Ik wil een goedkoop vintage horloge kopen, hoe doe ik dat?

Ik wil een goedkoop vintage horloge kopen, hoe doe ik dat? Grote opvallende horloges domineren het straatbeeld, gemengd met de smartwatch van bedrijven als Apple en Samsung. Stijl en elegantie zijn verdreven door potserigheid, nepdiamantjes en een agressief groot uiterlijk. Gelukkig zijn er nog steeds horloges te vinden die voor stijl en elegantie staan; oude vintage horloges tot ongeveer de jaren zeventig. Vintage horloges van degelijke horlogemakers tonen niet alleen stijl en elegantie, maar ook historisch besef en traditie. Een vintage horloge wordt daarmee een onmisbaar accessoire voor de stijlbewuste man of vrouw.

Waarom een oud vintage horloge kopen?

Iedereen kan een nieuw horloge kopen; een groot en assertief uiterlijk en een bekend (kleding-)merkje erop tonen dat de drager in ieder geval voldoende geld heeft om geld uit te geven aan een dergelijk horloge. Maar laat een nieuw horloge stijl, elegantie of een waardering van vakmanschap zien? Nee, daarvoor zijn vintage horloges nodig. Horloges uit de tijd dat quartz nog niks met horloges te maken had, horloges die volledig mechanisch werken. Horloges waar kwaliteit nog af te lezen was aan de duurzaamheid en de afwijking van het horloge per maand. Horloges die niet potserig proberen te zijn, maar juist ingetogen en stijlvol onder een pak te dragen zijn. Kortom; vintage horloges van gerenommeerde horlogemakers.

Een vintage horloge als investering

Zijn er behalve emotionele redenen ook rationele redenen aan te wijzen voor de koop van een vintage horloge? Ja, dat zeker. Waar een nieuw horloge al meteen een groot gedeelte van zijn waarde verloren is zodra het de winkel verlaat behoudt een vintage horloge altijd een bepaalde waarde en is het zelfs goed mogelijk dat het horloge nog in waarde stijgt. Dit heeft niet alleen te maken met de oudheid van het horloge, een horloge van een gerenommeerd horlogebedrijf zal sowieso meer waarde behouden dan een horloge van merken die in feite niks met horloges te maken hebben en de productie uitbesteden, zoals Armani of Diesel.

Verschil tussen nieuwe en vintage horloges

Bij de aanschaf van een vintage horloge is het belangrijk om van tevoren een aantal dingen te weten. Het eerste is dat vintage horloges kleiner zijn dan moderne horloges. Het vintage horloge stamt nog uit de tijd dat een horloge een eenheid moest vormen met de rest van de garderobe en het lichaam, moderne horloges zijn juist zo groot omdat ze moeten opvallen en de aandacht juist moeten trekken. Laat je bij een vintage horloge dus niet verleiden tot het zoeken van het grootste model dat er te vinden is, de kwaliteit, prijs en duurzaamheid waren vroeger niet af te lezen aan de grootte van het horloge. Daarnaast is er een groot verschil in merken en kwaliteit. Waar tegenwoordig vrijwel ieder horloge dat van een merk voorzien is een bepaalde kwaliteit heeft, waarbij het wellicht eerder de buitenkant van het horloge is die slijt dan de mechaniek, is dit bij vintage horloges anders. Oude horloges hebben enerzijds al meer meegemaakt en meer slijtage gehad, maar anderzijds zorgt een mechanische werking ook voor extra slijtage en een steeds grotere afwijking van het horloge. Waar Rolex bijvoorbeeld tegenwoordig vanwege de naam veel horloges kan slijten, was het in vroeger tijden ook een merk dat in kwaliteit een duidelijke voorsprong wist te nemen op de concurrentie, zelfs op andere duurdere en exclusievere merken.

Een vintage Rolex of Omega of een ander merk?

