Hoe overleef ik de brugklas

Als je naar de brugklas gaat, wordt alles anders. Van de oudste van de school word je de jongste. Ineens heb je meer dan 10 leraren in plaats van 1 juf/meester. Eerst een kleine rugzak met een broodtrommeltje en nu een grote rugzak met zware boeken. En vooral niet te vergeten; huiswerk! Kortom, naar de brugklas is héél anders dan de basisschool...

De schrijfster

Francine Oomen is vooral bekend om haar boeken van de Hoe Overleef Ik- serie. Verder heeft ze boeken geschreven als Lena Lijstje en de Computerheks. Francine Oomen werdt in 1960 geboren in Laren; Noord-Holland, en heeft drie kinderen: Joris, Lotte en Daan. Ze schrijft voor kinderen in alle leeftijden. Haar boeken zijn grappig, spannend en vol verassingen en fantasie. Ze schrijft en tekent ook boekjes voor peuters.

Het verhaal

Het verhaal gaat over Rosa van Dijk die naar de brugklas gaat. Ze is erg zenuwachtig en gaat wel 3x uit bed om te kijken of haar wekker wel op tijd staat. 's Ochtends wordt ze wakker met een pukkeltje. Ze wil niet naar school omdat ze bang is dat ze wordt uitgelachen. Van haar moeder moet ze gewoon naar school en dat gebeurt dus ook. Op school aangekomen gaat er van alles fout. Esther, een meisje die bij Rosa in de klas zit wordt uitgelachen om haar kleding en haar bril. Dan moeten ze een speurtocht doen en zit Rosa bij Esther in het groepje. Al snel komt Rosa erachter dat Esther helemaal niet zo stom is. De zolder van de school is streng verboden terrein. Sascha, Danny, Esther en Rosa komen per ongeluk bij de zolder uit. Sascha en Danny willen persé naar binnen en vinden de sleutel. Als de hele zolder overhoop is gehaalt valt er een kast om en worden ze gesnapt. Ze krijgen geen straf en beloven er niet meer heen te gaan. Na een paar weken zegt Sascha tegen Rosa dat ze moet proberen om Esther mee te nemen naar de zolder. Daar zitten Sascha en Danny op haar te wachten, want ze willen het 'goedmaken'. Later blijkt dit helemaal niet waar te zijn en vliegt de zolder in de brand door Dannys sigaret. Sascha en Danny worden geschorst en Esther en Rosa worden vriendinnen. Ondertussen vertelt Rosa alles wat er gebeurt via de mail aan Jonas, haar vakantievriendje die ze in Corsica heeft ontmoet en met wie ze internet verkering heeft. Bijna aan het einde is er een klassenfeest voor alle brugklassers van klas 1b. Rosa neemt Jonas mee. Jonas woont in Limburg en komt met de trein. Op het feest blijkt Sascha te hebben gedronken en ze rent weg, naar buiten. Rosa gaat achter haar aan en vindt haar in hun oude hut in het speeltuintje. Ze praten een tijdje en Sascha gaat met Rosa en Jonas mee naar huis. Saschas moeder blijkt alcoholist te zijn en Sascha blijft bij Rosa slapen totdat haar moeder uit de afkickkliniek is.

De hoofdpersonen

  • Rosa
Rosa is 13 jaar en gaat naar de brugklas. Ze woont met haar moeder en haar broertje Appie in een huis in Groningen. Haar stiefvader is vorig jaar overleden. ( hij is overreden door een auto omdat hij dronken was)
  • Esther
Esther is een meisje dat ook samen woont met haar moeder in een flat. Ze hebben niet zo veel geld, daarom maakt Esthers moeder de kleren voor Esther. Esther kan ook heel goed viool spelen. Esther wordt heel veel gepest omdat ze anders is dan de andere kinderen en omdat ze andere kleren draagt.
  • Sascha
Sascha is de beste vriendin van Rosa. Sascha is een heel erg stoer figuur en is een jongensgek. Sascha heeft het heel moeilijk thuis, want haar moeder is een alcoholiste en ze drinkt heel veel. Daardoor gaat Sascha roken en drinken. Ze is ook al eens van school afgetrapt.
  • Danny
Danny is het stoere vriendje van Sascha, die rookt en drinkt. Hierdoor krijgt Sascha een verkeerd voorbeeld en gaat ook roken en drinken. Later wordt Danny van school geschorst en gaat hij naar een andere school.
© 2009 - 2024 Zon_marloes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Biografie Francine OomenFrancine is eigenlijk bij toeval in het schrijversvak beland. Zij werkte bij een grote drukkerij toen zij een concept va…
De Hoe-Overleef-Ik(HOI)-serie van Francine OomenDe Hoe-Overleef-Ik-serie van Francine Oomen is verschrikkelijk populair. Elk meisje van deze tienergeneratie heeft er we…
Overlevingspensioen na overlijden van uw echtgenoot (BE)Overlevingspensioen na overlijden van uw echtgenoot (BE)Het eigen rustpensioen waarop gepensioneerden recht hebben, kan in Belgie aangevuld worden met een overlevingspensioen,…
De veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de RoosDe veelzijdigheid van de roos. Wie vandaag de dag nog denkt dat de roos oubollig is, nou die heeft het helemaal mis.

Tijgernoten, bereiden, kweken en karpervissenNaast het vissen met de welbekende boilies zijn er natuurlijk meer aassoorten waar de karper gek op is. 1 hiervan is de…
Bronnen en referenties
  • www.scholieren.com boek: hoe overleef ik de brugklas
Zon_marloes (2 artikelen)
Gepubliceerd: 30-03-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.