Hoe schrijf je een goed erotisch verhaal

Het schrijven van een goed erotisch verhaal is meer dan alleen maar een fantasie beschrijven. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de belangrijkste punten waar je bij het schrijven van een erotisch verhaal op moet letten. Een goed verhaal kenmerkt zich met ruimte voor eigen invulling door de lezer. Bij erotische verhalen is dit nog belangrijker. Het lezen moet een beeld oproepen, dit beeld kun je verkrijgen door een sfeer neer te zetten. Te veel details geven het risico dat een lezer afhaakt. Wil je een verhaal voor een breed publiek schrijven hou er dan rekening mee dat niet iedere lezer gecharmeerd is van bepaalde woorden. Beter is het om de woorden die je wilt gebruiken te omschrijven, daarmee schep je een beeld zonder de lezer af te stoten. Dit artikel kun je als leidraad gebruiken voor het schrijven van een erotisch verhaal.

Stap 1

Bedenk een scenario, een plek waar jouw verhaal zich afspeelt. Hoe ziet het er uit? Welke objecten staan er, welk moment van de dag is het. Wie zijn de hoofdrolspelers. Hoe zien zij eruit? Je kunt er voor kiezen namen te gebruiken, probeer echter ook andere vormen te gebruiken. Dus niet voortdurend de naam maar, ook hier weer, gebruik omschrijvingen. Schets voor jezelf de hoofdlijnen van het verhaal. Nu is dat natuurlijk heel persoonlijk, sommige schrijvers kiezen een beginpunt en hebben geen idee hoe het verhaal zal verlopen. Het ontwikkelt zich al schrijvend en krijgt dan vorm. Ben je niet zo goed om op die manier te schrijven dan is het beter om de hoofdlijnen voor jezelf neer te zetten. Die kun je als leidraad gebruik tijdens het schrijven.

Beslis ook voor je begint in welke vorm je gaat schrijven. Schrijf je in de derde persoon of gebruik je de ik-vorm? Blijf hierin consequent! Veel schrijvers beginnen in de derde persoon en na verloop van tijd zijn zij zich zo gaan identificeren met een hoofdkarakter dat ze zonder erg de ik-vorm ingeslopen zijn.

Stap 2

Wanneer je begint met schrijven laat dan het verhaal zich in je hoofd afspelen. Alsof je een film bekijkt en beschrijft wat je ziet. Juist het omschrijven en beschrijven is enorm sfeer bepalend. Besteed aandacht aan gevoelens en verdwaal niet in gedetailleerd omschrijven. Dan komt je verhaal al snel zakelijk over en verlies je de aandacht van de lezer.

Het beschrijven van gevoelens is voor veel schrijvers een struikelblok. Leef je in de hoofdpersonen in. Wanneer zij naar een onbekende plek gaan voor een ontmoeting met een onbekende dan doet dit iets met hun gevoel. Vraag je af hoe jij je zelf zou voelen in dezelfde situatie, welke gedachten en gevoelens zouden er door je heen gaan, beschrijf deze maar waak ervoor dat je je er niet door laat meeslepen. Te lange beschrijvingen van iemands gedachten en gevoelens gaan de lezer mogelijk vervelen.

Een erotisch verhaal is geen pornografisch verhaal, mijd grof taalgebruik, ook hier geldt weer dat de kracht schuilt in omschrijven, niet in expliciet woordgebruik. Erotiek is te vinden in talloze dingen. De vorm van een vaas kan een gevoel van sensualiteit oproepen, een geur kan je prikkelen. Kijk eens om je heen, welke dingen zie je. Wat doen die objecten met je. Neem die gevoelens mee in het schrijven. Er is niets dodelijker voor een erotisch verhaal dan een schrijver die beschrijft en niet beleefd. Als je schrijft kruip dan in je verhaal, wees het verhaal, adem het verhaal. Vanaf het beginpunt, in iedere zin, in ieder woord.