Is het dan verstandig om bij het aanschaffen van een vintage horloge alleen te kijken naar een Rolex horloge? Enerzijds is dit verstandig, aangezien een vintage Rolex horloge een stabiele prijs kent, die niet snel zal dalen, en een vintage Rolex horloge ook nog geschikt is voor dagelijks gebruik. Natuurlijk zijn merken als Omega en Zenith ook dagelijks te dragen, echter hebben deze merken vaak een iets grotere dagelijkse afwijking en zijn ze iets kwetsbaarder. Hoewel Rolex dus op het gebied van kwaliteit de betere keus zou zijn voor een vintage horloge, liggen de prijzen relatief hoog. Een paar duizend euro voor een vintage Rolex is toch wel de minimale prijs. Dit terwijl een vintage Omega bijvoorbeeld al te vinden is voor rond de duizend euro en een vintage Zenith in sommige gevallen zelfs voor nog iets minder. Daarnaast is er bij een vintage horloge nog een zeer belangrijke factor; namelijk smaak. Niet iedereen vindt een vintage Rolex horloge mooi; een vintage Omega horloge heeft weer een heel andere uiterlijk. Naast deze bekendere merken zijn er nog vele andere merken die mooie horloges hebben uitgebracht in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Merken als Bulova, Pontiac, Tissot, Helva, Longines, Nicolet en nog vele andere hebben zeer mooie horloges en chronografen uitgebracht. Van sommige merken liggen de vintage horloges zelfs met garantie bij een handelaar of reparateur voor rond de 500 euro. Dergelijke modellen zijn echter ook goedkoper te vinden.

Een horloge kopen bij de specialist of online?

Een echte specialist in vintage horloges heeft als groot voordeel dat ze altijd wel een bepaalde garantie meegeven met het product en daarnaast hebben ze zelf het horloge al helemaal nagekeken. Bij een particuliere koop is dit vaak wat lastiger, aangezien een dergelijk horloge naar alle waarschijnlijk al even geen onderhoud heeft gehad en er geen garantie bij zit. Toch valt er te besparen bij het particulier kopen van een vintage horloge. De horloges waar een handelaar vaak rond de 500 euro voor vraagt, zijn online na enig speurwerk toch al sneller te vinden voor een paar honderd euro minder. Mocht er dan toch iets mankeren aan het horloge is dit vaak gerepareerd voor minder dan het bespaarde bedrag.

Namaak of slechte restauratie herkennen

Bij een particuliere verkoop is het wel belangrijker dan bij een gerenommeerde specialist om goed op te letten of het geen namaakhorloge betreft; met name Rolex wordt nogal eens nagemaakt. Bij oudere horloges van Zenith of Nicolet is die kans vrijwel nihil, echter kan het bij deze horloges wel zo zijn dat ze zijn opgeknapt met onderdelen die eigenlijk niet bij het horloge horen. Zo kan het zijn dat er een verkeerde wijzerplaat is ingezet of dat er zelfs een totaal andere mechaniek in zit. Door altijd naar de documentatie te vragen en foto's van het horloge en het binnenwerk te vergelijken met online foto's en beschrijvingen van het model, kan een kat in de zak voorkomen worden. Op deze wijze is het mogelijk om online goede koopjes te vinden. Let wel goed op welke prijs er voor welk model gevraagd wordt; niet alle merken en modellen uit de periode vijftig-zeventig zijn even gewild. Een goede tip is dan ook om na het vinden van een horloge op internet te vergelijken wat anderen voor een vergelijkbaar horloge vragen. Chronografen van hetzelfde merk zijn hierbij vrijwel altijd duurder dan reguliere horloges.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vintage horloges verzamelenVintage horloges verzamelenDe echte verzamelaar kan niet anders dan waardering uitbrengen voor een verzameling vintage horloges; ouderwets vakwerk,…
Klassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustKlassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustOnder alle vintage horloges is de Rolex oyster perpetual datejust toch wel een van de meest herkenbare modellen. Het typ…
Tips voor het investeren in horlogesTips voor het investeren in horlogesHoogwaardige horloges zijn mooi, nuttig en soms ook een goede investering - omdat ze sterk in waarde kunnen stijgen. Toc…
Rolex tijdloze horlogesWereldwijd worden de Rolex-horloges gezien als statussymbool. Dat komt vooral vanwege de hoge kostprijs. Rolex is een va…

Uitgaanscentrum Time-Out GemertUitgaanscentrum Time-Out GemertTime-Out is een bekende discotheek in Nederland. De discotheek is gevestigd op een industrieterrein tussen de dorpen Han…
Een visueel dagboek bijhouden: Iedereen kan art journalen!Een visueel dagboek bijhouden: Iedereen kan art journalen!Art journalen is een vorm van het bijhouden van een visueel dagboek. Niets hoeft, alles mag. Op YouTube zijn ontelbare f…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • http://www.nrc.nl/handelsblad/2015/09/26/verweerdewijzerplaten-1538661
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.