De Hoe-Overleef-Ik(HOI)-serie van Francine Oomen

De Hoe-Overleef-Ik-serie van Francine Oomen is verschrikkelijk populair. Elk meisje van deze tienergeneratie heeft er wel eens een gelezen of op zijn minst van gehoord. De HOI-boeken zijn verhalen over Rosa en alle dingen die ze beleeft en overleeft met behulp van de tips van haar vrienden. De boeken zijn uitgegeven door Querido en door . De illustraties zijn van Annet Schaap.

De Hoe-Overleef-Ik-serie

De Hoe-Overleef-Ik-serie is een reeks boeken over Rosa van Dijk. In de boeken leeft zij haar dagelijks leven, waarbij ze allemaal problemen ondervindt waar meiden wel vaker last van hebben. Gelukkig komt ze er altijd wel bovenop door de tips die ze krijgt van haar vriendin Esther en haar vriend Jonas. Ook vindt ze steun bij haar vriendje Neuz, hoewel hij soms de oorzaak van het probleem is. De HOI-serie bestaat uit 13 delen:
 1. Hoe overleef ik mijn vakantie?
 2. Hoe overleef ik het jaar 2000?
 3. Hoe overleef ik de brugklas?
 4. Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
 5. Hoe overleef ik mezelf?
 6. Hoe overleef ik een gebroken hart?
 7. Hoe overleef ik met/zonder jou?
 8. Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)
 9. Hoe overleef (zonder) liefde?
 10. Hoe overleef ik met/zonder vrienden?
 11. Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)
 12. Hoe overleef ik met/zonder dromen?
 13. Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!)

Hoe overleef ik mijn vakantie?

Rosa gaat naar Frankrijk. Ze vraagt zich af hoe ze deze verschrikkelijk saaie vakantie gaat overleven. Constant ligt ze over hoop met haar moeder en haar stiefvader. Maar dan ontmoet ze Jonas. Ze besluiten samen op avontuur te gaan. Ze gaan een wandeling in de bergen maken, maar raken verdwaald. Rosa raakt gewond als ze een rivier wil oversteken. Jonas en Rosa proberen de weg terug te vinden en als dit niet lukt, vraagt Rosa zich nog eens af of ze deze vakantie wel gaat overleven, dit keer echter om een hele andere reden. Maar dan komen ze Pierre tegen. Hij geeft hen eten en onderdak, maar toch vertrouwt Rosa hem niet. Rosa valt in een kloof en als Pierre haar probeert te redden valt hij er ook in. Als Jonas ze allebei weer uit de kloof gekregen heeft, blijkt dat Pierre's schouder gebroken is. Uiteindelijk komen ze bij een dorpje. Pierre wordt naar het ziekenhuis gebracht. Later wordt hij gearresteerd. Hij blijkt een crimineel te zijn. Jonas en Rosa worden met hun ouders herenigd. Haar ouders waren heel erg ongerust. Hierdoor ziet Rosa in dat haar ouders toch wel van haar houden.

Hoe overleef ik het jaar 2000?

Rosa viert dit jaar Oud en Nieuw bij Jonas, haar e-mail-vriendje uit Limburg. Ze hebben het allebei erg naar hun zin, maar Jonas vader is bang voor de jaarwisseling omdat het het jaar 2000 wordt. Volgens hem zullen machines op hol slaan en de stroom uitvallen. Hij heeft een voorraad eten en andere spullen ingeslagen zodat zij de ramp kunnen overleven. Om middernacht gaan Rosa en Jonas vuurwerk afsteken. In een keer horen ze allemaal harde knallen en de dan blijkt dat ze geen stroom en water meer hebben. De mensen in het dorp raken een beetje in paniek en beginnen supermarkten en hun medemensen te bestelen. Ook belagen ze Jonas vader omdat hij een voorraad had ingeslagen. Gelukkig worden deze mensen verjaagd door Jonas en Buurman Mat. Die avond wordt Rosa gebeld door haar moeder. De stroom is weer aan en er is weer water. Alles is goed afgelopen.

