Een pubquiz: hoe werkt het en welke vragen kun je verwachten

Een pubquiz: hoe werkt het en welke vragen kun je verwachten Een pubquiz is een leuk avondje uit voor iedereen. Met een groep vrienden, collega's, klasgenoten, familie of wie dan ook neem je het op tegen de andere teams om te kijken wie er over de meest gevarieerde kennis beschikt. Sommige teams spelen puur voor een gezellige avond, anderen gaan voor de winst. Maar om voor de winst te gaan zul je een goed gevarieerd team moeten hebben. Het is belangrijk dat er voor elke vraag ten minste 1 teamlid is dat de vraag kan beantwoorden. Daarnaast is het belangrijk dat je vertrouwt in de antwoorden van je teamleden.

Hoe werkt een pubquiz?

Een pubquiz is een quiz die meestal in een café wordt gehouden. Er zijn speciale bedrijven die pubquizzen maken en deze in verschillende kroegen doen. Ook zijn er cafés die zelf een quiz maken. In deze kroegen vindt de quiz normaliter minder frequent plaats dan in de kroegen die het maken van de quiz uitbesteden aan een bedrijf. Een pubquiz bestaat uit meerdere rondes. Meestal zijn dit er zes tot tien. De rondes bestaan meestal uit tien vragen. Deze vragen kunnen overal over gaan. Vaste terugkerende onderdelen zijn de fotoronde en de muziekronde. In een team van ongeveer vijf personen probeer je de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Het team met de meeste goede antwoorden wint de pubquiz. Vaak worden pubquizzen wekelijks of maandelijks gehouden op één locatie. Dit betekent dat er een aantal vaste teams zullen zijn die elke keer meedoen. Dit zijn vaak ook de teams die er uiteindelijk met de prijzen vandoor gaan.

Veelgebruikte onderwerpen voor vragen

De fotoronde

De meeste pubquizzen beginnen met een fotoronde. Deze krijg je mee als je je hebt ingeschreven, en hier heb je een aantal rondes de tijd voor. Het is handig om ruim op tijd te zijn voor de quiz, zodat je deze ronde al af hebt voordat de vragenrondes beginnen. Meestal bestaat deze ronde uit tien foto's van van alles en nog wat en is het de bedoeling een vraag te beantwoorden over wat er te zien is op de foto. Vaak moet je een bekend persoon, gebouw of stad herkennen. Ook populair zijn vlaggen en landkaarten met een stip waar je moet raden welke stad het is. Verder zijn figuren uit tv-series en films ook populair. Nadat iedereen zich heeft ingeschreven kunnen de vragenrondes beginnen.

Actualiteit

De actualiteit is een onderwerp waarover vaak vragen gesteld worden. Daarom is het belangrijk dat iemand uit het team het nieuws bijhoudt. Vragen gaan vaak over recente politieke ontwikkelingen, bekende personen waar iets aparts mee gebeurd is, of een belangrijke prijs die recent uitgereikt werd. Dit zijn vaak vragen die je als je ze niet weet ook niet vaak goed zult gokken. Daarom is het belangrijk dat iemand hier achteraan gaat, zodat je deze vragen meestal goed zult hebben.

Sport

Er zitten altijd wel een aantal vragen over sport in. Dit is een heel brede categorie, want er kunnen ontzettend veel verschillende soorten vragen over gesteld worden. Vaak is het wel zo dat er een vraag gesteld wordt over een recente gebeurtenis in een belangrijk sportevenement. Als bijvoorbeeld de Superbowl net geweest is, is de kans vrij groot dat hier een vraag over zal komen. Verder worden er vaak vragen gesteld over voetbal. Het is handig om te weten bij welke clubs topspelers spelen, welke clubs gecoacht worden door een Nederlander, hoe stadions heten, maar ook dingen over het WK of EK worden vaak gevraagd. Ook komen er vaak vragen over een andere sport. Tennis, wielrennen, schaatsen, darts en formule 1 zijn vooral populair als er een groot toernooi van bezig, of net afgelopen is. Daarnaast komt er vaak een vraag in over een in Nederland weinig beoefende sport, denk aan bijvoorbeeld basketbal, ijshockey of sporten waar weinig mensen iets over weten zoals dammen, schaken, boogschieten of pool. Het is belangrijk dat in ieder geval de grote sporten gecovered worden. Dit zorgt ervoor dat je de vragen die de meeste teams goed hebben ook vaak goed hebt. Als je ook veel over de andere sporten weet kun je hiermee vaak punten scoren de andere teams laten liggen.

