Hoe werkt een Sudoku?
Bij iedereen heeft weleens een poging gedaan om een Sudoku op te lossen. Het is een uitdaging om de lege vakjes met de juiste cijfers in te vullen. Gewoon even in de middagpauze of in de trein of waar dan ook.
Korte geschiedenis
Van oorsprong komt de Sudoku uit Japan. Eind jaren zeventig werd daar de eerste Sudoku gepubliceerd. Al snel was het erg populair onder de Japanners. Eind jaren negentig zag een Nieuw-Zeelander de puzzels en verwerkte deze in een computerprogramma op Sudoku's te maken. Hij verkocht alles aan The Times en deze begon in 2004 met het publiceren van de puzzels. In 2005 werd de Sudoku in Nederland geïntroduceerd. Al snel bleek de puzzel aan te slaan bij het Nederlandse publiek en werd het een heuse rage.
Wat is het doel van de Sudoku?
Bedoeling is dat in iedere rij en kolom (horizontaal als verticaal) de cijfers 1 t/m 9 worden ingevuld. Ook in de vetgedrukte vierkanten dienen de cijfers 1 t/m 9 te worden ingevuld. Alle cijfers mogen één keer gebruikt worden.
Hoe een Sudoku op te lossen?
Per vak kijk je eerst of er cijfers in te vullen zijn:
Wanneer je in het vak linksboven bekijkt, zie je dat de cijfers één en twee al zijn ingevuld. Cijfer drie kan op twee plaatsen worden ingevuld. Tussen de negen en de twee, en tussen de negen en de vier. De drie kan niet onder de vakjes waar de twee is ingevuld komen te staan, omdat in die rij de drie al staat (linker vak onderaan). De drie kan je klein in een hoekje schrijven van de vakjes waar deze mogelijk kan komen te staan.
De vier is al ingevuld, dus we gaan op zoek naar de vijf. De vijf kan niet naast de zes komen te staan omdat er in die rij al een vijf staat. De vijf kan ook niet tussen de negen en twee omdat in deze rij ook al een vijf staat. De vijf kan niet tussen de negen en vier, dus blijft het vakje onder de twee over. Daar vul je de vijf in. Je weet nu ook waar de drie moet staan, namelijk tussen de negen en vier. Cijfer zeven kan niet tussen de negen en de twee, dus komt deze naast de zes te staan. Blijft cijfer acht over tussen de negen en de twee!
Je gaat ieder vak af en vult in wat je in kunt vullen.
En dan?
Wanneer je alle vakken bent afgegaan, ga je iedere horizontale rij langs. Je kijkt welke cijfers er ontbreken en vult deze in. Dit doe je op dezelfde manier als de vakken. Iedere rij kent immers de cijfers 1 t/m 9 maar één keer. Na de rijen ga je iedere kolom bekijken. Welke cijfers ontbreken nog? Ook hiervoor geldt dat de cijfers 1 t/m 9 maar één keer voorkomen.
Klaar! Je eerste Sudoku is ingevuld. Ga verder op eigen risico!