Kinderfeestje met thema: Overleven op een onbewoond eiland

Is je kind in de zomer jarig? En houd je ervan om met de kinderen naar buiten te trekken? Met niet al te hoge kosten? Ga "overleven op een onbewoond eiland". Er is overal wel een heerlijke plek te vinden, een park of een openbaar recreatiegebied, waar je heerlijk kunt vertoeven en "overleven".

Wat heb je allemaal nodig?

 • Ten eerste een plek om het feestje te vieren, zoals een park of openbaar recreatiegebied; met water, bosjes en/of bomen. Kijk eens rond in de buurt er valt vast een mooie plek te vinden.
 • Witte vellen papier
 • Schaar
 • Schoensmeer of houtskool of aarde
 • Lege flessen
 • Zeil (kun je in een bouwmarkt kopen of ligt misschien nog wel weggestopt in de schuur)
 • Bolletje touw
 • Vliegertouw
 • Visdraad
 • Een paar stukken karton met uitgeprinte foto's van dieren erop
 • Vishaakjes
 • Witte boterham
 • Fruit (appels, banen of kokosnoten)
 • Flesjes drinkwater
 • Zorg dat je pleisters bij de hand hebt.

Een feestje begint uiteraard met een uitnodiging (bedenk voor jezelf hoeveel kinderen je zoon of dochter mag uitnodigen. Houd rekening met vervoer naar de uitgekozen plek voor het feestje of laat de kinderen op de plek afzetten).

Uitnodiging

Neem voor de uitnodiging een vel wit papier en schrijf er met pen de dag, tijd, plaats en je eigen invuliing erop. Maak een prop van het papier en vouw het daarna weer uit. Maak het wat smerig (met schoensmeer, houtskool of aarde), -want je spoelt niet schoon aan op een onbewoond eiland- , frommel het papier in de fles en klaar is je uitnodiging.

Op het eiland

Op een onbewoond eiland heb je niks voor handen, je zult voor alles zelf moeten zorgen. Laat de kinderen zelf bedenken wat ze nodig hebben, zoals drinken, eten, onderdak. Nu kun je beginnen, je eerste levensbehoefte is drinkwater. Zorg dat de flesjes water in emmers verstopt staan tussen de bomen en/of bosjes en laat de kinderen ze zoeken (laat ze niet te ver afdwalen!). Onderdak is fijn tegen de zon. Met het zeil, het bolletje touw en takken die ze kunnen vinden, kunnen ze beschutting bouwen (zorg dat je de schaar bij de hand hebt, zodat je het touw door kunt knippen).

Fruit en kokosnoten kun je plukken uit de bomen. Zorg ervoor dat je het fruit in de bomen hebt gehangen. Laat ze zelf oplossingen zoeken om het eruit te halen (klimmen, als het niet te hoog hangt of het fruit met lange stokken eruit halen). Vissen kun je ook eten. Laat ze een hengel maken van een tak, wat visdraad eraan en een haakje, doe een stukje wit brood aan het haakje en ze kunnen proberen een vis te vangen.

Wilde dieren kun je ook eten. Met pijl en boog kun je op ze schieten. Laat de kinderen een iets gebogen tak zoeken en maak er met vliegertouw een boog van. Rechte takken kunnen ze gebruiken als pijl. Zet de stukken karton met dieren foto's erop neer en laat ze proberen een dier te schieten (kijk uit dat ze niet in de schietlijn lopen).

Weer thuis

Je kunt de kinderen appelmoes laten maken van de appels die ze hebben geplukt. Snijd de appel in vieren en verwijder het klokhuis. Snijd de stukje snog kleiner en doe alles in een pan, die half gevuld is met water en twee theelepels citroensap. Zet de pan op het vuur en roer regelmatig om. De appels moeten zo'n 15 tot 30 minuten koken, tot ze allemaal zacht gekookt zijn. Voeg suiker naar smaak toe. Verder kun je de kinderen nog even verwennen met (niet teveel) limonade en snoep na al dat overleven.

Naar huis

Een herinnering aan een feestje is altijd leuk. Maak een klein hengeltje van een takje, een stukje visdraad en hang daar een dropvisje aan of een foto die je hebt genomen tijdens het "overleven" (even uitprinten als de appelmoes staat te pruttelen).
© 2008 - 2024 Tries, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuis een themafeestje organiserenThuis een themafeestje organiserenHet aanbod van feestjes wordt steeds meer uitbesteed aan derden. Ouders zijn allebei aan het werk, hebben geen tijd om z…
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…
Het belang van buitenspelenHet belang van buitenspelenBuitenspelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Het helpt op een natuurlijke manier om op normaal ge…
Bakfiets weer helemaal terugDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Deze fiets is op dit moment vooral populair bij gezinnen met kinderen.

Temperamenten voor schrijversAls schrijver is het nuttig om wat inzicht te hebben in de verschillende soorten persoonlijkheden. Aan de hand van de al…
De vulpen is weer modieusDe vulpen is weer modieusIs de vulpen een tijdje een oubollig schrijfmiddel geweest, inmiddels wordt de vulpen weer overal verkocht en zoekt men…
Tries (1 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.