Parels, ze zijn weer helemaal HOT!

Parels, ze zijn weer helemaal HOT! De parel is 1 van de 9 edelstenen in de Thaise "Orde van de 9 edelstenen". Mensen kennen al ongeveer 6000 jaar parels, in de verschillende landen worden ze met verschillende betekenissen gebruikt. Mannen zouden er sterker van worden, vrouwen zouden er mooie dromen van krijgen, ze worden zelfs gezien als symbool van macht, wijsheid en geluk. Maar bovenal zijn ze natuurlijk gewoon ontzettend mooi, zeker verwerkt in sieraden, de laatste jaren zie je ze weer steeds vaker.

Hoe ontstaan parels?

Parelmoer bestaat voornamelijk uit kalk. "Conchyne" is de naam van het stofje dat ervoor zorgt dat microkristallen zich als het ware vastkitten om het middelpunt van de parel. Dit geheel wordt dan parelmoer genoemd. Parels worden voornamelijk gevormd in oesters, ook wel zoutwaterparels genoemd, en in mosselen, ook wel zoetwaterparels genoemd. Doordat er een vreemd voorwerp, meestal een zandkorreltje of stukje kalk, binnendringt tussen de schelp en de mantel reageert de schelp door dit voorwerp te omsluiten waardoor het mantelepitheel (wat dus het parelmoer vormt) zicht afzet rondom dit voorwerp. Deze inkapseling gebeurd laagje voor laagje, en op den duur ontstaat er dus een parel.

Bijna alle parels in de handel zijn "cultivé"

Cultivé betekend gekweekt, en tegenwoordig zijn bijna alle parels gekweekt, omdat de van nature ontstane parels bijna onbetaalbaar zijn. Natuurlijk zijn er ook veel imitatieparels verkrijgbaar, ze zijn vaak moeilijk te onderscheiden voor een leek, vandaar dat als leidraad de zogenaamde tandentest gehanteerd wordt. Je kan heel makkelijk testen of een parel echt is of imitatie, door de parel over je snijtanden te bewegen. Als de parel glad aanvoelt is het een imitatie, als ie zanderig en korrelig aanvoelt, alsof je het schuurmiddel "jif" langs je tanden haalt, dan is het een echte parel, en dat kan zowel zoet als zoutwaterig zijn.

Verschil tussen zoet en zoutwaterparels

Zoetwaterparels zijn een stuk goedkoper dan zoutwaterparels, de voornaamste reden daarvoor is dat de kweekmethode van zoutwaterparels een stuk kostbaarder is. Een oester maakt in een periode meestal maar 1, heel soms 2 parels aan, terwijl een mossel in diezelfde periode wel tegen de 60 parels kan vormen.

Daarnaast is er ook een verschil in samenstelling. Zoetwaterparels zijn geheel gemaakt van parelmoer, terwijl zoutwaterparels bestaan uit een kalkbolletje met daaromheen een laagje parelmoer, dat meestal maar 1 milimeter dik is. Het voordeel is wel dat daardoor de zoutwaterparel sterker is dan de zoetwaterparel, en je hoeft niet bang te zijn dat het laagje ervan afslijt, het duurt gemiddeld 100 jaar voordat je ziet dat een parel begint te verslijten. Ook al is de hardheid van parels erg laag, het tegenovergestelde van bv. de diamant die de hoogste hardheid bevat, is een parel toch erg sterk, het is bijna onmogelijk een parel met de hand kapot te krijgen.

Verder zit er ook een verschil in de vormgeving van parels. Zoutwaterparels zijn over het algemeen perfect rond van vorm, terwijl zoetwaterparels vaak ovaal of druppelvormig zijn, en soms zelfs juist heel grillig van vorm wat het weer een heel speels effect geeft in de verwerking van sieraden.

Zoetwaterparels worden gekweekt in de werelddelen op het Noordelijk halfrond en zoutwaterexemplaren in die op het Zuidelijk halfrond.

En hoe zit dat dan met gekleurde parels?

Zoetwaterparels zie je in allerlei verschillende kleuren, helaas is een groot gedeelte hiervan gewoon geverfd en kan het er dus ook gewoon vanaf slijten. Over het algemeen zijn de zachtere tinten zoals zalm, rose, gelig en olijfgroen natuurlijk. Maar je ziet ook vaak donkerblauw, donkergrijs, zwart en goud, en die zijn dan zo gekleurd met behulp van straling en verf.

