Hoe kies en bewaar ik een sigaar?

Wanneer u voor het eerst een klimaatkamer van een goede sigarenwinkel betreedt, wordt u waarschijnlijk overweldigd door de enorme keuze aan sigaren. Wat is het verschil tussen een Ashton en een Jose L. Piedra? Maakt het verschil dat een “Romeo Y Julieta” uit de Dominicaanse republiek komt en niet uit Cuba? Vrees niet. Velen zijn u reeds voor gegaan en weten inmiddels feilloos hoe men een kwaliteitssigaar kiest en hoe deze het beste te bewaren.

Hoe zit een sigaar eigenlijk in elkaar?

Een sigaar telt drie componenten. Het binnengoed vormt de kern van de sigaar. Bij premium merken bestaat dit uit lange, gevouwen of geplooide bladeren die in de lengterichting van de sigaar lopen, waardoor de lucht er over de gehele lengte door kan passeren. Minder dure merken kunnen gevuld zijn met binnengoed van kort gesneden bladeren. Het binnengoed wordt bijeengehouden door het omblad.
Samen worden deze twee bestanddelen bedekt door het dekblad, een heel blad van goede kwaliteit, geselecteerd op uiterlijk, aanvoelen en vermoedelijk aroma. Dit ziet u wanneer u uw sigaar uitkiest.

Het vlaggetje, een uit een blad gesneden rondje, wordt vervolgens met een likje plantaardige gom aan de kop bevestigd. De meeste premium sigaren worden met de hand gerold, andere machinaal gemaakt. Vaak worden beide processen gecombineerd. Het binnengoed en het omblad worden dan machinaal vervaardigd, terwijl het dekblad met de hand wordt aangebracht. De opdekker is dan in de gelegenheid de dikke nerf van het dekblad te verwijderen. Volledig machinaal gemaakte sigaren hebben dikwijls een dekblad met te veel nerven.

Het sigarenbandje

De band wordt aangebracht voordat de sigaren worden gebundeld of verpakt. Het versieren van de kisten en banden begon rond 1835, toen het naar de oprichter genoemde bankiershuis H. Upmann Cubaanse sigaren in verzegelde cederhouten kisten met het embleem van de bank naar Londen verscheepte. Pas na de Eerste Wereldoorlog begon men het bandje ook als reclamedrager in te zetten. De bekendste Nederlandse drukkerijen die gespecialiseerd waren in het drukken van sigarenbandjes waren drukkerij Emmanuel Smeets uit Weert en drukkerij VDE (Vrijdag Drukkerij Eindhoven).

Een verzameling sigarenbandjes / Bron: Spierzchala, Flickr (CC BY-2.0)Een verzameling sigarenbandjes / Bron: Spierzchala, Flickr (CC BY-2.0)

Kiezen van sigaren

Tegenwoordig worden sigaren steeds vaker online aangekocht; gemak dient de mens. Het behoeft echter geen betoog dat het aankopen van een goede sigaar bij een ‘echte’ sigarenwinkel - zoals bijvoorbeeld Hajenius in Amsterdam - leuker is en het risico van een miskoop is kleiner dan wanneer u online winkelt. Vind dus eerst een goede sigarenverkoper want het ritueel van kiezen en kopen van een sigaar draagt bij aan het uiteindelijke rookgenot. Natuurlijk heeft de winkel van uw keuze een humidor, waar u ten volle van de sigaren kunt genieten. Het magazine Elsevier bracht ooit een lijst uit van de beste sigarenwinkels in Nederland, gerangschikt op provincie. Sigarenrokende levensgenieters besteden evenveel aandacht aan het kiezen van hun sigaren als ze doen bij het nemen van andere aangename beslissingen in het leven, zoals het aanschaffen van een nieuw paar schoenen of een polshorloge.

