Tips om je inspiratie niet te verliezen tijdens NaNoWriMo

Tips om je inspiratie niet te verliezen tijdens NaNoWriMo NaNoWriMo staat voor: National Novel Writing Month. In de maand november schrijf je 50.000 woorden van 1 tot en met 30 november. Dan is het belangrijk dat je niet je inspiratie en de zin in je plot verliest. Dit is lastiger dan je denkt. Denk bijvoorbeeld eens aan uitdagingen of laat je fantasie de vrije loop. In dit artikel zijn een aantal tips te vinden van mensen die al jaren de eindstreep halen. Als je een maand lang met 1 verhaal bezig bent, kun je je concentratie na een tijdje verliezen. Je begint vol goede moed, maar na een week kun je alleen nog maar denken: Wat een stom verhaal! Was ik maar aan nooit begonnen! Ik stop ermee!
Niet doen, je moet hier doorheen. In dit artikel zijn tips te vinden hoe je ervoor zorgt dat je verhaal leuk blijft.

Wel of geen plot?

Er zijn mensen die hun plot helemaal uitschrijven. Per hoofdstuk, een heel eigen wereld maken. Deze mensen weten in welk hoofdstuk wat gebeurd. Het kan handig zijn om een zogenoemde outline te maken als je het even niet meer weet. Desnoods sla je een stuk over. Het kan handig zijn, maar alleen als je goed kunt werken met zo'n schema. Niet iedereen kan dat even goed.

Er zijn ook mensen voor wie zo'n plot totaal niet werkt. Zij werken met geen plot of met slechts een paar zinnen en personages. Op deze manier kun je je fantasie laten gaan. Je kunt ook luisteren naar je personages. Dat klinkt wat vreemd, want je main characters leven immers niet. Toch zul je merken dat ze wel degelijk gaan leven in je hoofd en dat ze soms een compleet andere richting op willen met het verhaal als jij. Als je dat negeert, zal je verhaal meestal ook minder lekker lopen.

Schrijf in de taal waar je de grootste woordenschat hebt

Als je net op Spaanse les zit, is het niet verstandig om in het Spaans te gaan schrijven. Dit kun je wel doen als je het bijvoorbeeld al jaren hebt gehaald en weet dat je het kunt. De eerste keren is het al een uitdaging genoeg om 50.000 woorden te halen. In welke taal je schrijft, maakt voor NaNoWriMo niet uit. Al verzin je zelf een taal. Niemand leest in principe je verhaal, tenzij je het deelt met de wereld. Kun je je beste uitdrukken in het Nederlands? Kies dan voor Nederlands. Ben je een Amerikaanse die een halfjaar in Nederland woont? Dan kies je voor Amerikaans.

Wanneer je veel woorden in een taal kent, gaat het schrijven het meest vlot. Natuurlijk kun je in het Engels gaan schrijven als je er slecht in bent. Dit kun je ook zien als een uitdaging. Of je NaNoWriMo haalt, is de vraag. De uitdaging kan ook liggen in een logisch Engels verhaal op papier krijgen. Dat is niet helemaal het doel, maar ach, er zijn genoeg mensen die geeneens een roman schrijven, maar bijvoorbeeld tekenen. Dan ben je gewoon een rebel zoals dat genoemd wordt.

Out of the box denken

Denk buiten de box en laat je fantasie de vrije loop gaan. Dit is het meest simpele bij fantasy. Dit wordt dan ook het meest geschreven. Bij fantasy kun je een compleet eigen wereld bedenken. Ze hebben bijvoorbeeld draken als vervoersmiddelen in je fantasywereld. En boodschappen? Die vallen uit de lucht. Misschien vallen mensen ook wel uit de lucht. Je kunt de fantasywereld ook vermengen met onze eigen wereld. De hoofdpersoon is bijvoorbeeld een heel gewone achttienjarige jongen die op een dag een roze wolk ziet en wil weten waarom die wolk roze is. De zon gaat niet onder en er zijn verder geen verklaringen.