Hoe overleef ik de brugklas?

Rosa gaat naar de middelbare school. Ze is best wel zenuwachtig voor dit nieuwe avontuur, maar gelukkig zitten haar vriendinnen Sasha en Lidwien ook bij haar in de klas. Natuurlijk gaan er op de eerste dag al gelijk dingen mis. Ze heeft een enorme pukkel op haar gezicht, en in de klas heeft ze niemand om naast te gaan zitten oomdat Sasha en Lidwien naast elkaar zijn gaan zitten. Ze komt naast een meisje te zitten dat er apart uitziet, met rare kleren en een grote jampotbril. Ze heet Esther en Rosa vindt haar gelijk heel aardig in tegenstelling tot Sasha, die haar maar een stom kind vindt. Sasha gaat meelopen met een jongen die Danny heet. Ze begint te roken en drinken. Ze probeert Rosa ook zo ver te krijgen en wil haar testen door haar iets te laten stelen. Dit doet Rosa niet. Een paar dagen later krijgt Rosa een briefje waar op staat of ze in de grote pauze naar de zolder wil komen. Daar zit Sasha. Sasha vraagt haar of ze Esther wil halen; ze wil het uitpraten. Rosa haalt Esther. Maar het is een valsstrik. Danny en Sasha willen Esther in een kist stoppen. Esther weet te ontsnappen, maar er ontstaat brand door een sigaret van Danny. Danny en Sasha worden geschorst. Rosa krijgt ruzie met Esther. Gelukkig leggen ze het gauw weer bij. Rosa heeft een confrontatie met Sasha. Zij denkt dat Sasha zich alleen maar misdraagt omdat ze verdrietig is om haar alcoholistische moeder. Sasha moet huilen en na een goed gesprek worden ze weer vriendinnen. Sasha's moeder gaat naar een afkickkliniek. Aan het komt Jonas nog logeren. Rosa en Jonas besluiten internet verkering(IV) te nemen.

Hoe overleef ik mijn eerste zoen?

De vriend van Rosa's moeder, Alexander, heeft werk gevonden in Groningen. Daarom verhuisd Rosa naar Groningen. Ze ziet er verschrikkelijk tegenop om al haar vriendinnen kwijt te raken. Ze mist Esther en Jonas, Alexander 'Apenbil' is een verschrikking en haar moeder krijgt ook nog eens een nieuwe baby. Rosa wordt verlieft op een jongen uit de straat. Hij heet Thomas en heeft spikes en hele grote spieren. Ze spreken stteds stiekem met elkaar af.
Dan is het tijd voor de baby om geboren te worden. Rosa's moeder moet naar het ziekenhuis en Rosa is heel bang dat ze dood gaat, maar uiteindelijk wordt de baby gewoon geboren. Hij heet Abeltje, maar Rosa noemt hem Appie. Ze moeten nog wel even in het ziekenhuis blijven. Omdat alle aandacht naar de baby gaat voelt Rosa zich een beetje alleen. Ze krijgt van Jonas een aantal links naar chatsites, waar ze Sprookjesprins ontmoet. aan hem kan ze alles kwijt. Ondertussen blijft ze Thomas zien. Ze verft haar haar paars om te bewijzen dat ze niet zo braaf is en ze krijgt van hem haar eerste zoen. Maar Thomas blijkt haar te bedriegen! Hij steelt geld en als ze over het dak naar zijn kamer wil klimmen ziet ze hem zoenen met Karien, een meisje uit haar klas. Ze valt bijna van het dak, maar kan zich nog net vasthouden en ze wordt gered door de buurman. Vanwege alles besluit Rosa weg te lopen. Ze gaat naar Den Bosch waar ze Sprookjesprins ontmoet. Dit blijkt Jonas zelf te zijn. Ze blijft een paar dagen bij Jonas logeren en geeft hem zijn eerste zoen. Uiteindelijk loopt alles goed af.

