Kerstboom: alternatieven voor een traditionele kerstboom

Kerstboom: alternatieven voor een traditionele kerstboom Sommigen mensen kunnen of willen geen traditionele kerstboom in huis tijdens de feestdagen. Redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld plaatsgebrek zijn, huisdieren of problemen met de gezondheid. Geen nood! Er zijn genoeg alternatieven voor een traditionele kerstboom. Denk maar aan een kerstboom gemaakt uit takken of planken. Of aan kerstbomen tegen de muur, gemaakt van lichtjes, stickers of kerstkaarten. Ook je ding niet? Ga dan voor een tak met lichtjes boven de tafel. Of voor minikerstboompjes van pijnappels voor op tafel. Met een gezonde dosis creativiteit en handigheid creëer je toch een echt kerstgevoel zonder een echte kerstboom in huis te hoeven halen.

Geen traditionele kerstboom in huis

Er zijn heel wat mensen die geen traditionele kerstboom in huis willen. Onder traditionele kerstboom verstaan we een echte kerstboom of een plastic exemplaar. Deze versier je dan met slingers, kerstballen, zelfgemaakte decoratie of snoepdecoratie en lichtjes. Er zijn verschillende redenen waarom mensen geen traditionele kerstboom in huis willen.

Geen plaats

Een van de redenen waarom je geen traditionele kerstboom zou opzetten, is omdat je klein woont. Een echte of nepkerstboom neemt toch wel veel plaats in. De kleinste echte of nepkerstboom is toch al makkelijk een meter hoog en zo'n halve meter breed. En voor zo'n grote kerstboom heb je toch al makkelijk minstens een dikke meter op een meter nodig. Woon je klein, dan is dit niet evident want je moet ook nog kunnen bewegen in je huis.

Bron: Langll, PixabayBron: Langll, Pixabay

Gezondheid

Een andere mogelijke reden om geen echte kerstboom op te zetten, is je gezondheid. Er zijn mensen die allergisch zijn voor kerstbomen. En zelfs al ben je niet allergisch, het is een feit dat een echte kerstboom vol beestjes zit. Minuscuul kleine beestjes weliswaar maar ze kruipen wel in je huis rond nadien.

Huisdieren

Ook huisdieren kunnen een probleem zijn om een kerstboom op te zetten. Katten spelen graag met de kerstballen en kruipen graag in de kerstboom. Honden houden ervan om op alles te bijten. Een probleem dus wanneer je een kerstboom in je huiskamer hebt met alles erop en eraan. Glinsterende ballen, pluizige sokken en lichtgevende slingers, allemaal heel aantrekkelijk!

Je hebt het wat gehad met de traditionele kerstboom

Ieder jaar dezelfde plastic kerstboom. Of een echte kerstboom maar met altijd dezelfde versiering in. Je hebt alle kleurencombinaties zo wel ongeveer gehad en je bent er een beetje op uitgekeken. Tijd voor iets anders dus. Een modernere touch. Een kerstboom die minder plaats in neemt. Of die een beetje origineler is.

Alternatieven voor een traditionele kerstboom

Wil je geen echte kerstboom in huis om welke reden dan ook, dan zijn er genoeg alternatieven die toch voor een beetje gezelligheid zorgen. Met een beetje creativiteit en handigheid kan je prachtige nepkerstbomen in elkaar zetten die niet hoeven onder te doen voor een echte kerstboom. En bovendien kan het nog best goedkoop uitvallen ook, want sommige materialen vind je zo maar in de natuur.

Met takken

Trek er eens een middag op uit met of zonder de kinderen en zoek mooie takken van verschillende lengtes bij elkaar. Neem ze mee naar huis en maak ze hier een beetje schoon door ze af te spuiten zodanig dat het zand en het ongedierte eraf gaat. Haal ook de eventuele zijtakken er af. Sorteer de takken nu op grootte. Boor in het midden van elke tak een gat. Leg de takken daarna op elkaar en steek een stok of een tak door alle gaten heen. Schuif de takken een beetje uit elkaar zodanig dat je een kerstboomvorm krijgt. Plaats bovenaan een ster of een piek. Een natuurlijk alternatief kan je maken door uit een stuk schors een ster te snijden. Plaats een lichtjesslinger rond de takken en hang kleine balletjes aan de uiteinden van de takken.

Met planken uit steigerhout

Met planken uit steigerhout kan je een kerstboom maken zoals hierboven beschreven. Je zaagt planken van verschillende lengtes en je legt ze horizontaal op elkaar, onderaan beginnend met de grootste en eindigend met de kleinste. Ook hier boor je in het midden van elke plank een gat en je steekt er een stok door. Schuif de planken daarna uit elkaar zodanig dat je een kerstboomvorm krijgt. Afwerken met een ster bovenaan. Op de planken kan je nu kleine figuurtjes zetten of kaarsjes.

Een lichtgevende tak of boom

Natuurlijk kan je ook altijd een klein nepboompje kopen. In de winkel zijn heel wat modellen te koop. Lichtgevende takken die samen in een grote vaas kunnen gezet worden. Kleine boompjes uit kunststof of hout met lichtjes ingewerkt. Boompjes uit ijzer met uitgewerkte kerstballen en ingewerkte lichtjes. Deze meestal kleine boompjes, kunnen makkelijk op een tafeltje in een hoekje worden gezet of op een kast.

met tijdschriften / Bron: Kokon Art, Pixabaymet tijdschriften / Bron: Kokon Art, Pixabay
lichtgevende tak / Bron: Jill111, Pixabaylichtgevende tak / Bron: Jill111, Pixabay
met stickers / Bron: Alexandra Koch, Pixabaymet stickers / Bron: Alexandra Koch, Pixabay

Alternatieven die echt plaats besparend zijn

Wie echt geen plaats heeft maar toch wat gezelligheid wil, kan gaan voor een alternatieve kerstboom tegen de muur. Met verschillende materialen kan een kerstboom getekend of gesuggereerd worden.

