Een drone met camera is een leuk apparaat voor de hobbyist

Een drone met camera is een leuk apparaat voor de hobbyist Een drone is een op afstand bedienbaar vliegapparaatje. Het heeft vier propellertjes die aangedreven worden door een motortje met een accu. De duurdere drone heeft ook een camera. Drones worden o.a. door het leger gebruikt om op gevaarlijke plaatsen vanuit de lucht inspecties uit te voeren. Het Amerikaanse leger gebruikt ze zelfs om er gerichte, doelmatige executies mee uit te voeren, waar zo soms toch vraagtekens bij gezet worden. Niet alles dat mogelijk is, is immers ook wettelijk of moreel aanvaardbaar. De drone wordt echter ook zakelijk en particulier verkocht. Voor mensen die graag spelen met modelboten, modelvliegtuigjes, auto’s en andere op afstand bedienbare apparaten, kan de drone een nieuwe hobby worden, waarvan steeds meer nuttige aspecten opduiken.

Een drone met of zonder camera

Drones zijn er in diverse uitvoeringen en maten. Ook de kosten variëren sterk van een paar tientjes tot een aantal honderden euro’s en meer. U kunt al voor een paar tientjes een leuke drone krijgen, maar vaak heeft die dan geen camera. U kunt er dan meestal alleen in uw achtertuin mee vliegen, maar niet lang en zonder foto’s te kunnen maken. Leuk voor eventjes, maar niet echt een uitdaging voor een echte hobbyist. Bovendien hebben de goedkope drones een accu met een korte gebruiksduur van slechts een paar minuten, waarna deze weer opgeladen moet worden. Het plezier is op die manier van korte duur.

De kwaliteit van de drone

De kwaliteit van een drone hangt niet alleen af van de kwaliteit van de onderdelen, maar vooral van het bereik van de afstandsbediening, de grootte van de accu en de krachtige of minder krachtige camera, waarmee de luchtfoto’s gemaakt worden. Hoe beter de kwaliteit en hoe langer de duur van de opname, des te duurder is uw drone. U kunt echter wel een extra accu kopen, en deze na het uitvallen van de meegeleverde accu verwisselen, waardoor de gebruiksmogelijkheden wat uitgebreider zijn.

Wat is er zo leuk aan dat apparaat?

Allereerst is het vliegen ermee natuurlijk erg grappig. De werking is ongeveer die van het vliegen met een modelbouwvliegtuigje. U moet dus oppassen dat de bewegingen rustig en overlegd zijn, want ook een drone kan immers crashen. U kunt daarna meestal wel aan onderdelen komen om de drone weer te herstellen, maar u bent er een paar dagen mee kwijt en na een stevige crash kan het apparaat soms zelfs niet meer hersteld worden, maar moet er een nieuwe aangeschaft worden. Dat kan soms in de papieren lopen. De meeste onderdelen zijn echter niet al te duur.

Inspectie van het eigen huis

Heeft uw drone ook een camera, dan kunt u er bijvoorbeeld de dakgoot mee inspecteren en bij calamiteiten de oorzaak opsporen. In de herfst zit een dakgoot nogal eens verstopt door afvallend en opgewaaid blad, maar er kan ook bijvoorbeeld een dode vogel op de afvoerplaats liggen. Van beneden af kunt u dat niet zien, maar het is prettig als u al van tevoren weet wat er aan de hand is, voordat u met materiaal de ladder op moet om het mankement te verhelpen. Ook de schoorsteen, de dakpannen enzovoort kunnen met de drone goed nagekeken worden. Een goede camera neemt ook de film op en u kunt die in alle rust achter uw computer bekijken.