Hoe overleef ik mezelf?

Rosa wordt gepest door de meisjes in haar klas. Ze noemen haar "Miss Piggy". Om af te vallen steekt ze haar vinger in haar keel. Rosa voelt zich steeds ongelukkiger. Ze besluit een betere kant van zichzelf te ontdekken. Ze noemt dit "alter ego" Rooz. Ze heeft nu 2 stemmetjes in haar hooft: die van Rosa en die van stoere Rooz. Rooz besluit om haar haar te verven en om piercings te laten zetten. Ook steelt ze dingen uit winkels. Haar ouders houden haar zakgeld in en geven haar huisarrest. Gelukkig kan ze via het internet nog hulp van haar vrienden vragen. Helaas is Jonas meer bezig met zijn gedichten en zeurt Esther haar aan haar hoofd. Ook gebruikt ze haar computer om mailtjes naar Rooz te sturen, maar deze zijn niet altijd even leuk. Op een dag besluit ze graffiti te gaan spuiten. Hierbij ontmoet ze Neuz, bijnaam van Vincent. Ze worden samen opgepakt en moeten een avond in de cel zitten. Rosa besluit om anders haar creativiteit te uiten en ze gaat op tekenles bij Samuel. Ze wordt verlieft op haar en is heel erg verdrietig als blijkt dat hij homo is. Van Samuel krijgt ze nieuwe graffitispullen. Samen met neuz wil ze weer gaan spuiten, maar ze valt flauw. Dan vertelt ze Neuz alles: over thuis, de vinger in haar keel steken, Samuel, alles. Hij geeft haar een zoen en leert haar dat ze zichzelf moet accepteren zoals ze is. Op straat gebeurt een ongeluk. Rosa en Neuz proberen te helpen, maar raken gewond. Ze wordt wakker in het ziekenhuis met een hersenschudding. Gelukkig is Neuz er. Hij vertelt haar wat er is gebeurt. vanaf dan hebben ze verkering.

Hoe overleef ik een gebroken hart?

Rosa heeft een paar problemen thuis. Ze ligt constant overhoop met Alexander omdat hij haar verbiedt om met Neuz om te gaan. Hij slaat haar zelfs soms en haar moeder doet er helemaal niets aan. Het enige wat nog wel leuk is thuis is haar broertje Appie (Appie Garnaal). Als blijkt dat ze blijft zitten is er al helemaal een hoop ruzie. Toch moet ze mee op vakantie naar Spanje. Hier heeft Rosa helemaal geen zin in aangezien ze Neuz dan 5 weken moet missen. Ze besluit een dagboekje voor hem bij te houden. Op vakantie is het ook niet leuk. Ze moet de hele tijd met haar ouders mee. Uiteindelijk ontsnapt ze en komt ze in een internetcafé terecht. Hier kan ze weer mailen met iedereen! Maar dan krijgt ze een mail van Neuz dat hij met iemand anders gezoend heeft. Ze is heel boos en verdrietig. In het internetcafé ontmoet ze Rob, die haar uitnodigt voor een strandfeest. Rob voert haar dronken en wil haar verkrachten. Als ze na deze rotnacht gebroken thuis komt, krijgt ze enorme ruzie met Alexander. Hij heeft haar dagboek gelezen en er stonden niet zulke leuke dingen over hem in. Hij slaat Rosa en haar moeder en gaat de stad in. Rosa's moeder ziet het niet meer zitten: Ze wil geen man die haar en haar kinderen slaat en besluit van Alexander te gaan scheiden. Ze hebben met zijn drietjes(zonder Alexander) nog een leuke dag in Barcelona en dan gaan ze terug naar huis zonder hem. Dan komt er politie aan de deur. Alexander heeft een ongeluk gehad en is dood. Haar moeder stort helemaal in. Als Rosa haar wil helpen door Alexanders spullen op te ruimen, geeft ze Rosa een harde duw waardoor ze valt en bewusteloos raakt. Als ze wakker wordt, zijn Esther en Jonas er. Ze maakt het goed met haar moeder en Neuz maakt het goed met een supermooie graffiti.