Experimenteer

Er zijn meer dan voldoende merken, formaten en soorten sigaren die u zullen aanstaan, maar wees niet bang om te experimenteren. Er zijn namelijk sigaren die bij een bepaalde gebeurtenis of bezigheid beter passen dan andere. Er zijn kleinere sigaren voor kortere rookmomenten en er zijn sigaren die niet zo gecompliceerd doch aangenaam van smaak zijn. Deze zijn vaak ook vriendelijker geprijsd dan de wat ‘complexere’ sigaren en voor de beginnende roker erg toegankelijk. Aan de andere kant van het spectrum vinden we de grote sigaren, vaak met een evoluerende smaak, geschikt voor belangrijke gebeurtenissen, of voor een overpeinzing bij een goed glas wijn of een fijne cognac na een goede maaltijd.

Laat u vooral goed adviseren door de verkoper en geef aan in hoeverre u ervaring heeft. Als u een beginnend sigarenroker bent, zijn de meeste ‘Cubanen’ waarschijnlijk te zwaar. De duurdere sigaren zijn dan vaak nog te complex van smaak en u zult er nog niet ten volle van kunnen genieten.

Prijs is niet het belangrijkst

In ieder geval is de prijs niet de belangrijkste factor bij het kiezen van een goede sigaar. Er zijn tal van vriendelijk geprijsde sigaren die door verschillende toonaangevende sigarenmagazines een uitstekende beoordeling kregen. Factoren die wel zwaar meewegen zijn de constructie en de kwaliteit van de tabak. De constructie van een sigaar bepaalt hoe gelijkmatig hij rookt en hoe goed te ‘trek’ is. Om een sigaar te testen rolt u hem zacht tussen duim en wijsvinger. Zo voelt u of de sigaar niet te zacht is en of er geen slecht gevulde delen inzitten. Kijk hierbij naar de buitenkant van de sigaar en let op eventuele uitstulpingen of andere oneffenheden. Bij een goed gerolde sigaar behoudt de as de vorm van de sigaar.

Bron: Intel Free Press, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Intel Free Press, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Kwaliteit van de tabak

Een ander belangrijk aspect is natuurlijk de kwaliteit van de tabak. Die kunt u helaas van de buitenkant niet beoordelen dus hoe weet u welke merken goede tabak gebruiken? Dit is voornamelijk gebaseerd op reputatie. Vraag uw verkoper of uw vrienden naar goede eigen ervaringen en naar merken die hun sporen hebben verdiend. Het is in de regel veilig om voor de grote merken te kiezen omdat deze bij de tabaksoogst als eerste toegang hebben tot de beste tabaksplanten. Koop in de oriënterende fase uw sigaren per stuk, en niet per kist.

Sigaren bewaren

In 1837 begon Ramon Allones, een sigarenmaker die van Spanje naar Cuba was geëmigreerd, sigaren te maken die sindsdien zijn naam dragen. Hij zou de eerste zijn geweest die gekleurde zegels op zijn kisten aanbracht. Vroeger werden vooral in de Verenigde Staten glazen potten gebruikt om sigaren vers en vochtig te houden. Deze methode is echter in onbruik geraakt. Losse sigaren zijn vaak in een aluminium koker te koop, die ze niet alleen vochtig houdt, maar ook beschadiging en verontreiniging voorkomt. Voor de ware liefhebber is er echter maar één manier om sigaren in een perfecte conditie te houden - in een humidor.

Sigaren moeten met zorg worden bewaard, zowel in de sigarenwinkel als thuis. Ze mogen absoluut niet uitdrogen. Koop dus liever geen sigaren die in open kisten liggen uitgestald - tenzij deze kisten zich in een humidor of klimaatkamer bevinden. De perfecte humidor is een flink vertrek bij uw favoriete sigarenleverancier. Schaarse verlichting, een regelmatige temperatuur en - het allerbelangrijkst - een constante luchtvochtigheid zijn de ideale omstandigheden voor de eerste ontmoeting met de sigaar van uw keuze. De luchtvochtigheidsgraad in een humidor(kist) ligt idealiter tussen zeventig en vijfenzeventig procent.