Tekening van een kerstboom

Kan je goed tekenen of schilderen, dan kan je een tijdelijke tekening maken van een kerstboom. Met sneeuw op de takken en kleurrijke kerstballen.

Met kerstkaarten

Geen tekentalent? Geen nood. Je kan een mooie kerstboom maken van gekochte of gekregen kerstkaarten. In dit laatste geval werkt het tweemaal plaats besparend. Je hoeft je kerstkaarten niet op te hangen of op een kast te zetten en het vervangt je kerstboom. Voor deze variant kleef je je kerstkaarten met speciale stickers tegen de muur in de vorm van een kerstboom. Kleurrijk en leuk om naar te kijken.

Met tijdschriften

Een leuke alternatieve kerstboom die je met kinderen kan maken. Neem tijdschriften en snijd uit de meest kleurrijke bladzijden repen met verschillende lengtes. Sorteer de repen daarna op grootte en kleef de repen daarna met speciale lijm op de muur. Je hebt zo een grappige kerstboom en de kinderen zullen maar wat trots zijn!

Met stickers

In vele winkels zijn stickers te koop voor op het raam. Sommige van deze stickers zijn in de vorm van schitterende sneeuwvlokken. Sorteer ook hier weer de sneeuwvlokken op grootte en kleef ze in een kerstboomvorm op de muur. Wanneer het licht op de muur schijnt, gaan de sneeuwvlokken schitteren en sprankelen.

Kerstboomvorm uitzagen als een geheel

Uit een stuk hout van zo'n drie à vijf centimeter dik kan je uit één stuk een kerstboom met een lengte naar wens uitzagen. Je kan de kerstboom natuur laten of je kan hem bijvoorbeeld groen of goud schilderen. Bevestig daarna op bepaalde plaatsen plankjes. Hierop kan je dan figuurtjes of kaarsjes zetten. Deze kerstboom hoef je niet tegen de muur te bevestigen als je geen gaten in de muur wilt maken. Met een stevige plank als voet blijven ze vanzelf staan.

Kerstboomvorm uitzagen uit steigerhout

Ook uit de planken van steigerhout kan je een kerstboom zagen. Zaag de planken op verschillende lengtes en rangschik van groot naar klein. Bevestig de planken nu boven elkaar verticaal in een kerstboomvorm aan de muur. Ook hier kan je weer kleine plankjes zagen en op de grote planken bevestigen. Ook op deze plankjes kan je figuurtjes, huisjes, kerstmannen of kaarsjes zetten.

Met lichtjes

Sla spijkertjes in de muur. Blijf binnen de vorm van een kerstboom maar bevestig ze zoals een slinger in een kerstboom. Als je spijkertjes in de muur zitten, bevestig je hier een lichtjesslinger aan.

Bron: TaniaVdB, PixabayBron: TaniaVdB, Pixabay
Bron: Daria Yakovleva, PixabayBron: Daria Yakovleva, Pixabay
Bron: Maciej326, PixabayBron: Maciej326, Pixabay

Geen kerstboom, toch lichtjes

Nog altijd niet overtuigd? Of geen fan van al dat kerstboomgedoe? Dan kan je het nog altijd gezellig maken met minikerstboompjes of takken met kerstballen en lichtjes boven de tafel.

Tak boven de tafel

Bevestig een lange tak aan het plafond. Aan deze tak hang je nu met lintjes, kralenslingers of met visdraad kleurrijke kerstballen. Draai een lichtjesslinger rond de tak en je tafel is feestelijk versierd en sfeervol verlicht.

BBQ-rooster met kerstballen

Hang een ronde BBQ-rooster aan het plafond. Hang nu met visdraad of gekleurde linten kerstballen aan het rooster. Voor een mooi effect gebruik je lintjes met verschillende lengtes. Rond het rooster kan je ook een lichtjesslinger hangen. Mooi boven de tafel of in de hal.

Kerstboompjes uit pijnappels

Minikerstboompjes kan je makkelijk maken van pijnappels. Plaats ze puur natuur of geschilderd in een kleine bloempot. Prik er bovenaan een ster in. Deze minikerstboompjes kan je gebruiken als versiering op een kast of op de kersttafel. Heb je pijnappels van verschillende groottes, dan kan je ze bij elkaar zetten. Zo heb je een klein kerstbomenbos.

Lichtgevende inmaakpotten

Met inmaakpotten kan je leuke kersttafereeltjes maken die je dan op tafel of op een kast kan zetten. Zet wat kerstboomtakken en candycanes in de inmaakpot. Dan nog een lichtjesslinger erin of eromheen en je hebt een mooie decoratie.
© 2020 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Kerstboom versieren  Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…
Originele Kerstdecoraties - Zelf MakenOriginele Kerstdecoraties - Zelf MakenTips voor Kerstdecoratie en mooie Kerstversiering die je makkelijk en snel kunt maken, goedkoop en ook origineel. Heb je…
Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…

Zelf een pubquiz maken: waar moet je op letten?Zelf een pubquiz maken: waar moet je op letten?Het is heel populair tegenwoordig: pubquizzen. Met een team van een man of vijf probeer je de vragen van de quizmaster z…
Dansen: Voordelen voor gezondheid van dansersDansen: Voordelen voor gezondheid van dansersDansen is een fijne manier om lichaamsbeweging uit te voeren en fit te blijven. Deze vorm van recreatie en zelfexpressie…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 25-11-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.