Hoe overleef ik met/zonder jou?

Het gaat nog steeds niet goed met Rosa's moeder. Ze is depressief en aan de drank. Er komt geen geld meer het huis binnen en naast naar school gaan moet Rosa ook nog voor haar moeder en Appie zorgen. Ze vindt veel steun bij Neuz, Esther en Jonas, maar het blijft natuurlijk te veel voor een tienermeisje. Haar moeder besluit dat ze gaan verhuizen naar Amsterdam. Rosa is doodongelukkig. Ze maakt het via een brief uit met Neuz en gaat naar Amsterdam. Hier gaan ze in een flatje wonen. Als ze op een dag naar huis gebracht wordt door een van haar nieuwe vriendinnen, Joya, die aura's ziet, waarschuwt zij haar voor de buurman. En ze blijkt gelijk te hebben. Als ze met de buurman een ommetje gaat maken probeert hij haar aan te randen. Rosa is erg van slag en vertelt het aan haar moeder, maar die gelooft haar niet. Een paar dagen later komt Rosa thuis en dan is de buurman bezig haar moeder te verkrachten. Rosa slaat hem met een stoel op zijn hoofd. Hij wordt opgepakt en veroordeeld. Rosa's moeder geeft toe dat ze een slechte moeder was en het nu beter gaat doen. Op de muur voor de flat ziet Rosa in een keer een graffiti. Er staat Reuz(Rosa en Neuz). Als ze dichterbij gaat kijken gangt er een kaartje Amsterdam-Groningen en een telefoonnummer (van Neuz).

Hoe overleef ik mijn ouders? (en zij mij!)

Ze hebben niet heel veel geld bij Rosa thuis, maar dan krijgen ze een brief dat Alexander hun geld heeft nagelaten. Rosa's moeder wil verhuizen naar een ander deel van Amsterdam en uiteindelijk doen ze dit ook. Rosa heeft haar wel overgehaald dat ze op dezelfde school mag blijven, anders zou ze weer nieuwe vrienden moeten maken. Ze krijgen een mooi grachtenpand en Rosa krijgt een baantje bij een bloemist. Inmiddels heeft ze ook alweer 3 goede vriendinnen: Joya, Carmen en Noa. Noa heeft thuis problemen. Omdat ze een moslim is mag ze van haar ouders niet op iedereen verliefd worden, maar dat is toch gebeurt. Op een avond komt ze naar Rosa's huis, helemaal overstuur. Haar vriendje, Samuel is helemaal in elkaar geslagen. Ook is ze uitgehuwelijkt!
Ondertussen heeft Jonas uitgevonden dat hij homo is en hij heeft geen idee wat hij ermee aan moet. Ook probeert Rosa's vader weer contact te zoeken, maar dit wil Rosa niet. Ze wordt gebeld door Marieke, de nieuwe vriendin van haar vader met wie hij ook een kindje heeft. Haar vader heeft een hartinfarct gehad. Rosa pakt de eerste de beste trein om hem te bezoeken. Daarna besluit ze naar Limburg te gaan, naar Jonas. Ze helpt hem aan zijn ouders te vertellen dat hij homo is. Als ze terug komt in Amsterdam geeft ze een groot feest voor al haar oude en nieuwe vrienden.

Hoe overleeft ik (zonder) liefde?