Bij out of the box denken moet je niet aan iets denken dat standaard is. De wolk is niet roze door een zonsondergang, maar door De Roze Prinses die regeert in je fantasywereld. Of doordat iemand suikerspin op de wolk heeft gemorst. Bij deze manier van denken kom je vaak op hele leuke ideeën die je prima kunt verwerken.

Dares

Dares zijn uitdagingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het gebruiken om zo meer woorden te halen.
Denk aan dares als:

Laat een hoed een belangrijke rol spelen in het verhaal. Is het een soort hoed zoals De Sorteerhoed in Harry Potter? Deze hoed deelt de leerlingen in de boeken in bij 1 van de 4 afdelingen van de school.
Laat je personage met de bus gaan. Reken maar dat je woorden kunt halen uit het beschrijven van personen die je personage ziet.
Geef je hoofdpersoon rode schoenen en vertel waarom hij of zij altijd rode schoenen draagt. Misschien is zijn/haar geliefde gek op rood en kan de hoofdpersoon zichzelf niet zijn. Of de favoriete kleur is rood.
Veel mensen laten hun personage brood smeren. Dan kun je exact beschrijven hoe het beleg eruit ziet. Natuurlijk is een zesgangendiner ook een goede optie.

Dares zijn er in alle soorten en maten. Het is vooral handig als je vastzit in je verhaal. Wat gaat je personage doen na de boterham? Misschien is hij er wel misselijk van geworden en gaat hij naar het toilet. Of de postbode komt met een pakketje...
Ze zijn te vinden op het forum van NaNoWriMo, maar natuulijk kun je zelf ook wat bedenken. Ga er een middag voor zitten en pak een algemeen woord. Of kies een woord uit het woordenboek. Zet dat in het midden en zet daaromheen allemaal dingen waaraan het je doet denken.

Kwantiteit zorgt voor woorden

In november moet je vooral niet denken: Ik zou dit in tien woorden kunnen vertellen in plaats van in vijftig. Elk woord is een woord en een woord dichter bij die eindstreep. In november moet je niet denken: Dit is prut. Je moet je novel gewoon niet doorlezen. Pas na november kun je gaan schrappen.
Zoals sommige deelnemers zeggen: "In november sluit ik mijn inner editor op." Je inner editor is dat stemmetje dat roept: "Wat is dit slecht! Stop ermee! Stop ermee!" Opsluiten is nog niet zo'n gek idee. Doe dit symbolisch door bijvoorbeeld van 2 pijpenragers een poppetje te knutselen en verstop deze of geef hem aan de kat.
Na november kun je de kwantiteit van je novel opvijzelen tot het kwaliteit is.
© 2011 - 2024 Lizzerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
NaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo: Een hele maand schrijven aan je boekNaNoWriMo is een jaarlijks schrijfevenement in november. In een maand tijd moet je 50.000 woorden schrijven. Het is bedo…
Tips om NaNoWriMo vol te houdenTips om NaNoWriMo vol te houdenNaNoWriMo is een schrijfevenement waarbij je in een maand tijd 50.000 woorden moet schrijven. Het is en hele opgave en d…
Camp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenCamp NaNoWriMo: In de zomer schrijvenNaNoWriMo is bij veel mensen een ingeburgerd begrip. Ook Script Frenzy zal bij de meeste mensen een belletje doen rinkel…
Hoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenHoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenWanneer je een manuscript of een boek wilt schrijven, dan ken je waarschijnlijk wel de tip dat je vooral moet blijven sc…

Jill Mansell schrijft geweldige chicklit boekenWie kent het gevoel niet: dat je helemaal in een boek kruipt en het net lijkt of je de dingen zelf meemaakt of dat alles…
Leren jonglerenWil je eens indruk maken op je vrienden of zoek je een leuke bezigheid. Jongleren is een techniek die iedereen aan kan l…
Bronnen en referenties
Lizzerd (12 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.