Tijgernoten, bereiden, kweken en karpervissen

Naast het vissen met de welbekende boilies zijn er natuurlijk meer aassoorten waar de karper gek op is. 1 hiervan is de tijgernoot. In dit artikel wordt meer over deze particle uitgelegd en beschreven.

Achtergrond tijgernoot

Om te beginnen de achtergrond van de tijgernoot, ook wel Aardamandelen (Chufa), latijnse naam Cyperus esculentus, zijn de vruchten van een grasachtig gewas. Deze grassoort werd al gebruikt dooe de egyptenaren, vandaag de dag wordt de tijgernoot vooral verbouwd in het gebied rond de Middellandse Zee. Er wordt uit de tijgernoten een melkachtig sap gewonnen, dat bijvoorbeeld in Spanje in bijna elk cafe gekocht en gedronken kan worden. De tijgernoten groeien net als aardappels onder de grond, boven de grond zie je alleen een soort gras.

Tijgernoten bereiden

Tijgernoten zijn gedroogd als je ze koopt in de winkel. Er kan dan niet direct mee gevist worden, daarvoor zullen ze eerst gweekt en gekookt moeten worden. Hiervoor zijn veel verschillende manieren. Om te beginnen heb je een (grote) pan water nodig, hierin zitten de tijgernoten die onder water staan. Let er op dat er iets meer water inzit dan dat je denkt dat nodig is zodat de tijgernoten goed kunnen weken. De weektijd die ik gebruik is 48 uur. Mocht je sneller tijgernoten nodig hebben dan kan je overwegen ze eerst 15 tot 30 minuten te koken en daarna weer af te laten koelen, dan hoef je ze daarna maar een nacht te weken. Na het weken dien je de tijgernoten te koken, eventueel kan je suiker toevoegen om het geheel zoeter te maken. De kooktijd die ik hanteer is 1 uur. De tijgernoten zijn hierna in principe klaar om te gebruiken.

Tijgernoten slijmen

Na het koken kan je de tijgernoten nog laten slijmen. Zeker als je ook suiker toevoegd worden ze nog interessanter voor karpers. Eventueel kan je ook een flesje (donker) bruin bier toevoegen. Je hebt hiervoor een schone emmer nodig waarin je de tijgernoten 1 cm onder water zet. Eventueel dus met een flesje (donker) bruin bier erbij. Doe dit meteen na het koken zodat de tijgernoten nog zo heet mogelijk zijn. Zorg ervoor dat je de tijgernoten niet met je handen aanraakt tijdens het slijmproces. De emmer moet dicht worden gedaan met een deksel. Dit slijmproces is erg temeratuurafhankelijk, eigenlijk geldt hoe warmer hoe beter. Onder de 20 graden werkt het slijmproces zeer traag. Het beste is dus om de emmer met deksel in de zon te zetten, bijvoorbeeld op het balkon. De tijgernoten gaan gisten, hierbij komen er natuurlijke suikers vrij. Door het gisten gaat de deksel van de emmer bol staan. Als de deksel bol gaat staan dan zijn de tijgernoten dus goed op weg. De vloeistof moet troebel tot lichtbruin worden, anders zijn ze niet goed!

Tijgernoten kweken

Eventueel kan je de tijgernoten ook zelf kweken, dan begrijp je misschien ook beter waarom de gedroogde variant dieje normaalgesproken gebruikt zo duur is, het is namelijk een erg intensief proces. Hieronder een stapsgewijs plan om de tijgernoten zelf te kweken.
Tijgernoot Kweekplan:
  • Begin maart tijgernoten in de week zetten en 1 week laten weken.
  • Zoek de grootste noten uit en plaats deze in een ruime bak met tuinaarde.
  • Zet de plantenbak op een zonnige en warme plek en geef regelmatig water.
  • Als het buiten nog niet warm genoeg is dan kan je de bak ook binnen op de vensterbank zetten.
  • Eind april de bak met ontkiemde noten buiten zetten, als het goed is zie je de eerste spriestjes al boven komen.
  • Houdt de noten voldoende vochtig.
  • Eventueel over poten in de vaste grond of een andere pot.
  • Halverwege september kunnen de noten worden geoogst.

Als je de noten hebt geoogst dan heb je waarschijnlijk zwarte klonten aarde met daarin de tijgernoten. De grootste noten zitten bij de wortels in het midden. pas op dat je de noten niet beschadigd. Een goede manier is om de noten onder de kraan met een borsteltje schoon te maken. Als je dit hebt gedaan kan je je hengels pakken en aan de slag!
© 2009 - 2024 Obama, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vissen op karperKarper is een algemene naam voor verschillende soorten zoetwatervissen, een zeer grote groep vis afkomstig uit Europa en…
De koi karper, een prachtige vijvervisDe koi karper, een prachtige vijvervisDe Latijnse naam voor de koi karper is Cyprinus carpio en hij behoort tot de karperachtigen (Ciprinidae). Het is een gew…
Vissoorten: De karperVissoorten: De karperEen veelvoorkomende zoetwatervis in onze Nederlandse wateren. Onder sportvissers een zeer geliefde vissoort vanwege de g…
Karpervissen in de winterZodra de watertemperatuur zakt en de vissen erg rustig aan gaan doen, breken er moeilijke tijden aan voor karpervissers.…

Parels, ze zijn weer helemaal HOT!Parels, ze zijn weer helemaal HOT!De parel is 1 van de 9 edelstenen in de Thaise "Orde van de 9 edelstenen". Mensen kennen al ongeveer 6000 jaar parels, i…
Hoe overleef ik de brugklasAls je naar de brugklas gaat, wordt alles anders. Van de oudste van de school word je de jongste. Ineens heb je meer dan…
Reacties

Bastiaan, 23-06-2015
Hallo,
Ik wil graag zelf tijgernoten gaan kweken. Kan je hiervoor normale gedroogde tijgernoten gebruiken die je in de viswinkel koopt of moeten ze ongedroogd zijn.
Gr Bastiaan Reactie infoteur, 30-06-2015
Hoi Bastiaan,
Als ze gedroogd zijn kan je ze het beste een paar dagen laten weken, de noten zetten dan uit.
Grt en succes!
Obama

H. de Keizer, 04-10-2011
Ik heb de noten 48 uur laten weken en 2 uur gekookt maat ze blijven hard.
Is dit goed of moeten ze zacht worden? Reactie infoteur, 20-10-2011
De noten zullen inderdaad hard blijven.

Obama (15 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.