Majorica-parels zijn er ook in allerlei kleuren, maar dit zijn geen echte parels, het is een erg goede imitatieparel, belangrijk daar goed op te letten bij de aankoop van een parelsieraad, hier kan de tandentest weer goed van pas komen.

Uiteindelijk draait het allemaal om goede verzorging

Parels kunnen erg slecht tegen zuren, dus daar valt erg veel onder. Ten eerste dingen als make-up, parfum en haarlak, dus het is belangrijk je parels altijd pas om te doen als je helemaal klaar bent met optutten 's morgens. Daarnaast is het funest voor je parels als je huishoudelijk dingen gaat doen zoals schoonmaken, schoonmaakmiddelen zijn ook erg slecht voor je parels. Dus lekker dragen op zon- en feestdagen, tijdens speciale gelegenheden passen ze altijd, en het mooie van parels is dat ze zich altijd aanpassen aan de kleuren die je draagt, het combineert altijd !

Parels kunnen ook slecht tegen zweet omdat daar ook zuur en zout inzit, dus niet dragen tijdens het sporten, en als het toch een keer voorkomt dat ze blootgesteld zijn aan transpiratievocht, kun je het beste je parels op een lauwwarme doek leggen en ze er even indraaien. Daarnaast zijn ze gek op zuurstof, dus niet luchtdicht afsluiten in een doosje of kluisje, in gewone lucht zit erg veel zuurstof en water en daar blijven parels het mooiste van.
Belangrijk is om je parelsieraden 1x per jaar te laten controleren door een juwelier, kijken of het slotje nog goed is en of het misschien opnieuw geknoopt moet worden. Over het algemeen worden mooie dure parels met de handgeknoopt, dan zit er tussen iedere parel en klein knoopje. De reden dat ze dit doen is dat als er een armbandje of ketting sneuvelt, je parels niet alle kanten opvliegen, je kunt er op deze manier maar 1 verliezen. En omdat er een knoopje tussenzit raken de parels elkaar ook niet aan waardoor ze elkaar ook niet kunnen beschadigen.

Jong of oud, modern of klassiek, parels passen bij iedereen. Laat je altijd goed informeren door een bekwame juwelier en je kunt je leven lang plezier beleven aan je parelsieraden !!
© 2009 - 2024 Mamasan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De aantrekkingskracht van parelsDe aantrekkingskracht van parelsParels hebben, net als diamanten, al sinds jaar en dag een aantrekkingskracht op mensen, met name op vrouwen. De echte p…
Parels - ZoetwaterparelsParels - ZoetwaterparelsZoetwaterparels worden weleens beschreven als 'maneschijn door zilveren wolken', door hun witte zilverachtige kleur met…
Parel in oester, wat is de waarde?Parel in oester, wat is de waarde?Een parel vinden in een oester, het is zeldzaam maar het kan gebeuren. En als je dan zo'n parel vindt, dan wil je natuur…
Echte parels herkennenEchte parels herkennenParels zijn de juwelen uit de zee. Er worden echter enorm veel imitatieparels gemaakt. De meeste parels die om mensen hu…

De eerste boeren in Europa, de verspreiding van de landbouwNa de laatste ijstijd rond 8000 V.C. gaven de mensen in Europa het rond zwervende bestaan van jagers-verzamelaars op en…
Tijgernoten, bereiden, kweken en karpervissenNaast het vissen met de welbekende boilies zijn er natuurlijk meer aassoorten waar de karper gek op is. 1 hiervan is de…
Bronnen en referenties
  • www.zoetwaterparels.com www.wikipedia.org
Reacties

Louis H. M. Butot, 23-04-2011
Intesant maar kun je mij vertellen hoe je iets kunt testen of het echt van parelmoer gemaakt is?
Lepeltjes schepjes ect.
Grt Louis Reactie infoteur, 23-04-2011
Hoi Louis

Zoals in het artikel ook beschreven staat, kun je met de "tandentest" bewijzen of het echte parels zijn of niet. Als het grof aanvoelt, alsof je het schoonmaakmiddel JIF over je tanden schuurt, dan zijn het echte parels… En als het heel glad aanvoelt dan zijn het imitatie parels of kralen. Hoop je hiermee voldoende geinformeerd te hebben…

groetjes Sandy

Kelly, 14-05-2009
Erg duidelijk omschreven allemaal! Thnx voor de info… ga zo door met schrijven. Reactie infoteur, 14-05-2009
THANKS :)

Mamasan (20 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.