Alles over de Smurfen

Alles over de Smurfen De Smurfen, die kleine blauwe wezentjes bestaan al heel wat jaren. Het begon allemaal met stripfiguren, maar nu is er zelfs een film van gemaakt: De Smurfen in 3D. Waar begon het allemaal mee? Lees hier alles over de Smurfen.

Nieuwe stripfiguren

Het begon allemaal in 1958, de Brusselaar Pierre Culliford (bekend onder de naam Peyo) wilde nieuwe figuren voor een strip, deze stripverhalen heette Johan en Pirrewiet. Opeens kwam hij op het idee om kleine blauwe wezentjes te maken in een stripalbum, dit veranderde zijn leven voorgoed. De Smurfen kwamen aan hun naam doordat Pierre een keer in een restaurant zat en niet meer wist hoe hij zoutvaatjes moest noemen, hij vroeg daarom of iemand hem de 'Smurf' aan wilde geven en zo ontstond de naam 'smurfen'.

Eigen strip

De Smurfen kwamen op in de stripverhalen voor van Johan en Pirrewiet, Pierre kreeg daar heel veel positieve reacites op, zelf zo erg dat de Smurfen belangrijker werden in de strip dan de hoofdpersonen zelf. Pierre ging daarom verder met stripverhalen over de Smurfen zelf.

De smurfen

Smurfen kregen hun eigen taal en identiteit, zo gebruiken ze het woord 'Smurfen' vaak. Elke Smurf heeft zijn eigen karakter en eigenschappen zodat ze te onderscheiden zijn. Zo is er Luie Smurf, Leerling Smurf en Baby Smurf. Bijna alle Smurven zijn mannelijk, ze zijn allemaal blauw, klein en dragen witte mutsen. Grote Smurf vormt daar een uitzondering voor met zijn rode muts. Allemaal zijn ze ongeveer 100 jaar oud, behalve Grote Smurf die enkele honderden jaren oud is. Af en toe komen er wat nieuwe Smurfen bij, zo is er ook een vrouwelijke Smurf bijgekomen, de Smurfin.

De vijand van de Smurfen is Gargamel, samen met zijn kat Azraël. Gargamel probeert namelijk elke keer weer de Smurfen te vangen. Dat lukt soms maar de Smurfen komen altijd weer vrij.

Eigen tv serie

Al snel kwamen de Smurfen ook op de televisie, de stripverhalen waren namelijk zo succesvol dat de mensen er meer van wilden zien. In de bekende tekenfilmstudio Hanna-Barbera (waar ook de Flintstones gemaakt is) werd dit gemaakt, de Smurfen kregen hun eigen animatiereeks van 256 afleveringen.

Populair in Nederland

In Nederland werden de smurfen erg populair toen de Nederlandse zanger Vader Abraham het Smurfenlied zong, iedereen zong mee en al gauw werden er veel dingen van de Smurfen verkocht: poppen, liedjes, speelgoed en er werd veel naar gekeken op televisie.

Peyo (Pierre Culliford)

Peyo had zijn school niet afgemaakt en kon daarom twee kanten uit: of tandarts assisent worden of illustrator worden. Omdat hij te laat kwam voor het sollicitatiegesprek als tandarts assistent is hij illustrator geworden. Peyo is in 1992 gestorven en zijn kinderen beheren nu zijn erfgoed. Zijn dochter beheert het intellectueel patrimonium en zijn zoon geeft leiding in de artistieke branch en is verder gegaan met de Smurfenverhalen.

De Smurfen-film: Smurfen in 3D

Deze ontzettend leuke film is in de zomer van 2011 in de bioscoop te zien. Het is een echte aanrader, de film is opgenomen in de Verenigde Staten en daar zijn ook de Smurfen, samen met Gargamel en Azraël. U kunt de trailers van de film vinden op Internet (Youtube) en uiteraard ook in de bioscoop en binnen kort op dvd bekijken.

Leuke feitjes over de smurfen

 • Er bestaan op dit moment 105 Smurfen.
 • Er bestaan maar 3 vrouwelijke smurfen: Nany Smurf, Sassette en de Smurfin.
 • Dankzij Gargamel bestaat de Smurfin.
 • In het begin van de strip was had de Smurfin valse karaktertrekken.
 • Er bestaan verschillende benamingen voor de smurfen: Samaafu (Japans), Smerfy (Pools), Schlümpfe (Duits) en Pitufos (Spaans).
 • In meer dan 30 landen zijn de Smurfen vertaald.
 • Je kunt echt blauw worden door de ziekte Argyria.
 • Smurfen mogen hun dorp niet verlaten, dit stond in Peyo's testament, maar dit is niet nagekomen, de film is in New York.
 • De mutsen komen uit Griekenland, het zijn oud Griekse hoofddeksels.
 • Er is een App van de Smurfen, deze is één van de duurste. Je kunt er een smurfendorp bouwen, sommige huizen zijn 100 dollar per stuk waar je als ouders best blauw van kan worden wanneer je de rekening ziet.

iPad Game: Smurfs’ Village

Er is een game van de Smurfen voor de Ipad en Iphone uitgebracht. Dit speel heet Smurfs' Village, het is 79,2 mb groot en je kunt het gratis downloaden in de App Store. Het spel is al meer dan tien miljoen keer gedownload en het is erg populair. Met de nieuwe update van het spel kan je ook minigames spelen, je kunt op een groter stuk grond een dorp bouwen. Ook kun je stenen muren bouwen en zijn er andere nieuwe dingen toegevoegd aan het spel zoals het vrijspelen van achievements.
© 2011 - 2024 Dazzeltje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De smurfen, stripboekenDe smurfen, stripboekenWie kent ze niet? De blauwe smurfen die allerlei avonturen beleven in hun verborgen dorpje. De smurfen bestaan sinds 195…
Marsepein figuurtjes maken: smurfenMarsepein figuurtjes maken: smurfenMaak smurfen van marsepein, bijvoorbeeld voor op een taart of een cupcake. Deze zullen zeker in de smaak vallen op bijvo…
Studentenleven: DrankspelletjesStudentenleven: DrankspelletjesAls student maak je veel plezier en een leuk avondje met je vrienden hoort daar natuurlijk ook bij. Wat is er nou niet l…
Televisieserie De SnorkelsDe snorkels zijn kleine wezentjes die onderwater leven. Ze zijn niet groter als een duim en ademen door een orgaan op hu…

Zelf zeep maken: basisZelf zeep maken: basisHet is heel erg leuk om zelf zeep te maken. U kunt zelf de geur en kleur bepalen en de kwaliteit van de ingrediënten die…
Nijntje versus Hello KittyEr lijkt een ware oorlog gaande tussen een konijntje en een poesje: het Nederlandse Nijntje van Dick Bruna tegen de Japa…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Smurfen
Dazzeltje (96 artikelen)
Laatste update: 14-01-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.