Sieraden en decoraties maken met giethars

De meeste mensen kennen de epoxy giethars (internationaal ook resin genoemd) als een dik, plakkerig en vaak transparant mengsel dat gebruikt wordt in de industrie of in bouwprojecten. Veel mensen weten echter niet dat epoxy giethars ook goed gebruikt kan worden voor veel hobby-/creatieve doeleinden. Je kunt leuke sleutelhangers maken of misschien ringen of armbanden en kettingen. Je kunt epoxy giethars vormen in elke vorm die je wilt omdat het vloeibaar is.

Verschillende soorten epoxy giethars

Er zijn verschillende soorten epoxy giethars in omloop, meestal hangt het kiezen van het soort giethars af van het soort project dat je wilt gaan doen. De gietharssoorten die genoemd worden zijn bedoeld voor kleine projecten zoals het maken van sieraden en decoraties.

UV-giethars

UV-giethars is een hars die snel droogt en hard wordt als je deze onder een UV-lamp houdt. Hoe sterker de UV-lamp, des te sneller droogt de hars en kan het verder bewerkt worden. Dit maakt UV-giethars ook minder bewerkelijk omdat je vaak sneller te werk moet gaan. Wanneer de hars in aanraking komt met UV-licht (van een lamp of ook zonlicht) dan droogt het binnen enkele seconden. UV-giethars wordt daarom voornamelijk gebruikt voor kleinere projecten, en soms alleen om bepaalde objecten aan elkaar te bevestigen (vergelijk het met een lijm, maar dan voor gietharsobjecten). UV-giethars droogt transparant op maar heeft een gelere kleur en is daarom minder helder en transparant dan de tweedelige giethars.

Tweedelige giethars

De giethars die in twee delen komt (vaak een deel A en een deel B) moet gemengd worden en droogt alleen met behulp van zonlicht. De giethars droogt transparant en helder op. Deze giethars heeft tijd nodig om te drogen en hoe sterker de zon, des te sneller de giethars volledig is uitgehard. Gemiddeld is de epoxy giethars na 12 uur zonlicht wel hard geworden maar nog steeds buigbaar. Pas na 24 uur is de giethars volledig uitgehard en niet meer buigbaar. Belangrijk is dat je bij tweedelige giethars rekening houdt met de mengverhoudingen die je moet gebruiken. Er zijn verschillende soorten van epoxy giethars en elk heeft een verschillende mengverhouding. Staat er bijvoorbeeld dat de mengverhouding van A en B één op twee is, dan betekent het dat als je tien milliliter van deel A gebruikt, je dan 20 milliliter van deel B erbij moet gieten. Wanneer je de A- en B-delen bij elkaar hebt gegoten, moet je deze goed mengen. Roer hiervoor met een plastic of houten stokje ongeveer één tot twee minuten alles goed door elkaar.

Wat kun je met giethars maken?

Omdat giethars vloeibaar is en onder UV of zonlicht pas hard wordt is het een bewerkelijk materiaal en daarom is het voor vele doeleinden te gebruiken.
 • Giet de epoxy giethars in gietvormen om een bepaalde vorm te krijgen
 • Maak kettingen, armbanden, sleutelhangers met de gegoten objecten
 • Meng decoraties zoals glitters, pigmenten (kleur) etc. in de vloeibare giethars
 • Repareer kleine objecten die gebroken zijn, epoxy hars is namelijk prima te gebruiken als lijm op verschillende materialen

Wat heb je nodig voor je met giethars kunt gaan werken?

Omdat epoxy giethars niet vriendelijk is voor je huid en/of oppervlakken wanneer deze vloeibaar is, heb je wel de juiste middelen nodig voor je met de giethars kunt gaan werken.
 • Giethars (UV/tweedelige)
 • Mond-/neusbescherming en plastic handschoenen
 • Plastic ondergrond / bakpapier
 • Roerstokje(s) (bv. van hout of plastic)
 • Maatbeker voor het afmeten van hoeveelheden
 • Mengbakjes / mengbekers
 • Decoraties voor in giethars of ter versiering
 • Gietvormen om je giethars in te gieten

Let op: epoxy giethars is een chemisch goedje en je kunt daarom de roerstokjes die je hier gebruikt niet meer voor andere projecten gebruiken. Als je de roerstokjes goed schoonmaakt kun je ze hergebruiken, maar dan alleen weer bij gebruik van dezelfde soort giethars. Dit geldt overigens ook voor de maatbeker(s) die je gaat gebruiken!

Hoe werk je met epoxy giethars?

