Nederlandse e-books gratis downloaden

Op internet kun je gratis Nederlandstalige boeken downloaden in een PDF-file of e-pub file. Het aanbod Engelstalige boeken is zeer ruim. Uiteraard is Nederlands een kleinere taal en is het aanbod minder. Er zijn echter legio boeken in het Nederlands te downloaden; teveel om in enkele decennia te lezen. Boeken per E-reader lezen wordt steeds populairder. Het is vooral handig in het café of op reis. Je hoeft geen zwaar boek meer mee te sjouwen.

Inhoudsopgave:


Hoe lees je een e-book?

E-books kun je lezen op je Tablet, de PC, een laptop of een e-reader. Deze laatste is het lichtst en speciaal gemaakt voor het lezen van een boek. Je kunt hem in de hand houden als een boek en de letters kun je eenvoudig uitvergroten.

PDF of e-pub

In een boek in een PDF-file moet je naar beneden scrollen om de volgende bladzij te lezen. Sommige boeken zijn gratis in zijn geheel in e-pub te lezen. Een e-pub file is de meest gebruikte standaard voor een e-reader. Wanneer je leest op een laptop is PDF een prettigere manier om te lezen. Eventueel kun je e-pub files converteren naar PDF-files met speciale gratis converter software.

Sites waar je gratis Nederlandstalige boeken kunt downloaden:

  • Ebook
  • Bookboon
  • Gutenberg Project
  • Mybebook

Ebook: gratis romans en informatieve boeken

Ebook is de site waar de meeste Nederlandstalige romans en informatieve boeken te vinden zijn. De site is zeer handzaam. Elk boek staat kort beschreven en je ziet een fotootje van het boek. De boeken zijn verdeeld in rubrieken. Dat maakt de site van Ebook overzichtelijk. Onderaan staan enkele advertenties die precies lijken op de fotootjes die een gratis e-book beschrijven. Dat kan enigszins verwarrend werken.

Bookboon: gratis studieboeken en reisgidsen

Bij Bookboon kun je gratis boeken downloaden van de volgende drie categorieën: studieboeken, business en reisgidsen. Om deze boeken te downloaden vraagt de site om een emailadres en drietal andere gegevens over je studie of werk. Wanneer je de gegevens hebt ingevoerd, kun je onbeperkt boeken downloaden. De site is goed doorzoekbaar; het heeft een prima lay-out. Studieboeken kunnen duur zijn; wanneer je studieboek gratis gedownload kan worden, bespaart dat veel geld. Reisgidsen zijn handig op vakantie. Als een reisgids niet in het Nederlands vertaald is, wordt automatisch de Engelstalige versie voorgeschoteld. In de PDF-files van de boeken zitten advertenties. Op deze manier genereert Bookboon zijn inkomsten. Het lage aantal categorieën wat Bookboon heeft, maakt de site helaas maar beperkt nuttig.

Gutenberg Project: gratis oude boeken

Het Gutenberg project is de oudste boekenaanbieder op internet. De site biedt boeken uit veel verschillende talen. Deze boeken behoren tot het publiek domein omdat ze belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de cultuur in de afgelopen honderden jaren. De schrijvers leven niet meer. Er stonden op 18 september 2011 86 Nederlandse titels op. Enkele voorbeelden zijn Lof der Zotheid van Erasmus en Max Havelaar van Multatuli. Er staan enkele Nederlandse vertalingen op van buitenlandse boeken. Wanneer je een lijst met Nederlandse boeken wilt vinden, type dan ´dutch´ in op de zoekregel van de site van Gutenberg Project.

Mybebook: gratis romans en informatieve boeken

Mybebook is een site waar vooral oude boeken te lezen zijn. Op 18 september 2011 waren er 344 Nederlandstalige boeken te lezen. Deze site mag dan wel veel interessante boeken hebben maar het is helaas moeilijk en langdurig zoeken. Overigens maken ongeveer 130 van de 344 boeken deel uit van de serie ¨De aarde en haar Volkeren¨ welke historische beschrijvingen geeft van verschillende volken van alle uithoeken van de wereld. ¨De aarde en haar volkeren¨ was een literair tijdschrift over reizen dat bestond van 1865 tot 1918. Gutenberg heeft deze collectie ook opgenomen. Op zich is het een interessante collectie en het is leuk op vakantie een historisch boek over een land te lezen. Het geeft wel aan dat het totale aanbod in Nederlandse gratis e-boeken niet erg groot is. Op deze site zijn er ongeveer 20.000 Engelstalige titels te downloaden.

Lees verder

© 2011 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ebooks (internetboeken)Ebooks (internetboeken)Een steeds groter wordend fenomeen op internet is het ebook. Boeken worden online gratis of tegen betaling aangeboden in…
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…
Studentensupport en Bookboon: gratis je studieboekenStudentensupport en Bookboon: gratis je studieboekenStudentensupport heet in 2020 Bookboon. Bookboon is de plaats om gratis studieboeken en compendia van het internet te do…

Verzamelaars: het kopen van een typemachineVerzamelaars: het kopen van een typemachineDe typemachine werd vooral in het verleden gebruikt voor het opstellen van documenten. Met de opkomst van de computer en…
Spookhuis Borley RectoryBorley Rectory is een Victoriaans herenhuis in Borley, Essex Engeland. In 1863 werd het gebouwd op de grond waar eerder…
Bronnen en referenties
  • http://www.ebook.gratis-downloaden.nu/index.htm
  • http://bookboon.com/nl
  • http://www.gutenberg.org/ebooks/search.html/?format=html&default_prefix=all&sort_order=downloads&query=dutch
  • http://mybebook.com/download_free_ebook/

Reageer op het artikel "Nederlandse e-books gratis downloaden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!