Met de drone luchtfoto’s maken

Via de drone met camera kunt u luchtopnames maken van uw eigen huis, maar ook van een tuinfeest, een barbecue of van uw spelende kinderen. Ook is het een mogelijkheid om de drone opnamen te laten maken van de bouw, de aanbouw, of de verbouwing van uw eigen huis. Ook gedeelten van de aanleg van de tuin of een eventuele vijver kunnen ermee vastgelegd worden. Denk ook aan het snoeien van bomen of struiken die op de grens van uw tuin en die van uw buren staan.

Het gebruik van de drone door boeren

Daarnaast gebruiken sommige boeren de drone al zakelijk om de gewassen op hun velden snel te bekijken op schade door onweer of hagel. Bovendien kan men de aanwezigheid van insecten via een drone met een goede accu en camera vaak tijdig ontdekken. Men hoeft er dan niet het hele veld voor af te gaan. Ook het rijpingsproces van de gewassen is op deze manier goed te volgen.

De hobbyist kan hem gebruiken bij de verkoop van het eigen huis

Gaat u verhuizen en wilt u uw eigen huis te koop aanbieden, maak dan gebruik van de mogelijkheden van de drone en maak luchtfoto's van uw huis. Die foto's doen het altijd goed op een website, want ze geven een compleet beeld van uw huis en het perceel, waar het op staat. Het leidt vaak sneller tot een bezichtiging en een aankoop. De koper ziet meteen hoe groot het perceel is.

Hoge gebouwen kunnen zo gemakkelijker geïnspecteerd worden

Hoge gebouwen, zoals kerken en grote flats, zijn gemakkelijk te inspecteren met een drone die een goede accu en een deugdelijke camera heeft die scherpe beelden kan afleveren. Dat spaart enorm veel tijd en moeite.

Zakelijk en particulier gebruik

Voor zakelijk gebruik dient men goed op de hoogte te zijn van de wettelijke regelgeving. Niet alles is mogelijk en niet alles mag van de overheid ook uitgevoerd worden. Een zakelijke gebruiker, zoals bijvoorbeeld een fotograaf van te verkopen woningen en bedrijven, die luchtfoto's maakt voor de makelaar van de verkoper, moet een ontheffing aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daarnaast hebben de Provincie en de Gemeente vaak nog aanvullende regels.

Minder beperkingen voor de hobbyist, maar dat kan nog veranderd worden

Het is heel apart, maar voor particulier gebruik zijn er minder beperkingen dan voor het zakelijk gebruik, zoals voor fotografen die prachtige, creatieve opnames vanuit de lucht kunnen maken en dat niet alleen als kunstfoto’s gebruiken, maar ook in opdracht, luchtfoto’s van bedrijven maken om daar reclame mee te maken.

Aannemers en architecten

Ook aannemers en architecten, kunnen de drone gebruiken om opnames van hun hogere gebouwen te maken en zo beter de kwaliteit van het bouwproces in de gaten kunnen houden, zonder de werknemers voor de voeten te lopen. Er zijn echter al vaste regels voor het gebruik van de drone, zodat men met een drone niet het luchtverkeer van helikopters en vliegtuigen stoort. Daar kan men flinke schades mee veroorzaken en misschien zelfs levens in gevaar brengen.

Moderne toepassingen van de drone

De drone kan ingezet worden als hulpmiddel om de luchtkwaliteit te verbeteren. Drones worden gebruikt om de uitstoot van schepen te meten. Ze vliegen dwars door de rook van een schip en nemen een stukje rook op dat aan de wal gecontroleerd wordt op stikstof. Zo kan er gecontroleerd worden of het schip op olie vaart die duurder, maar minder belastend is voor het milieu. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden om de drone in te zetten voor goede doelen.

Minpunten van de drone

Bij de goedkopere drones moet u zelf oppassen, wanneer de accu ongeveer leeg is, zodat de drone veilig op de grond terecht komt en niet in de lucht plotseling uitvalt en crasht, want dan is er meestal schade. Veel duurdere drones hebben vaak een instelling, waardoor ze aan het einde van hun accu capaciteit vanzelf weer naar het beginpunt op de bodem terugvliegen. Dat is natuurlijk ideaal, maar al die extra’s maken de drone natuurlijk wel duurder.

