Spookhuis Borley Rectory

Borley Rectory is een Victoriaans herenhuis in Borley, Essex Engeland. In 1863 werd het gebouwd op de grond waar eerder een pastorie was, genaamd Herringham. Het bijzondere aan dit huis is dat het bekend staat als ‘The most haunted house in Engeland’. Deze reputatie kreeg het huis nadat er verontrustende verschijnselen werden gemeld door de bewoners.

Hoe het begon

Het herenhuis werd gebouwd in 1862 door de dominee Dawson Ellis Bull. Een jaar na zijn aanstelling als rector van de parochie is hij in het huis getrokken. Ter vervanging van het Georgische huis van de vorige rector werd Borley rectory gebouwd, beïnvloed door Augustus Welby Northmore Pugin.

Voordat de Herringham pastorie gebouwd werd heeft er nog een huis gestaan, bewoont door de familie Waldegrave. De dichtstbijzijnde kerk dateert uit de twaalfde eeuw en heeft een landelijk verspreide gemeenschap van de drie gehuchten die de parochie maken.

Er gaat een legende over een benedictijnenklooster gebouwd in het gebied van Borley in 1362. Er wordt verteld dat een monnik een geheime liefdesrelatie had met een non uit een klooster uit de buurt. Toen hun relatie werd ontdekt is de monnik geëxecuteerd en is de non levend achter de muren van het klooster gemetseld.

Familie Bull

De eerste waargenomen paranormale activiteiten vonden plaats in 1863. Sommige van de dorpelingen dachten onverklaarbare voetstappen gehoord te hebben in het huis. Ook de dochter van de rector zelf liet weten dat zij een geest dacht te hebben gezien. Dit was in 1900. Ze zag de geest op een afstand van 100 meter in een schemering en deze scheen op een non te lijken. Zodra ze dichter bij kwam begon de verschijning langzaam te verdwijnen. Vanaf die datum was het gezin van de parochie er zeer van overtuigd regelmatig verschijningen te hebben gezien bij verschillende gelegenheden. In 1892 overleed Henry Dawson Ellis Bull en zijn zoon dominee Harry Bull nam alles over. In 1911 verhuisde deze tot hij Rector werd in 1920. Toen Harry Bull in 1928 stierf kwam de pastorie weer leeg te staan.

Familie Smith

Een jaar later kwam dominee Guy Eric Smith met zijn vrouw in het huis te wonen. Vlak na de verhuizing vond de vrouw tijdens het schoonmaken een bruine verpakking met daarin het schedel van een jonge vrouw. Daarna volgden er nog meer incidenten als geluiden van een dienaar die de klokken luidde, onverklaarbare voetstappen en lichten in ramen. Ook dacht mevrouw Smith ’s nachts een paard en wagen te zien. In 1929 verlaat de familie Smiths het Borley huis na er een jaar gewoond te hebben.

Familie Foyster

Het was moeilijk om nieuwe huurders te vinden, maar uiteindelijk kwamen Lionel Foyster, een neef van de Bulls, zijn vrouw Marianne en hun geadopteerde dochter ‘Adelaide’ er te wonen. Dit was in 1930. Er vonden vanaf dat moment ontzettend veel incidenten plaats zoals Klokkengeluid, flessen gooien, ramen verbrijzelen en wand schrijven. Ook werd er gedacht dat hun dochter bezeten was en hiervoor werden ook exorcismes uitgevoerd. Helaas waren deze pogingen vruchteloos. In 1937 hebben de Foysters het huis verlaten en sinds dien is het huis onbewoond.
© 2011 - 2022 Jikkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het bekendste spookhuis van NederlandHet stond in Sas van Gent aan de Poeldijk 43, het beroemdste spookhuis van Nederland. Helaas werd dit huis in 2011 geslo…
Halloween spelletjesWat zijn jouw plannen voor Halloween? Welke spelletjes zal je dit jaar met je kinderen spelen? Wij gingen op zoek naar d…
Films over geestenGeesten zijn al sinds de oudheid vaak het onderwerp van verhalen en mythen. Met de komst van de film is dit niet verande…
Kermis Düsseldorf, de grootste kermis van EuropaKermis Düsseldorf, de grootste kermis van EuropaDe kermis in Düsseldorf staat bekend als een van de grootste kermissen van Europa. Er staan zo'n 450 attractie, waarvan…

Nederlandse e-books gratis downloadenOp internet kun je gratis Nederlandstalige boeken downloaden in een PDF-file of e-pub file. Het aanbod Engelstalige boek…
Stappen: voor, tijdens en ernaStappen is gezellig. Je zoekt met een paar vrienden de plaatselijke discotheek of kroeg op en gaat daar lekker dansen. O…
Bronnen en referenties
  • http://www.energy-healer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=245
  • http://www.geesten-demonen.nl/spookhuizen/engeland/borley-rectory.aspx
Jikkes (15 artikelen)
Gepubliceerd: 23-09-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.