Het makkelijkst is om de juiste vorm en de kleuren/decoraties van je project klaar te leggen. Leg een stuk plastic/bakpapier voor je neer en gebruik deze als ondergrond. Epoxy giethars kan makkelijk verwijderd worden van een plastic ondergrond wanneer deze opgedroogd is omdat giethars niet blijft plakken aan een plastic ondergrond (bv. plastic tafelkleed, placemat, maar ook bakpapier). Meng een hoeveelheid epoxy giethars met pigment of andere decoraties zoals glitters, en giet deze in de gietvorm. Laat alles uitharden/drogen en haal je giethars uit de gietvorm. Hierna kun je met behulp van giethars het object nog verder decoreren of het een extra laag geven als bescherming. Er zijn allerlei manieren om epoxy giethars te gebruiken; enerzijds als middel om in een vorm te gieten, maar ook om iets een glanzende laag te geven en zelfs om iets te bevestigen/vastmaken. Je kunt ook de epoxy giethars in lagen aanbrengen en deze tussendoor laten uitharden. Geef bijvoorbeeld iedere laag een andere pigment of decoratie.

Na gebruik is het belangrijk om alle gebruikte voorwerpen met alcohol schoon te maken (gebruik hiervoor bijvoorbeeld nagellakremover of een doekje met schoonmaakalcohol).

Waar kopen

Epoxy giethars is te koop bij de betere hobby- en doe-het-zelfzaken. Ook kun je epoxy giethars kopen bij veel online winkels. Het type giethars dat je kunt kopen zal de tweedelige giethars zijn. Mocht je UV-giethars willen kopen dan zul je bij (Aziatische) online winkels moeten gaan zoeken omdat de UV-giethars niet overal verkrijgbaar is (anno 2018). Voor UV-giethars kun je bijvoorbeeld terecht bij winkels zoals Wish of Banggood.

Decoratie-items voor giethars

Je kunt kleurstoffen toevoegen aan de epoxy giethars, gebruik hiervoor kleurstoffen (pigmenten) die geschikt zijn voor epoxy giethars. De kleurstoffen die gebruikt worden om in voedsel te doen (voor het bakken), zijn niet geschikt voor epoxy giethars. Deze kleurstoffen zullen niet goed mengen met de giethars en zullen ook de samenstelling van de tweedelige giethars veranderen. Dit betekent uiteindelijk dat je giethars niet of niet voldoende zal uitharden en dus plakkerig of zelfs vloeibaar zal blijven.

Andere decoraties die je in epoxy giethars kunt gebruiken zijn glitters of andere kleine decoratie-items (bijvoorbeeld nageldecoraties). Let hierbij wederom op dat wanneer je te veel gebruikt het de consistentie van je giethars zal aantasten en het dus niet mooi zal uitharden.

Tips voor het gebruik en kiezen van Epoxy giethars

Wanneer je begint te werken met Epoxy giethars, zul je merken dat een foutje snel gemaakt is. Enkele tips om veelgemaakte fouten te voorkomen:
 • Wees geduldig met het gebruiken en bewerken van epoxy giethars. Wacht totdat de giethars goed droog en uitgehard is alvorens meer lagen aan te brengen.
 • Gebruik niet te veel pigment/glitters in je giethars. Doe je dit wel dan kan het namelijk zijn dat de hars niet of nauwelijks zal drogen/uitharden. Te veel pigment/glitter/decoraties kunnen namelijk de consistentie van de epoxy giethars veranderen.
 • Verwijder restjes giethars op je gietvormen, die nog niet opgedroogd zijn, met een wattenstaafje om je object en de gietvorm schoon te houden.
 • Heb je wat diepere gietvormen waarbij je een grotere kwantiteit aan epoxy giethars nodig hebt, dan kun je het beste gaan werken met tweedelige giethars. Gebruik je UV-giethars, dan doe je er beter aan om de giethars in verschillende lagen aan te brengen en deze elke laag goed te laten uitharden.
© 2018 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aanmaak van synthetische peptidenTijdens de ‘solid-fase’ peptide synthese of SPPS worden de proteïnen uitgaande van aminozuren gesynthetiseerd op een vas…
Scrapbooking: technieken met Perfect PearlsPerfect Pearls zijn potjes met dunne poeder in verschillende glanzende kleuren. De poeder is zo fijn dat dat het op bijn…
Wierook, geur en geneeskrachtWierook betekent geurende rook. Puur plantkundig gezien wordt de term vooral gebruikt voor het gestolde sap of hars, dat…
Modelpaarden; Wat en WaaromModelpaarden verzamelen is een vrij nieuwe en onbekende hobby in Nederland. Het komt oorspronkelijk uit Amerika maar hee…

Pionieren: overzicht van de verschillende techniekenPionieren: overzicht van de verschillende techniekenHet in elkaar steken van bouwwerken met behulp van touwen en houten palen noemt men sjorren of pionieren. Deze naam is e…
Zombie-lenzen geven je de echte zombie-lookZombie-lenzen geven je de echte zombie-lookVolledig zware ogen, witte oogbollen of bloeddoorlopen ogen maken de echte zombie-look helemaal af. Deze look is te bere…
Bronnen en referenties
 • https://www.wish.com/search/resin
 • www.banggood.com/search/resin
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 17-07-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.