Zelf een pubquiz maken: waar moet je op letten?

Zelf een pubquiz maken: waar moet je op letten? Het is heel populair tegenwoordig: pubquizzen. Met een team van een man of vijf probeer je de vragen van de quizmaster zo goed mogelijk te beantwoorden. Een avond gezelligheid gegarandeerd! Maar waar moet je op letten als je zelf een pubquiz gaat maken? Wat maakt dat een quiz leuk is voor iedereen? Welke vragen moet je stellen zodat jouw quiz iedereen inderdaad die gehoopte gezellige avond oplevert?

Zorg dat alle categorieën voorbij komen in de vragen

Het is belangrijk dat alle categorieën een keer voorbij komen in de vragen. Mensen vinden het altijd leuk als zij een vraag weten die de rest van hun team niet weet. Iedereen heeft wel een categorie waar hij heel veel vanaf weet. Die moet dan dus wel voorbij komen. De belangrijkste categorieën zijn:
 • Actualiteit
 • Showbizz
 • Sport
 • Geografie
 • Geschiedenis
 • Films en series
 • Muziek
 • Taal
 • Wetenschap
 • Kunst en cultuur
 • Politiek

Als je zorgt dat van al deze categorieën een aantal vragen voorkomen zal je quiz gevarieerd zijn en zal iedereen zijn specialiteit kunnen benutten.

Een valkuil bij het zelf maken van vragen

Bij het bedenken van de vragen schuilt een grote valkuil. Zelf heb je natuurlijk ook je categorieën waarin je meer weet dan in andere categorieën. Het gevaar is dat je dan ook meer vragen gaat bedenken in deze categorieën, en dat je andere categorieën een beetje links laat liggen. Ook moet je oppassen dat de vragen in jouw beste categorieën niet veel moeilijker worden dan de andere vragen. Omdat jij er veel van weet wil je automatisch moeilijkere vragen stellen omdat je denkt dat andere mensen het ook wel weten. Het zou jammer zijn als hierdoor de balans uit de quiz verdwijnt.

Hoe moeilijk moeten de vragen zijn?

Het lijkt misschien leuk om hele moeilijke vragen te stellen, maar toch moet je hiermee oppassen. De quiz moet leuk zijn voor iedereen, en dus moet ook iedereen enkele vragen kunnen beantwoorden. Daar tegenover staat dat de vragen ook weer niet zo makkelijk moeten zijn dat iedereen elk antwoord weet. Een goede vraag wordt door zo'n 50 tot 75 procent van de teams correct beantwoord. Je moet er wel aan denken dat elk team bestaat uit een man of vijf en dat maar een persoon het antwoord hoeft te weten. Je hoeft het dus ook niet te makkelijk te maken. Het is erg lastig in te schatten hoeveel mensen een vraag weten, daarom is het vaak goed de quiz te testen op mensen die niet mee zullen doen aan de quiz. Naarmate je wat vaker een quiz hebt gemaakt krijg je een steeds beter beeld van wat mensen weten, maar zelfs dan is het handig om de quiz te laten testen. Al is het maar om een eventuele fout eruit te halen.

Vragen met meerdere antwoorden

Iets anders dat je kunt gebruiken zijn vragen met meerdere antwoorden. Vaak zijn dan een of twee antwoorden niet zo moeilijk en zullen bijna alle teams daar wel opkomen. Het laatste antwoord is vaak erg lastig en zal maar door een paar teams worden gegeven. Een voorbeeld van zo'n vraag is: noem alle drie de landen die beginnen met de letter R. In dit geval is Rusland het makkelijkste antwoord. De meeste teams zullen ook Roemenië nog wel bedenken, maar waarschijnlijk zullen slechts een paar teams Rwanda opschrijven. Op deze manier heeft toch elk team het idee dat ze de vraag konden beantwoorden, maar kunnen de beste teams zich toch onderscheiden.

Ideeën voor rondes

Een pubquiz bestaat meestal uit verschillende rondes die elk een aantal vragen bevatten, meestal tien. Een quiz wordt ook leuker wanneer niet alle rondes bestaan uit het gewoon beantwoorden van normale vragen. Dit zijn suggesties die het altijd goed doen bij een pubquiz.

De fotoronde

Veel quizzen beginnen hiermee. In deze ronde krijgen alle teams een blaadje met daarop foto's en een vraag over de foto. Teams hebben dan een aantal rondes de tijd om deze ronde in te vullen. Je kunt van alle categorieën wel een foto met een vraag maken dus in deze ronde kun je ook goed variëren.

De themaronde

Een andere leuke optie is de themaronde. Bij deze ronde is er een verband tussen alle antwoorden. Een team dat door heeft dat dit verband bestaat zal hierbij gebaat zijn bij het antwoorden van de vragen. Het leukste is het als een team het thema weet maar nog niet direct het antwoord op de vragen weet, maar dat het weten van het thema wel helpt. Een voorbeeld van een thema is getallen. Dit betekent niet dat elk antwoord een getal moet zijn. Je kan dan ook vragen stellen als "Met welke plaats deelt Zeist een treinstation". Het antwoord is Driebergen. Hier is dus een getal bevat in het antwoord.

De muziekronde

Een ronde die het ook altijd goed doet is de muziekronde. Je laat een aantal geluidsfragmenten horen en de teams moeten raden wat de titel en artiest zijn van het fragment. Let er hierbij op dat je goed varieert in muziekgenres, zodat ook hier weer iedereen zijn bijdrage kan leveren. Let op dat je de fragmenten die je laat horen zorgvuldig uitkiest. Als de titel telkens al te horen is, maakt dat het raden een stuk makkelijker en zullen ook team die het niet weten het antwoord vaak goed gokken.

Extra tip

Nakijken

Het is handig als iemand je helpt met het nakijken van de vragen. Vaak heb je na iedere ronde een korte pauze van een paar minuten, maar als er veel teams zijn is dit niet genoeg om alle antwoorden na te kijken. Als iemand je hierbij helpt kan de quiz sneller doorgaan, en is achteraf ook sneller bekend wie er heeft gewonnen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pubquiz Quiz Night - spelletjesavond in het caféPubquiz Quiz Night - spelletjesavond in het caféDe pubquiz is een ouderwets gezellige spelletjesavond, niet thuis, maar in het café. Onder het genot van een lekker glaa…
Valkuilen bij gesprekstechnieken van effectief coachenValkuilen bij gesprekstechnieken van effectief coachenHet hanteren van de juiste vraagtechnieken is van groot belang, zelfs essentieel, bij coachen. Hoewel deze technieken en…
Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)Wijzer in geldzaken, wat voor beslisser bent u (geldtype)U wilt wijzer worden in geldzaken en bijvoorbeeld weten welk geldtype u bent? Bij geld, geldkwesties en geldzaken neemt…
Grootste valkuil van het levenGrootste valkuil van het levenWelke prijs betaal jij voor angst, verlangen en hebzucht? Hoe hard ga jij werken in een poging om de angst de kop in te…

Dansen: Voordelen voor gezondheid van dansersDansen: Voordelen voor gezondheid van dansersDansen is een fijne manier om lichaamsbeweging uit te voeren en fit te blijven. Deze vorm van recreatie en zelfexpressie…
Zingen: Voordelen voor de gezondheid bij zangersZingen: Voordelen voor de gezondheid bij zangersZingen in alle soorten en vormen (karaoke, koor, in de auto, in een huiskamer, professioneel of niet ) brengt veel mens…
Bronnen en referenties
Gujanator (35 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.