Alles loopt weer beter met Rosa's moeder. Ze verzorgt zichzelf weer en Rosa ontdekt dat ze zelfs aan het internetdaten is. Met Rosa zelf gaat het iets minder. Tussen haar en Neuz loopt het niet zo goed. Rosa besluit naar Groningen te gaan om Neuz te feliciteren omdat hij is aangenomen op de Rietveld Academie. Maar het blijkt dat hij met een ander meisje is gaan skaten. Als hij terugkomt, krijgen ze ruzie. Ze roept dat ze een ander heeft en rent heel gauw weg. Als ze thuis is krijgt ze een mail van Neuz waarin hij afscheid neemt. Rosa is verdrietig en gaat met Jim, een jongen die ze een paar weken ontmoet heeft, mee naar het strand. Hier voelt ze zich vrij en alweer een stukje beter. Als ze in het park loopt, ziet ze daar ineens Sasha, haar oude vriendin, met een wandelwagen. Ze wil met haar praten, maar dit wil Sasha niet. Lang heeft ze echter niet om er over na te denken, want die avond staat Noa bij haar op de stoep. Ze is van huis weggelopen omdat ze niet verliefd mag zijn op Samuel. Natuurlijk mag ze bij hun logeren en Rosa's moeder probeert te bellen met Noa's ouders, maar die willen niets meer van haar weten. Jonas komt naar Amsterdam en hij ziet toevallig hoe Rosa's moeder en haar baas (van bij de bloemenwinkel) zoenen. Dit vindt Rosa eigenlijk wel een goede keus van haar moeder. Als ze met Jonas naar een feestje gaat, komen ze daar Neuz tegen. Ze maken het weer goed en het is weer aan. Het feest loopt niet leuk af, want Yoesoef(de neef van Noa) begint te vechten met Samuel. In dit gevecht krijgt Sasha ook een klap. Als ze Sasha naar huis brengen, komen ze erachter dat ze een kindje heeft.

Hoe overleef ik met/zonder vrienden?

Rosa's moeder en meneer Rosetti(van de bloemenwinkel) besluiten om samen een Italiaanse lunchroom te openen. Ook wil Rosa's moeder het appartement boven de bloemenzaak kopen. Dt gaat Rosa allemaal iets te vlug.
Ondertussen heeft ze problemen met Neuz: Hij komt niet meer in Amsterdam wonen en gaat heel lang op vakantie. Ook heeeft haar vriendin Noa problemen, omdat zij als moslim van haar ouders niet met haar vriendje mag omgaan. Om even weg te zijn van alles besluiten Rosa, Sasha, Noa, Jonas, Joya en Carmen op vakantie te gaan naar Terschelling. Er gaat vanalles mis: Yoesoef(Noa's neef) is op zoek naar haar op de camping, Sasha heeft Rosa's mobiel op de boot laten liggen en er zijn geheimen tussen de vrienden. Na een spel gedaan te hebben vertelt iedereen zijn geheimen en waar hij/zij bang voor was. De volgende dag vinden ze een briefje dat Noa naar Yoesoef gegaan is. Gelukkig loopt het goed af en ze besluiten elkaar in de liefde te helpen.
Dan komt Rosa's moeder ook naar Terschelling, samen met Appie, meneer Rosetti en het kindje van Sasha. Met zijn allen gaan ze naar een andere rustige camping.

Hoe overleef ik mijn vriendje? (en hij mij!)

Inmiddels zijn Rosa en haar moeder boven de bloemzaak gaan wonen. Rosa's moeder en meneer Rosetti zijn gelukkig samen en Rosa's moeder denkt zelfs aan trouwen! Bij hun zijn ook Noa en Sasha in komen wonen. Sasha heeft een moeder die niet goed voor haar zorgt én een eigen kindje om voor te zorgen(Jade) en Noa mag niet meer thuis komen. Rosa doet er alles aan om Sasha te helpen, zeker als ze erachter komt dat Sasha aan de drugs is.
Neuz woont ondertussen ook in Amsterdam, maar Rosa vindt zijn optrekje niet zo leuk: het is er heel smerig. Ze vindt het moeilijk om Neuz te vertrouwen: hij drinkt veel, geeft feestjes en er zijn heel vaak andere meisjes bij hem in de buurt. Na veel gedoe maakt ze het uiteindelijk uit met Neuz. Ze is hier natuurlijk erg verdrietig om. Maar er gebeuren daarna een hoop leuke dingen: Sasha is van haar verslaving af, Noa krijgt weer een beetje contact met haar moetder en Rosa's moeder besluit te gaan trouwen!

