De feestjes van National Novel Writing Month

De feestjes van National Novel Writing Month Bij National Novel Writing Month schrijf je een novel in 1 maand. Alleen schrijven is wel erg saai en niet motiverend. Goed nieuws! In November zijn er genoeg feestjes door het hele land. Denk hierbij aan de kickoff, de verschillende write-ins en de TGIO (Thank God It's Over). Voor deze feestjes hoef je je niet aan te melden. Deze zijn op openbare plekken waar iedereen binnen kan lopen wanneer hij wil. Ook weggaan kun je zelf bepalen. Als je meedoet, is het een must om eens binnen te lopen. National Novel Writing Month is een maand waarin je leert dat de ruwe opzet het meest belangrijk is. Kwaliteit komt later tijdens het herschrijven. Je schrijft 50.000 woorden in de maand november. Je kunt natuurlijk ook gaan voor meer dan 50.000 woorden. Dit kun je doen door bijvoorbeeld twee novels te schrijven.

In deze maand ontdek je vaak ook dat schrijven niet altijd alleen op een zolderkamertje hoeft. In deze maand zijn er allemaal feestjes die te maken hebben met schrijven en je novel.

De kickoff

De kick-off is één van de belangrijkste feestjes van NaNoWrimo. De naam staat voor 'Aftrap' en dat is het ook. Het is de aftrap van een nieuwe maand november.

De kickoff is altijd op de laatste zaterdag of zondag van oktober. Dit jaar zal dat 29 oktober zijn. De plek en de tijd staan ook al jaren vast. Elk jaar komen de wrimo's bijeen in Florin te Utrecht vanaf drie uur 's middags. Natuurlijk mag je altijd later binnenvallen. Door een aantal wrimo's wordt als herkenningsteken een boek meegenomen. De groep wordt echter elk jaar groter, dus zonder boeken is het ook duidelijk.

De Kickoff wordt altijd georganiseer door de Municipal Liaisons. Dit wordt ook wel een ML genoemd. Hoeveel ML's er zijn hangt af van de grootte van de regio. Sommige regio's groeien sneller dan de anderen.

Een lekkere traditie is het woord of de zin van chocoladeletters. Elk jaar wordt er een lastige Engelse zin uitgekozen om te leggen met allemaal chocoladeletters. Dit jaar is het de zin: Jikes! Dutch NaNo says goodbyez to Chris Baty from HQ, with love xo from Holland and Belgium. We Pomponate you!

Chris Baty is de bedenker van het concept en verlaat dit jaar de Office of Light and Letters, de organisatie NaNoWriMo. Op deze manier zwaait de regio Holland & Belgium hem uit.

Write-ins

De write-ins zijn door het hele land en worden niet per se georganiseerd door de ML's. Leden kunnen een draadje op het forum starten of eens peilen bij wrimo's of ze zin hebben om met een groepje te schrijven.

Waar de write-ins zijn, verschilt per jaar. De write-ins van 2010 waren onder andere in: Maastricht, Enschede, Nijmegen, Utrecht, Groningen, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Er zijn plannen om dit jaar ook een write-in in Brabant te organiseren. Om bij te houden of er een in jouw stad is, kun je het beste het regionale forum van nanowrimo in de gaten houden.

Daarnaast is er nog een traveling write-in. Deze write-in reist in het weekend door het land en schuift aan bij andere write-ins. Er wordt gebruik gemaakt van de trein en in de trein wordt ook geschreven. Vaak begint deze write-in op Utrecht Centraal waar iedereen samen komt.

Writing marathon

De naam zegt het eigenlijk al: Je gaat twaalf uur onafgebroken schrijven. Dit kun je alleen doen, maar ook samen met een groepje op een openbare plek. Dit kan een bibliotheek zijn of in een kroeg.

Dit is een keer per jaar in november en dit wisselt per jaar. In 2009 is dit concept voor het eerst gelanceerd. In 2010 was dit er niet, maar in 2011 gaat het waarschijnlijk weer plaatsvinden. Dit wordt georganiseerd door wrimo's.

Thank God it's over

De groep is op dit feestje vele malen kleiner dan op de kickoff toen men nog enthousiast was. Veel durven hun gezicht niet meer te laten zien, omdat ze het niet gehaald hebben. Hoe leuk iedereen het vindt, iedereen is blij als het over is. Vandaar ook de naam.

Op dit feestje geen chocoladeletters, maar versgetypte manuscripten die andere wrimo's doorlezen als ze willen. Je manuscript meenemen is echter niet verplicht en lang niet iedereen doet het.

Dit feestje is meestal in het tweede weekend van december. De reden hiervan is dat meteen na november Sinterklaas voor de deur staat en zijn verjaardag gevierd wordt. Hierdoor kunnen vaak veel mensen niet.

Net als de aftrap, is ook dit feestje in de Florin in Utrecht vanaf drie uur 's middags.

Andere feestjes

Naast de standaardfeestjes komt er elk jaar wel iets bij. Dit kan van alles zijn. Vorig jaar was de eerste editie van de Halfway party. Een feestje midden in de maand. Eigenlijk een write-in en een kickoff samen.

Vaak hebben deze feestjes iets te doen met donaties aan the Office of Light and Letters. De organisatie van NaNoWriMo draait voor een groot deel op vrijwilligers en op donaties. Zulke feestjes juicht het hoofdkantoor dan ook absoluut toe. Daarnaast is het ook nog eens leuk om te doen.
© 2011 - 2024 Lizzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Camp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenCamp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenNaNoWriMo is bij veel mensen een ingeburgerd begrip. Ook Script Frenzy zal bij de meeste mensen een belletje doen rinkel…
NaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo is een jaarlijks schrijfevenement in november. In een maand tijd moet je 50.000 woorden schrijven. Het is bedo…
Tips om NaNoWriMo vol te houdenTips om NaNoWriMo vol te houdenNaNoWriMo is een schrijfevenement waarbij je in een maand tijd 50.000 woorden moet schrijven. Het is en hele opgave en d…
Tips om je inspiratie niet te verliezen tijdens NaNoWriMoTips om je inspiratie niet te verliezen tijdens NaNoWriMoNaNoWriMo staat voor: National Novel Writing Month. In de maand november schrijf je 50.000 woorden van 1 tot en met 30 n…

Het comfort van ergonomische haaknaaldenHaaknaalden zijn er in verschillende soorten en maten. Je kunt kiezen voor bamboe, kunststof en ijzer. Ook zijn ze er in…
Verzamelaars: het kopen van een typemachineVerzamelaars: het kopen van een typemachineDe typemachine werd vooral in het verleden gebruikt voor het opstellen van documenten. Met de opkomst van de computer en…
Lizzerd (12 artikelen)
Laatste update: 07-10-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.