Films

Er worden ook altijd wel vragen gesteld over films. Zowel recente films als oudere films komen vaak voor. Voor de oudere films worden wel meestal erg bekende films gepakt zodat in ieder geval een aantal mensen het weten. Belangrijke dingen zijn acteurs en regisseurs. Soms worden de beste films van een bepaalde acteur of regisseur gevraagd. Soms wordt gevraagd welke film een aantal acteurs verbindt, of wie de hoofdrol speelde in een bepaalde film. Films worden ook vaak gebruikt voor vragen met een geluidsfragment. Ze laten een trailer of een scene horen en dan moet je raden welke film het is. Ook is het handig om te weten welke films en acteurs belangrijke prijzen hebben gewonnen.

Topografie

Topografie is een onderwerp dat in elke pubquiz wel voorkomt. Het is heel handig om iemand in je team te hebben die alle landen van de wereld met hoofdstad en ligging weet. Dit zorgt ervoor dat veel vragen erg makkelijk en snel beantwoord kunnen worden. Echter zijn er niet veel mensen die dit weten. Er zijn meerdere soorten vragen die gesteld worden over topografie. Soms wordt er gewoon een hoofdstad gevraagd, maar het gebeurt ook vaak dat er naar landen of hoofdsteden met een bepaalde begin- of eindletter gevraagd worden. Denk aan een vraag als: noem alfabetisch gezien de eerste drie landen die eindigen met de letter i (Brunei, Burundi en Chili), of noem de vijf landen waarvan de hoofdstad met een R begint (Italië, Letland. Saudi-Arabië, Marokko en Dominica). Ook worden er vaak vragen gesteld over grote steden in een land. Daarom is het handig als iemand een beeld heeft van wat de grootste steden zijn van grote landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje, UK en de VS. De VS is sowieso erg geschikt voor vragen. Er komen namelijk ook vaak vragen over staten. Daarom is het erg handig als iemand weet welke staten er zijn en waar deze liggen. Een heel belangrijke tip is om te kijken welke landen in de EU liggen. Er wordt vaak gevraagd naar EU-landen, en heel veel teams maken dan de fout om te antwoorden met landen als Vaticaanstad, Liechtenstein en Servië. Vaak voldoen ze wel aan de vraag, maar zijn ze wel fout omdat ze niet bij de EU horen. Bij veel topografie vragen moeten meerdere antwoorden gegeven worden. Meestal is er één heel makkelijk, de rest is vaak wat moeilijker. Als je deze vrijwel altijd goed kan hebben heb je een grote voorsprong op een hoop teams.

Muziek

Een vast onderdeel in bijna elke pubquiz is de muziekronde. In deze ronde worden een aantal nummers gedraaid en is het aan de teams om de titel en artiest van dit nummer te raden. Alle genres worden gedraaid, maar de meeste nummers zijn nummers die redelijk recent zijn. Ook komen de Beatles, Elvis en Michael Jackson vaak voor. Daarom is het handig als iemand de nummers van deze artiesten kent. De top 40 en top 2000 zijn ook vaak gekozen nummers voor de muziekronde. Daarnaast komt er ook vaak Nederlandstalige muziek voorbij. Naast de muziekronde komen er in de andere rondes ook vaak vragen over muziek. Er kan gevraagd worden naar de hoogst genoteerde hits van een artiest, van welke artiest bepaalde nummers zijn, in welke band een artiest speelt en nog veel meer. Soms wordt er een regel opgelezen en is de bedoeling om te raden uit welke hit dit komt. Ook zijn er vaak geluidsfragmentvragen over muziek buiten de muziekronde. Een populaire is de mash-up waarin twee nummers door elkaar te horen zijn en het de bedoeling is te raden welke het zijn, of er wordt een nummer achteruit afgespeeld of in 8-bit-versie. Het belangrijkste is dat de bekendste muziek uit de meest voorkomende genres in ieder geval herkend wordt, zodat er in ieder geval geen punten worden verloren op vragen die bijna iedereen goed heeft. Als je dan ook nog kan scoren bij de minder bekende muziek kun je hoog eindigen.