Gebruik geen sterke parfum of aftershave als u een klimaatkamer gaat bezoeken. De klimaatregeling maakt dat geuren blijven hangen, wat uw reukvermogen beïnvloedt bij het uitkiezen van uw sigaren. Om dezelfde reden moet u in een humidor ook nooit roken.

Niet veel mensen hebben thuis een vertrek dat als klimaatkamer kan worden gebruikt. Bovendien houden humidorkisten sigaren net zo goed in een prima conditie. Ze variëren in grootte, van exemplaren voor een handvol sigaren, tot humidors die een hele collectie kunnen bevatten. Vanaf vijftig euro heeft u al een goede humidor met daarin een sponsje om de lucht vochtig te houden. Gebruik altijd gedemineraliseerd water en nooit kraanwater. Veel humidors, antieke en moderne, zijn ware kunstwerken. De firma Cigars Unlimited, in het Londense Chelsea, heeft zich gespecialiseerd in het met de hand vervaardigen van humidors op maat, die later beslist antiekwaarde zullen hebben. Dergelijke handgemaakte humidors zijn kostbaar. De duurste humidor ooit (Cohiba) werd verkocht op het Festival Habanos voor het bizarre bedrag van 450.000 euro. Hierbij vergeleken was de 104.000 dollar die eind jaren negentig voor een Trinidad-humidor werd betaald een schijntje. Deze was gemaakt van cederhout en puur zilver, met gravures van vergezichten van Trinidad, en bevatte 101 Trinidad Dunadores sigaren, naast een zilveren sigarenknipper, ingelegd met goud en ivoor. Hij was gesigneerd door Fidel Castro.

Kwaliteitssigaren zijn te vergelijken met goede wijn of orchideeën. Ze zijn natuurlijk, organisch en omgevingsgevoelig. Bewaar ze daarom in een humidor met een luchtvochtigheidsgraad rond de zeventig procent en een temperatuur die niet onder de vijftien of boven de vijfentwintig graden ligt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Nasiuduk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het genieten van een sigaarVoor het roken van een sigaar moet je, in tegenstelling tot een vluchtige sigaret, je tijd nemen. Het is als het ware ee…
Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Hoe ongezond zijn sigaren en zijn ze verslavend?Veel mensen denken dat sigaren minder ongezond zijn dan sigaretten omdat je sigaren niet inhaleert, maar is dat eigenlij…
De Sigaar van La Palma (Spanje)De enige plaats in Spanje waar Tabak verbouwd en verwerkt wordt is op La Palma, één van de Canarische Eilanden. Er zijn…
Genieten van sigaren: rokerslounges in Nederland en BelgiëGenieten van sigaren: rokerslounges in Nederland en BelgiëIn 2008 ging het algemeen rookverbod in Nederland in, België volgde in 2011. Sindsdien is het verboden om te roken in op…

Het opknappen van oude meubelsHet opknappen van oude meubelsHet opknappen van oude meubels is een goede manier om aan unieke en kwalitatief hoogstaande meubelen te komen tegen een…
Bronnen en referenties
  • http://www.cooling.nl/sigaarkasten-humidor/
  • http://forum.sigarenliefhebber.nl/viewtopic.php?t=3840
  • http://www.elsevier.nl/Stijl/achtergrond/2008/4/Elf-tips-voor-beginners-ELSEVIER190050W
  • http://www.finckcigarcompany.com/cigar-advisor/the-history-of-cigars/
  • https://www.flickr.com/photos/junglejims/361678929/
  • https://www.flickr.com/photos/ninian_reid/16423893774/
  • https://www.flickr.com/photos/intelfreepress/6882454721/
  • https://www.flickr.com/photos/spierzchala/363414628/in/album-72157594489413185/
  • Afbeelding bron 1: Spierzchala, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Intel Free Press, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Nasiuduk (6 artikelen)
Laatste update: 10-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.