over creativiteit en de resultaten die dat oplevert eindeloos schrijven, wat dus nog steeds gebeurt en waardoor er met regelmaat weer nieuwe boeken uitgegeven worden. Wanneer over een bepaald onderwerp een niet al te specialistisch boek wordt gezocht dan is het binnenwandelen bij dit soort goedkope boekenwinkels een goede optie om goed te slagen.

Gebruikte boeken via internet

Wordt een bepaald boek over een onderwerp gezocht en is daarvan een voordelig boek in zo'n goedkope boekenwinkel niet voorradig dan kan dit ook gevonden worden op een internetsite waar gebruikte artikelen worden aangeboden, bijvoorbeeld het bekende Marktplaats.nl. Op deze sites worden redelijk veel boeken aangeboden zodat door het grote aanbod er mogelijk ook een geschikt boek te vinden is waar de hobbyfotograaf zich voor interesseert.

De bekende tweedehands pagina van de online boekenwinkel Bol.com biedt ook weinig gelezen boeken aan over fotografie en aanverwante onderwerpen. Deze firma waakt er voor dat gebruikte, eerder gelezen boeken, die via hun internetsite worden aangeboden nog wel van redelijke kwaliteit zijn zodat de kopers daarvan geen kapot gelezen of vieze krijgen thuisgestuurd.

Bibliotheek bezoeken en aantekeningen maken

De bibliotheek als aanbieder van boeken dient niet vergeten worden. Over specifieke onderwerpen als fotografie zijn ook daar boeken te vinden. Wanneer men al lid is van een bibliotheek dan is er weinig wat de fotograaf tegen hoeft te houden om ook daar eens rond te snuffelen. Een korte periode lenen van zo'n boek is een optie, maar in de bibliotheek zelf lezen over zo'n onderwerp is ook een mogelijkheid. Daarnaast kan men er ook aantekeningen maken in een meegebracht notitieblok van smartphone of tablet. Daarna natuurlijk op pad gaan met camera en aantekeningen om juist die foto's te schieten waarover net de kneepjes van het fotograferen geleerd zijn.

Kennis op schrift, al dan niet elektronisch aangeboden, is dus op veel plaatsen soms zelfs gratis voorhanden. Maar naast het leren uit boeken is een goede manier om veel over fotografie te weten te komen of dit met elkaar te beleven ook het bezoeken van lezingen of het volgen van een workshop.
© 2016 - 2024 Pilotb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fotoboeken van KruidvatDe fotoboeken van Kruidvat behoren tot de meest verkochte fotoalbums in Nederland. Op de website van Kruidvat vind je de…
Fotoboeken van AlbelliAlbelli fotoboeken behoren tot de beste en meest verkochte fotoalbums in Nederland. Dankzij de eenvoudige software van A…
Hoe kan je beter leren voor een examen?Iedereen die een opleiding volgt moet er een keer aan geloven. Er moet een examen worden afgenomen om te kijken of je de…
Stappenplan om te studerenTentamens, examens, proefwerken en overhoringen. Niet voor iedereen is het even makkelijk om te leren, daarom is hier ee…

Tips voor starters met fotografie: Lezingen en workshopsTips voor starters met fotografie: Lezingen en workshopsWanneer men start met fotograferen is het lezen van boeken een goede voorbereiding om snel mooie foto’s te maken. Naast…
Tips voor starters met fotografie: aanschaf van een cameraTips voor starters met fotografie: aanschaf van een cameraFotograferen is leuk en u wilt er meer over weten. Een andere camera aanschaffen is een overweging en mooiere foto's gaa…
Pilotb (10 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.