Een oud meubel opknappen met autolak
Het opknappen van oude meubels is steeds gebruikelijker. De goede kwaliteit van de oudere meubels, met massief of echt hout in plaats van het tegenwoordig gebruikelijke geperste hout zorgt voor een tijdloze kwalitatieve uitstraling. De geschiedenis die oude meubels meedragen, bekend of onbekend, zorgen daarnaast nog voor een extra dimensie in de uitstraling van het meubel. De diversiteit aan beschikbare periodes, stijlen en afwerkingen zorgen daarnaast nog eens voor ongekende mogelijkheden. De meest gebruikte afwerking van oude meubels lijkt nu vaak de populaire krijtverf te zijn, echter is de stijlvolle en tijdloze afwerking met autolak sterk in opmars.
Kies het juiste meubel
De keuze voor een geschikt meubel is bij iedere andere afwerking al van belang, maar bij de afwerking met autolak wordt dit nog eens belangrijker. Een afwerking met auto glanslak laat iedere kleine oneffenheid of beschadiging zien, maar laat ook structurele fouten in het meubel zien door de spiegelingen in de lak. Kleine gaatjes of beschadigingen zijn bijvoorbeeld goed te herstellen met houtvuller en schuurpapier, maar als er versieringen scheef zitten of grotere rechte vlakken scheef zitten wordt het al snel een grotere uitdaging. Meubels met grote rechte vlakken zijn bij een bewerking met autolak sowieso al lastiger net en strak te krijgen dan ronde meubels of meubels met veel versieringen of reliëf. Zoals al eerder opgemerkt laat de autolak namelijk iedere oneffenheid goed zien en met name bij grotere vlakke oppervlakten wordt het oog juist snel aangetrokken door dergelijke oneffenheden. De keuze van een meubel moet natuurlijk niet afhangen van de moeite die het gaat kosten om het op te knappen, maar in het geval van een brede smaak is het wel verstandig om deze afweging mee te laten wegen in de aanschaf van het oude meubelstuk
Tref de goede en secure voorbereidingen
Zodra een oud meubelstuk is gekocht kan begonnen worden met de voorbereidingen. De voorbereidingen zijn het meest tijdrovende en belangrijkste werk van het gehele proces. Een goede voorbereiding zorgt voor een goede basis, terwijl een te snelle of haastige voorbereiding voor altijd zichtbaar blijft in het eindresultaat.
Start met het onderzoeken van de huidige afwerking en het uiteen halen van meubelen in kleinere gedeeltes. Als de huidige afwerking een olie- of waslaag is, is er een andere voorbereiding nodig dan bij beits, vernis of een dekkende verflaag. Een olie- of waslaag zal behandeld moeten worden met thinner en water. Thinner zorgt voor de ontbinding van de oliën of vetten en vervliegt snel. Gebruik dit middel wel bij voorkeur alleen in de buitenlucht, vanwege de schadelijke dampen. Bij beits, vernis of een dekkende verflaag kan gekozen worden voor een afbijtmiddel in combinatie met een plamuurmes. Bij zowel de thinner als het afbijtmiddel dient het hout zo snel mogelijk met water nagespoeld te worden, dit om schade aan het hout te voorkomen.
Wees kritisch en schuur nauwkeurig
Als de afwerking van het meubel verwijderd is kan begonnen worden met het verder opschuren van het meubel. Doe dit nog met een relatief grove korrel en werk naar een kleinere korrel toe. Zichtbare beschadigingen kunnen hierna opgevuld worden met houtvuller, grotere beschadigingen zullen gerepareerd moeten worden door het inzetten van een nieuw stuk hout. Dit kan door een stuk hout op ongeveer dezelfde maat te zagen (of het gat op dezelfde maat als het hout) en het daarna vast te lijmen in het gat. De kiertjes kunnen gevuld worden met houtvuller. Als de zichtbare beschadigingen gerepareerd zijn, moeten deze weer gelijk geschuurd worden met het meubel. Schuur hierna het gehele meubel glad, met een steeds kleinere korrel. Het moet zo goed geschuurd zijn dat het hout met de vingertoppen zo glad aanvoelt als een glazen plaat of een beeldscherm.
Breng een grondlaag aan
Als het schuren gereed is moet er een basislaag aangebracht worden. Kies hiervoor een witte dekkende grondverf en laat deze spuiten of spuit deze zelf (middels spuitbussen of met een compressor). Indien er zelf gespoten wordt, kies dan liever voor meerdere lagen dan voor te dikke lagen in een keer. Hierdoor wordt een gelijkmatige basis verkregen. Zorg bij het spuiten altijd voor een stofvrije omgeving; het verwijderen van stofjes in de lak is een ingewikkeld en lastig proces als het al lukt!
Laatste inspectie en aflakken
Als de primer er op zit is er nog een kans om het meubel grondig te inspecteren op beschadigingen. De glans van deze verf geeft het oog een betere kans op het ontdekken van beschadigingen. Na de primer kan de glanslak gespoten worden, gevolgd door een afwerking met een blanke lak. Tussen de glanslak en de blanke lak kan de verf zoveel mogelijk gepolijst worden, als de blanke lak er op zit kan dit nogmaals gedaan worden. Mocht je nog nooit zelf gespoten hebben, kies dan liever voor het uitbesteden van het spuiten zelf of oefen eerst op vlakke stukken afvalhout met spuiten
Het eindresultaat na de voorbereidingen en het spuitwerk is een uniek en waardevol meubel; een meubelstuk dat met autolak bewerkt is komt zowel in een moderne als een rustieke of antieke inrichting goed tot zijn recht en kan ideaal als centerpiece voor de woonkamer of hal gebruikt worden.