Het oplossen van een cryptogram

Een cryptogram is voor velen een uitdaging om op te lossen. Dit valt lang niet altijd mee, aangezien er vele soorten cryptogrammen zijn die ook weer op allerlei verschillende manieren opgelost kunnen worden.

Betekenis en soorten cryptogrammen

Het woord cryptogram is afgeleid van het Griekse woord crypto, dat “ik verberg” betekent. De omschrijving van de woorden die gezocht woorden zijn op een cryptische manier omschreven. Wat belangrijk is voor het oplossen van een cryptogram, is dat men over een degelijke woordenschat beschikt. Bij cryptogrammen draait het immers vaak om het vinden van synoniemen.

Het oplossen van een cryptogram

Een cryptogram oplossen begint met goed lezen. Het klinkt logisch, maar dit is een punt waarop al veel mensen de fout mee ingaan. Wanneer men het cryptogram goed gelezen heeft, kan vaak al gezien worden om wat voor soort cryptogram het gaat. Regelmatig wordt bij cryptogrammen gebruik gemaakt van anagrammen. Een anagram is een woord of zin dat volledig bestaat uit de letters van een ander woord of een andere zin. Iemand die al wat langer cryptogrammen oplost, zal dit vrij snel herkennen.

Een voorbeeld: “is er gevaar dat alles verwoest wordt?”
In dit geval is het onderwerp “verwoest” en het antwoord moet gezocht worden in “gevaar”, dat als anagram is omschreven. Het antwoord is hier “ravage”.

Wanneer er geen sprake is van een anagram, dient men te zoeken naar synoniemen voor elk afzonderlijk woord in de zin. Wanneer men een zin leest, kan men vaak al zien om welk woord het draait en voor welke woorden er synoniemen dienen te worden gevonden.

Een voorbeeld: “het was gereed en opnieuw krijg je nu verzet”.
In dit geval gaat het om het woord “verzet”. Een synoniem voor gereed is “af” en een ander woord voor opnieuw is “weer”. Dit vormt samen het antwoord, “afweer”(dit is weer een synoniem van “verzet”).

Een andere mogelijkheid is dat er in een cryptogram gebruik wordt gemaakt van cijfers. Deze cijfers verwijzen vaak naar Romeinse cijfers. Wanneer er bijvoorbeeld “50” in de zin staat, kan dit duiden op de letter “L”. In het Romeins staat de "L" immers voor 50. Wat ook kan voorkomen, is dat cijfers slaan op letters van het alfabet. De “1” kan staan voor de letter “A”. Een andere mogelijkheid is dat sommige woorden betrekking hebben op een letter. Zo slaat het woord “niets” vaak op de letter “O”(afgeleid van “0”).

Een voorbeeld: “50 voor dat roofdier is een lange tijd”
De 50 staat voor de letter “L”, een lange tijd is in dit geval “eeuw”, samengevoegd “leeuw”.(het "roofdier").

Waarbij men bij cryptogrammen ook op moet letten, is of de omschrijving in enkelvoud of meervoud staat. Het kan immers nooit zo zijn, dat wanneer de omschrijving in enkelvoud staat omschreven, het antwoord in meervoud is. Tevens is het belangrijk om in de gaten te houden of er gebruik wordt gemaakt van verklein woorden. Het woord “hij” of “zij” in een cryptogram, kan slaan op een jongens of meisjesnaam. Wanneer men dit woordje in de zin ziet staan, moet men hier ook zeker rekening mee houden.

Een voorbeeld: “zij is een boom”.
Hier wordt gezocht naar een meisjesnaam en een soort boom. In dit geval “Els”.

Natuurlijk is het zo dat cryptogrammen lang niet altijd bestaan uit zinnen. Het kan ook om slechts één woord gaan. Dit zijn vaak wat lastiger op te lossen cryptogrammen. In deze gevallen kan met het cryptogram het best zo letterlijk mogelijk lezen.

Een voorbeeld: “bijbaan”
Vaak zal de lezer in de trant van een betrekking gaan denken die men naast zijn huidige werk doet. Echter, wanneer deze cryptrogram letterlijk gelezen wordt, kan men ook tot een andere oplossing komen en in dit geval de juiste. Een “bijbaan” kan immers ook gelezen worden als een baan met bijen. Het gezochte woord is in dit geval “imker”.

Aan de slag

Zoals hierboven beschreven, hebben we kunnen zien dat er vele soorten van cryptogrammen zijn en vele manieren van denken. Wanneer men net begint met het oplossen van cryptogrammen, is een degelijke woordenschat en goed lezen essentieel . Naar mate men vaker cryptogrammen gaat maken en oplossen, zal men zien dat het ook steeds makkelijker gaat. En dan wordt het wellicht tijd om over te stappen naar een volgend, moeilijker niveau van cryptogrammen.
© 2011 - 2024 Stim, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergelijkingen oplossen met algebraIn de moderne wiskunde is oplossen met algebra steeds belangrijker aan het worden. In iedere lesmethode is hier iets ove…
Vergelijkingen oplossen(1): lineaire vergelijkingenVergelijkingen oplossen(1): lineaire vergelijkingenIedereen die op de middelbare school wiskunde heeft, krijgt te maken met wiskundige vergelijkingen. Misschien ben je hie…
Hoe een man een vrouw gelukkig maaktMannen zijn gelukkig, als ze het gevoel hebben dat ze er in slagen, een vrouw gelukkig te maken. Toch kan het gebeuren,…
Vergelijkingen oplossen(2): kwadratische vergelijkingenVergelijkingen oplossen(2): kwadratische vergelijkingenIn het tweede deel van deze serie gaan we kwadratische vergelijkingen oplossen. De kwadratische vergelijking is een stuk…

Stappen: voor, tijdens en ernaStappen is gezellig. Je zoekt met een paar vrienden de plaatselijke discotheek of kroeg op en gaat daar lekker dansen. O…
Hoe werkt een Sudoku?Bij iedereen heeft weleens een poging gedaan om een Sudoku op te lossen. Het is een uitdaging om de lege vakjes met de j…
Stim (6 artikelen)
Gepubliceerd: 20-09-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.