Hoe overleef ik met/zonder dromen?

Het is uit met Neuz en Rosa heeft liefdesverdriet. Om haar heen gebeurt van alles. Joya loopt weg met haar vriendje en besluit een wereldreis te gaan maken, maar dit loopt niet goed af en ze gaan uit elkaar. Uiteindelijk besluit ze om in het buitenland te blijven werken. Rosa's moeder krijgt een kind van meneer Rosetti. Sasha is ontevreden met haar nieuwe leven: ze vindt het niet spannend genoeg en wil terug naar hoe het eerst was, maar dat kan niet, want dan heeft ze geen dak meer boven haar hoofd. Ze woont nu namelijk bij Rosa, maar onder de strikte voorwaarde dat ze nooit meer drugs zou gebruiken. Het gaat uit tussen Noa en Samuel en Carmen blijkt verliefd te zijn op Joya.
Op een avond gaat ze met Sasha en Georgio (haar nieuwe vriendje) uit. Ze denkt dat ze cola drinkt maar wordt wakker in het ziekenhuis: er zat GHB in haar drankje! In het ziekenhuis is Neuz er, maar ook Georgio. Als ze terug thuis komt, kijkt ze nog eens goed naar een schilderij dat ze gemaakt heeft: de droomboom. Het lijkt alsof er harten op de stam geschilderd zijn. Zij heeft ze niet gemaakt! Neuz komt en het blijkt dat hij helemaal niet met een ander meisje had. Ze maken het weer goed en het is weer aan.

Hoe overleef ik mijn vader? (en hij mij!)

Rosa en haar vader besluiten samen op vakantie te gaan om eindelijk weer eens wat met elkaar te doen. Jonas, Noa en Sasha gaan ook mee. Ze gaan met z'n allen naar Marokko. Maar haar vader is niet even gezellig. Hij is namelijk net ontslagen en daardoor een beetje van slag. Nadat hij een paniekaanval heeft gehad en in het ziekenhuis ligt, leert ze hem dat hij niet weg moet lopen voor zijn angsten. De rest van de vakantie beleeft het gezelfschap de grootste avonturen: ze worden bestolen, reizen door de woestijn en rijden op dromedarissen. Ook krijgen ze autopech.
Rosa komt weer dichter bij haar vader. Ondertussen heeft Noa problemen met de hare en Sasha zou willen dat zij ook contact had met haar vader. Uiteindelijk komen ze heelhuids en als goede vrienden terug.
© 2010 - 2024 Akindt, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie Francine OomenFrancine is eigenlijk bij toeval in het schrijversvak beland. Zij werkte bij een grote drukkerij toen zij een concept va…
Hoe overleef ik de brugklasAls je naar de brugklas gaat, wordt alles anders. Van de oudste van de school word je de jongste. Ineens heb je meer dan…
Gebroken hart syndroomGebroken hart syndroomHet gebroken hart syndroom komt voor bij mensen met groot liefdesverdriet, het verlies van een dierbare of bij grote sch…
Het verzorgingshuis Rosa Spier Huis in LarenHet verzorgingshuis Rosa Spier Huis in LarenHet Rosa Spier Huis in Laren is een verzorgingshuis waar bejaarde kunstenaars en wetenschappers zich bezig kunnen houden…

Songwriting, hoe overwin je je writers blockJe wilt graag een song schrijven, maar krijgt geen letter op papier. Wat nu? Wat zijn de manieren om over je writers blo…
Sigaren - voor langzame genieters, maar ook voor vluggertjesSigaren - voor langzame genieters, maar ook voor vluggertjesSigaren roken is een kunst apart. Tegenstanders van roken (waar ik zelf inmiddels hartstochtelijk bij hoor) kunnen er na…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.nl www.scholieren.nl www.google.nl
Akindt (10 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.