Een drone is geen speelgoed voor kinderen

Een drone is inderdaad geen speelgoed. Misschien past de term wel, maar dan als speelgoed voor volwassenen. De afstandbediening luistert nauw en er zijn nu eenmaal regels waar ook de particulier zich aan moet houden. Uw buurman of buurvrouw is er immers vaak niet blij maar als u uw drone met camera over zijn of haar tuin laat vliegen en opnames maakt die niet voor uw ogen bestemd zijn.

Bij verkeerd gebruik ook strafbaar

De drone is dan ook niet geschikt om door kinderen bestuurd te worden. U zou het risico lopen dat de politie op een bepaald moment aan de deur staat, vanwege verkeerd gebruik of het verstoten tegen een van de regels.

Wat mag men beslist niet met een drone?

Voor particuliere gebruikers van een drone gelden dezelfde regels als voor modelbouwvliegtuigen. U mag een drone alleen overdag (nooit ’s nachts) laten vliegen op hooguit 300 meter boven de grond en binnen zichtafstand. U moet de drone dus kunnen blijven zien vliegen, ook al heeft deze een groter bereik.

Wel oppassen dus

Die regels zijn er niet voor niets, want buiten zichtcontact kunt u ook niet meer zien of uw drone een boom, plant, of zelfs een mens raakt. De drone zou buiten zichtcontact gevaar voor anderen kunnen opleveren en dat mag natuurlijk niet gebeuren. De drone mag daarom ook niet boven bebouwing, spoorlijnen en autowegen vliegen.

Regels voor het vliegen in de buurt van vliegvelden

U mag de drone bovendien niet binnen een straal van 3 kilometer de buurt van een burgerlijk of militair vliegveld laten vliegen, omdat u daar aan- en wegvliegend vliegverkeer zou kunnen hinderen, wat enorm gevaarlijk kan zijn. Ook mag u geen luchtopnamen maken van een militair vliegveld of militaire basis.

Wel andere foto's

U mag wel andere luchtfoto’s maken. Dat is sinds 2013 toegestaan, want Google doet dat immers ook al overal. Daarnaast mag u nooit uw drone boven een mensenmenigte laten vliegen, zoals een Kermis, een druk bezochte braderie, een feestvierende carnavalsmenigte, enzovoort.

Houd de uitbreiding van wettelijke regelgeving voor het vliegen met de drone in de gaten

Nu er steeds meer drones verkocht worden, zullen de regels voor het vliegen ermee vast en zeker nog aangepast worden. Zoek daarom op internet regelmatig of er nieuwe regels vastgesteld zijn voor het particuliere gebruik van een drone, zodat u niet onverwacht bezoek krijgt van de politie die uw dure drone in beslag neemt, omdat u ermee tegen de wet verstoten hebt. De wet zal beslist in de loop van de tijd nog aangepast worden aan deze mooie uitvinding.
© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterVerschil tussen quadcopter, hexacopter en octocopterWat is het verschil tussen een quadcopter, hexacopter of octocopter? Het zijn allemaal drones omdat ze vier of meer prop…
Wat zijn de onderdelen van een First Person View-drone?Wat zijn de onderdelen van een First Person View-drone?Tegenwoordig zie je wel eens een drone vliegen. Sommigen zijn vliegensvlug en vliegen heel hoog. De drones zien er vrij…

Gratis en goedkope cursussen bij de bibliotheekWie goedkoop of zelfs gratis een cursus wil volgen, kan dat doen met het lidmaatschap van zijn bibliotheek. Veel mensen…
Schrijf uw eigen levensverhaalSchrijf uw eigen levensverhaalEr is de laatste tijd veel belangstelling voor het (laten) schrijven van een levensverhaal. Een levensverhaal kan van gr…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 31-12-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.