Wrakvissen in nederland

Wrakvissen is een erg populaire vorm van bootvissen in Nederland. Je huurt bijvoorbeeld een boot af en deze boot brengt je dan naar de Noordzee. Deze boot zal dan boven een wrak voor anker gaan en het vissen kan beginnen. Ook is het aanbod in boten verschillend je hebt bijvoorbeeld een grotere boot of een wat kleinere charterboot. Ben je met een kleinere groep mensen kun je beter voor dit laatste gaan deze boot kan je snel op bestemming brengen.

Vangsten

Als je gaat wrakvissen heb je de kans nog echte grote kabeljauw te vangen. De meeste mensen gaan daarom als ze gaan wrakvissen ook op de kabeljauw vissen. Maar kabeljauw is niet de enigste vis die je kunt vangen als bijvangst kun je bijvoorbeeld vangen: steenbolk, wijting, pollak en schol. Ook ligt het natuurlijk aan het seizoen op welke vis er gevist gaat worden.

Materiaal

Om te gaan wrakvissen heb je wel speciale hengels en molens nodig, je kunt moeilijk met je strandhengel met een boot mee gaan. Bij wrakvissen is je materiaal erg belangrijk hieronder zal ik de verschillende materialen beschrijven:

Hengel

De hengel die je gaat gebruiken bij wrakvissen moet tussen de 2.40 en 2.70 meter zijn. De hengel moet een werpgewicht hebben van 300 tot 500 gram. Deze speciale boothengels kun je bij de wat betere hengelsportzaak kopen. Ook kan er een mogelijkheid zijn om hengels te huren bij de boot.

Molens

Kies bij het wrakvissen voor een langzame molen van goed kwaliteit omdat deze wat sterker zijn in kracht. Deze kracht zal je toch echt nodig hebben bij het wrakvissen omdat je met erg zwaar lood vist. Ook zou je natuurlijk niet willen als je net een grote vis aan de haak hebt dat je molen stuk gaat.

Lijn

De lijn die je gebruikt bij wrakvissen is ook erg belangrijk. Een goede lijn om te gebruiken is een gevlochten lijn, omdat hier weinig rek in zit en je zo snel je beten kunt waarnemen. Een nadeel van deze lijn is wel dat hij erg schuurgevoelig is dus zet daarom zeker een voorslag van 6 meter op je lijn.

Lood

Het lood dat je gebruikt moet tussen de 350 tot 500 gram zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel stroming er zit maar als je te licht vist heb je de kans steeds met je buurman in de knoop te komen.

Aas

Het meest gebruikte aas voor wrakvissen is toch wel de haringpilker of de staafpilker. Deze pilkers bootsen levend aas na maar hebben elke een eigen techniek om vis te vangen. Ook kan er natuurlijk gwn met levend aas gevist worden zoals pieren of zagers. Het is maar net waar je eigen keus naartoe gaat.

Kleding

Als laatste de kleding, het ligt er natuurlijk aan waar je precies gaat vissen en in welk seizoen. Kleedt je in ieder geval warm aan want het kan erg koud zijn op de Noordzee. Een paar goed laarzen en een waterdichte jas zijn ook erg belangrijk. Een paar goed handschoenen kunnen ook erg goed van pas komen

Wrakken

Op de bodem van de Noordzee liggen enorm veel wrakken waar gevist kan worden. De precieze aantallen zijn niet bekend maar geschat wordt dat er op de bodem van de Noordzee meer dan 30.000 wrakken liggen. De boot waar je meet gaat wrakvissen weet meestal wel de betere wrakken te liggen.

Boten wrakvissen

De wrakken liggen meestal erg ver uit de kust dus zul je een boot nodig hebben om er te komen. De prijs van een boottocht kan erg verschillen daarom is het zeker eens goed om op internet op zoek te gaan naar het verschillende aanbod. Kijk bijvoorbeeld eens rechts van mijn artikel hier staan zeker nuttige links. Deze boten vertrekken uit verschillende havens in Nederland. Dit zijn bijvoorbeeld: Stellendam in Zeeland, Den Helder in Noord holland en Scheveningen in Zuid Holland.

Heeft u nog vragen of opmerkingen stel ze gerust.
© 2009 - 2024 Misterv, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?Welke hengel heb je nodig voor zeevissen?Welke hengel kun je het best gebruiken voor zeevissen? Er zijn twee manieren om te vissen op zee: vanaf het strand en va…
Zoutwatervissen voor beginners in NoorwegenZoutwatervissen voor beginners in NoorwegenVeel mensen die in Noorwegen terecht komen, willen vroeg of laat toch ook een hengeltje uitwerpen, om te kijken of het e…
Molen, lijn en werpenIn het vorige artikel hebben we het over de keuze van de hengel gehad nu gaan we het dan over de werpmolens en lijnen he…
Is kabeljauw gezond?Is kabeljauw gezond?Kabeljauw is een magere vis die in de Noordzee voorkomt. De vis beschikt over een aantal zeer goede mineralen zoals jodi…

Check je tekst met het CCC-modelTeksten tot een kwalitatief geheel maken vergt vaak meer dan schrijvers denken. Alleen met goede formuleringen ben je er…
Reisverhalen schrijven - Tips & TrucsDagelijks melden velen mensen zich bij kranten en tijdschriften of ze tijdens hun reis (betaald) een column mogen schrij…
Misterv (2 artikelen)
Laatste update: 13-10-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.