Alles wat u moet weten over orbs: geesten of lensproblemen?

Alles wat u moet weten over orbs: geesten of lensproblemen? De digitale fotografie heeft ons het fotograferen makkelijker gemaakt en ook goedkoper. Geef toe: een foute shot delete je gewoon op je SD kaart, terwijl dat vroeger geld kostte aan rolletjes en ontwikkeling. Daarom "shooten" we er tegenwoordig nogal op los. Nooit werden er zoveel foto's gemaakt en uitgewisseld, zeker met de komst van sociale media. Maar een nieuw fenomeen treedt ook meer op: orbs, oftewel bolletjes licht in je beeld. Sceptici wijten dit aan digitale lenzen, terwijl sommigen er in geloven dat het geesten zijn, die zich manifesteren.

Definitie

Orbs zijn vrij recente verschijnselen in de fotografie. Waarom ze voorkomen is niet duidelijk. De meeste geloven echter dat het weerspiegelingen zijn van water of stof in de lucht, die we nu wel vaker waarnemen, omdat digitale lenzen sneller alles vastleggen dan de traditionele analoge camera's. Ook de manier waarop de lens bevestigd is zou er mee te maken hebben. Hoe dan ook, veel fotografen vinden ze niet leuk en beschouwen ze als een nadeel van de moderne technologie. Ze komen voor in verschillende groottes en kleuren, maar zijn altijd rond. Soms kan men er andere vormen, tot zelf gezichten in herkennen.

In het Nederlands worden deze obs soms ook lichtbollen genoemd. Maar in het Duits heten ze geisterfleck, wat meteen doet vermoeden aan een andere theorie: geestesmanifestaties. Hiernaast ziet u een voorbeeld van een orb, die plots op een familiefoto van mij opdook:

Geesten

In sommige orbs is dus een gezicht merkbaar. Is dit toeval, of niet? Dat laten we in het midden. Tegenwoordig wordt het gelaat van Jezus ook regelmatig waargenomen en betalen mensen zelfs dolle bedragen voor aangebrande toast. Maar toch zijn er verhalen dat obs de manifestatie zijn van geesten. Sinds de opkomst van de digitale fotografie lijken steeds meer entiteiten afkomstig van overledenen zich te laten fotograferen, alsof onze oude camera's er nog te traag voor waren. Naast orbs worden er soms ook nevels, schaduwen en soms ook mensen die niet aanwezig waren in fysieke vorm op gevoelige plaat vastgelegd. Dikwijls zijn deze mensen duidelijk wazig in beeld.

Moderne technologie lijkt hoe langer hoe beter geesten vast te leggen. Is dit bewijs voor leven na de dood? Critici beweren dat veel van die foto's vals zijn. Geef toe dat we ook technologie hebben om foto's te manipuleren. Maar het is wel opvallend, of misschien juist niet, dat veel orbs worden waargenomen op plaatsen waar veel paranormale activiteit gemeten wordt, of waar men beweert dat het spookt. Zo zijn kerkhoven, oude kloosters en abdijen en kerken soms ideale plaatsen om geesten waar te nemen. Ook oude kastelen en historische gebouwen lijken deze aan te trekken.

Combinatietheorie

Er is ook en theorie dat geesten materie, zoals waterdeeltjes en stof in de lucht gebruiken om zich aan vast te klampen en zich zo te manifesteren. Ze gebruiken hiervoor een beetje van onze energie. Dit doen ze niet altijd moedwillig of zelfs bewust. Het kan er ook op slaan dat het een soort van energietransfer is, wat niet meteen op een geest hoeft te slaan. Maar orbs worden meestal wel waargenomen op plaatsen waar geesten zouden moeten zijn, zoals eerder vermeld. Alleen zou dat verklaren waarom de afwijkingen rond zijn bij digitale opnamen, want logischerwijze zou je vierkante afwijkingen verwachten.

Een test gedaan door de Amerikaanse ghosthunters van The Shadowlands was wel een beetje vreemd. Ongeveer 5 van de 10 deelnemende fotografen fotografeerden dezelfde orbs op hetzelfde moment. Hadden al die mensen juist dezelfde bevuiling op hun lens. Was er een fout gebeurd bij de ontwikkeling? Al deze foto's werden met zowel analoge 35 mm camera's als met digitale genomen. Ook waren de 35 mm opnamen op verschillende plaatsen ontwikkeld, dus kon het daar ook niet aan een fout liggen. Deze orbs werden dus ook niet noodzakelijk digitaal gefotografeerd. Veel mensen zien ook niets wanneer ze een orb vastleggen. Die zie je pas achteraf.

Orbfotografie

Er zijn mensen die er een hobby van gemaakt hebben orbs te fotograferen. Sommigen beweren dat het inderdaad geesten zijn en dat je ermee kan communiceren. Als ze vragen om in een bepaalde hoek even stil te hangen, zouden ze het voor je moeten doen in de meeste gevallen. Zelfs believers van geesten gaan dikwijls ook niet ontkennen dat stofdeeltjes in de lucht geen rol spelen in het manifesteren van orbs. De sceptische fotograaf en non believer zal ze hoogst waarschijnlijk voordoen als stoorzenders en mislukkingen in zijn werk, terwijl sommigen orbs juist willen vastleggen omwille van hun schoonheid.
© 2012 - 2024 Martine77, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orbs: stofdeeltjes of entiteiten?Orbs zijn lichtbollen die gefotografeerd kunnen worden en door sommige mensen met het blote oog waar worden genomen. Er…
Zo maak je een foto van een geestZo maak je een foto van een geestZoek op het internet naar foto’s van geesten en je krijgt er miljoenen voorgeschoteld. Maar hoe echt zijn deze foto’s ei…
Playstation 3 lens kapotDe blue ray lens is een duur en belangrijk onderdeel van de playstation 3, als de lens kappot gaat betekend dit een dure…
Zenitar Fisheye 16mm F/2.8 LensBent u opzoek naar een goedkope fisheye lens en wilt u geen nog goedkopere screw-on/adaptor fisheye, dan is de Zenitar F…

Hoe sta je mooi op de fotoHoe sta je mooi op de fotoHeb jij er ook een hekel aan op de foto te gaan omdat je vindt dat je er nooit mooi opstaat? Er worden altijd veel foto’…
Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Wat is het verschil tussen optische en digitale zoom?Tegenwoordig beschikken veel digitale camera's over zowel optische zoom als digitale zoom. Wat is optische en wat is dig…
Bronnen en referenties
  • http://www.symbolic.be/?CategoryID=519&ArticleID=1637
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtbol
  • http://theshadowlands.net/ghost/orbs.htm
  • http://www.spiritlijn.com/orb.htm
Martine77 (15 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.