Of je fantasie of realiteit, of een mix hiervan, gebruikt is natuurlijk heel persoonlijk. Het verwerken van realiteit maakt je verhaal wel geloofwaardiger, al verwerk je er maar details in van dingen die je zelf hebt meegemaakt. Wanneer je uitsluitend fantasie gebruikt let er dan op dat het wel geloofwaardig blijft.

Stap 3

Afronden van je verhaal betekent niet alleen het laten eindigen. Maar het op een goede manier laat eindigen. Wanneer je niet tot een goed einde kunt komen laat het verhaal dan even liggen en ga er op een later moment mee verder. Breek het niet abrupt af omdat je een eindpunt wilt hebben. Zoiets doet enorm veel afbreuk aan je verhaal. Een eind kan een open eind hebben, wat de lezer de ruimte geeft zelf te fantaseren over het vervolg maar ook de deur voor jou als schrijver openhoudt om een eventueel vervolg te schrijven.

Laat een spellingscontrole over je verhaal heen gaan, al ben je nog zo’n geweldige schrijver foutjes sluipen er altijd in. Lees je verhaal na en let op consequent gebruik. Van de schrijfvorm die je hebt gebruikt maar ook de kleine details. Had iemand eerst een rokje uitgetrokken? Dan kan deze niet later zomaar sensueel worden uitgetrokken. Bekijk je verhaal kritisch maar luister ook naar je gevoel. Prikkelt het verhaal je? Kun je zo in het verhaal stappen alsof je het zelf hebt meegemaakt?

Stap 4

Tot slot, bekijk je verhaal nog eens en let nu op de uiterlijke vorm. Heb je gebruik gemaakt van alinea’s? Een verhaal is onleesbaar wanneer het bestaat uit één lang tekstblok. Bovendien kun je met het gebruik van alinea’s spanning opvoeren in je verhaal. Dit kun je versterken door één zin eruit te laten springen door deze tussen 2 alinea’s in te plaatsen. Doe dit ook weer niet te veel want dan verliest het zijn kracht.

Let ook op of er woorden zijn die je veelvuldig hebt gebruikt (kijk door welke andere woorden je ze kunt vervangen) en controleer of je consequent bent geweest in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Als je in de verleden tijd hebt geschreven controleer dan of je hier consequent in bent gebleven, hetzelfde geldt voor gebruik van de tegenwoordige tijd. Het kan natuurlijk ook een leuke draai in het verhaal geven wanneer je een ommekeer brengt in de tijd, verleden tijd dat wordt afgewisseld door tegenwoordige tijd. Bijvoorbeeld iemand wiens gedachten teruggaan naar. Vermijd veelvuldig gebruik van puntjes (degene waarmee je een zin afsluit), maak zinnen niet te lang, plaats op tijd een komma om rust in een zin te brengen.

Wanneer je voor het eerst een erotisch verhaal hebt geschreven vraag dan of iemand je verhaal niet alleen wil lezen maar ook feedback wil geven. Voel je niet aangevallen door de opbouwende kritiek maar doe er je voordeel mee.
© 2007 - 2023 Mistique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
De voordelen van elke dag schrijvenDe voordelen van elke dag schrijvenWil jij een boek schrijven? Bij verhalen schrijven kun je ervoor kiezen om elke dag te schrijven. Zelfs als het even nie…
Tips voor het schrijven van verhalenTips voor het schrijven van verhalenEen verhaal schrijven doe je niet zomaar. Het betekent veel doorzettingsvermogen en net zoals bij het leren van fietsen…
Leren creatief schrijvenSchrijven is met name in woorden uitdrukken wat je wilt vertellen of wat er in je hoofd speelt. Ook heeft schrijven te m…

Ikebana Japanse Bloemsier KunstIkebana Japanse Bloemsier KunstIkebana Japanse Bloemsierkunst c.q. kunst van het bloemschikken, kwam met het Boeddhisme vanuit China naar Japan. Ikeban…
Japanse puzzels - Sudoku en KakuroJapanse puzzels - Sudoku en KakuroWie kent ze niet? Japanse puzzels zijn enorm populair. Met voorbeelden als sudoku, hitori, arukone, kakuro, filomino en…
Mistique (5 artikelen)
Gepubliceerd: 10-08-2007
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.