Geschiedenis

Geschiedenis is ook een populair onderwerp om vragen over te stellen. Het komt elke quiz wel een paar keer voorbij. Vragen gaan over bekende historische gebeurtenissen, beroemde historische figuren of er wordt naar een jaartal gevraagd. Amerikaanse presidenten zijn populair, net zoals wereldleiders en belangrijke godsdienstige personen. Geschiedenisvragen komen ook vaak in combinatie met kunst of literatuur. Er wordt gevraagd naar een beroemd kunstwerk, kunstenaar, boek of schrijver. Een goed besef van welke gebeurtenissen wanneer plaatsvonden is belangrijk om deze vragen goed te kunnen hebben.

Overige

Iets anders dat vaak voorkomt, meestal in de eerste vraag is een absurde gebeurtenis van de afgelopen week. Check een aantal websites waar rare gebeurtenissen op vermeld worden. Deze vraag kun je meestal niet goed hebben als je het niet weet omdat het antwoord vaak absurd is. Het is dus een kansloos punt als je je er niet in verdiept hebt.

Het perfecte team

Het perfecte pubquizteam is een team dat voor alle bovenstaande categorieën ten minste één speler heeft die hier veel vanaf weet. Op deze manier zul je in ieder geval bij elke vraag een goede kans hebben om het antwoord te weten. Heel veel teams missen kennis op ten minste een van deze categorieën, waarmee ze structureel een aantal punten laten liggen ten opzichte van jouw team. Een andere belangrijke tip is om te luisteren naar iemand die goed is in een categorie, ook al twijfel je zelf. Deze persoon heeft verstand van dit onderwerp en hem vertrouwen levert vaker wel dan niet het juiste antwoord op. Succes met het vinden van de juiste teamsamenstelling, maar vergeet vooral ook niet dat bij een pubquiz het plezier voorop staat, en dat een gezellige avond het belangrijkste is!

Lees verder

© 2017 - 2024 Gujanator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pubquiz  Quiz Night - spelletjesavond in het caféPubquiz Quiz Night - spelletjesavond in het caféDe pubquiz is een ouderwets gezellige spelletjesavond, niet thuis, maar in het café. Onder het genot van een lekker glaa…
Stappen in ZwolleZwolle. Een mooie stad aan de IJssel. Er is altijd veel te beleven. Diverse festivals, bioscopen, uitgebreid winkelcentr…
Uitgaan in Turnhout (België)Uitgaan in Turnhout (België)Iedereen wil wel eens uitgaan of gaan stappen. In Turnhout, vlak over de Nederlandse grens, zijn er vele plaatsen waar j…
Solliciteren, de juiste houding en de juiste vragenSolliciteren, de juiste houding en de juiste vragenDe juiste opleiding en ervaring is belangrijk om een functie te bemachtigen. Het is echter nog veel belangrijker om een…

Ideeën om zelf eenvoudig een soort waterpas te makenIdeeën om zelf eenvoudig een soort waterpas te makenBehoor je tot die mensen die slechts één keer per jaar een waterpas nodig hebben? Dan is de kans groot dat je, net nu je…
Swappen: een hype op Facebook en Instagram in 2017Swappen: een hype op Facebook en Instagram in 2017Ben je graag creatief bezig? Is cadeautjes inpakken je hobby? Dan moet je zeker eens gaan swappen. Swappen is een ware h…
Bronnen en referenties
Gujanator (35 artikelen)
Gepubliceerd: 28-02-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.