Wat zijn de onderdelen van een First Person View-drone?

Wat zijn de onderdelen van een First Person View-drone? Tegenwoordig zie je wel eens een drone vliegen. Sommigen zijn vliegensvlug en vliegen heel hoog. De drones zien er vrij complex en ingewikkeld uit, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Als je een aantal elementen van de drone kunt herkennen en weet waar ze voor dienen kun je wellicht in de toekomst zelf wel een drone bouwen! De basis van een First Person View-drone (FPV-drone) kan in veel verschillende vormen en maten gebouwd worden. Door het installeren van een camera in een drone wordt het een FPV-drone. Dit wil zeggen dat je als het ware door de ogen van de drone mee kan kijken. De camerabeelden worden met een transmitter verzonden naar de FPV-bril of een scherm. Een race-drone is gemaakt voor de snelheid en wendbaarheid. Een decor van bomen of een vooraf gezet parcours kan door de drone worden afgelegd voor de lol of een competitie. Een race-drone is ook geschikt voor het freestyle vliegen. Verbluffende camerabeelden komen tot stand die kunnen worden opgenomen middels een HD- of zelfs 4K-opnamecamera’s.

Welke onderdelen heeft een FPV-drone?


Frame

Er zijn vele soorten en maten frames verkrijgbaar. Als voorbeeld nemen we het 250-frame waarvan er 4 motoren op de armen geplaatst moeten worden. 250 staat voor de afstand; 250 mm diagonaal van elk motorhuis. Ze staan dus kruislings tegenover elkaar. Het is een leuke maat om mee te beginnen. Hier zijn ook meerdere materialen van beschikbaar. Het is in ieder geval belangrijk om een stevig/stijf frame aan te schaffen die tegen een stootje kan. Een veel gekozen materiaal is van carbon of fiber.

Power Distrubition Board

Het Power Distrubition Board kan geïntrigeerd zijn in een bestaand frame maar is ook los verkrijgbaar. Dit board wordt gebruikt voor het solderen van de hoofd aansluiting van de accu en waar alle ECS-voedingkabeltjes op worden gesoldeerd.

ESC

De ESC zijn de motorregelaars die de toeren van de motor regulieren en aansturen. De ESC sluit je aan op de flight control en op de hoofdvoedingen op het Power Distrubition Board. Voor de 2300KV-motor kun je een 12A ESC toepassen. De ESC draagt zorg voor de aansturing van een continue gelijke output om de motoren in een juist toerental te krijgen en te houden.

Motor

De elektrische motoren zijn in veel typen en maten leverbaar. Belangrijk is om motoren te kiezen met voldoende vermogen en die compatibel zijn met de accu en de ECS. Voor het gebruik van framemaat 250 kun je een type borstelloze motor gebruiken van 2300KV (rpm/v). Hier kan met gemak een 5x3-propeller op in combinatie met een 3S-LiPo-accu.

Flight Controller

De flight controller is het brein van de drone. Hier sluit je de ontvanger en de ECS op aan. Afhankelijk van het type flight controller kunnen hier nog meer elektronica op aangesloten worden. Bijvoorbeeld een buzzer bij het zoekraken van de drone of telemetrie om de actuele hoogte van de drone en de batterij duur in je bril of scherm af te kunnen lezen.

Zender

De handzender is het apparaat waarin jouw acties (stick-bewegingen) worden verzonden naar de ontvanger van de drone. De drone-ontvanger gekoppeld aan de flight controller reguleert de acties verder door middel van de aansturingen van de ECS.

Accu

De accu’s zijn in vele maten, typen en vermogens beschikbaar. De bekende LiPo-accu’s (lithium-ion-polymeer-accu's) geven veel vermogen per gewicht. Dit vermogen wordt aangeduid met cellen: de 2S (2 cellen 7.4 VOLT) en 3S (3 cellen 11.1VOLT). Een accu met 3 cellen heeft meer vermogen dan een accu met 2 cellen. Voor een beginner met bovengenoemde specificaties in combinatie met een 2300KV-motor en 12A ECS is een 3S ruimschoots voldoende.

Camera

Een camera gemonteerd op de drone functioneert als de ogen van jouw drone door de FPV-bril. Hier zijn vele maten en typen van beschikbaar. Los van de camera zijn er veel vliegers die nog een aparte camera monteren op de drone zelf om de vluchtopname separaat op te nemen. Deze camera’s zijn uitgerust met een hogere resolutie waardoor er haarscherpe beelden tot stand komen. De camera waar jij doorheen kijkt heeft een mindere resolutie door het feit dat het beeld snel via de AV-transmitter verzonden moet worden.

Transmitter en antenne

De transmitter verzendt vanuit de drone de camerabeelden naar jouw FPV-bril. De frequentie van de AV-ontvanger dient uiteraard overeen te komen met de frequentie van de ontvanger in de bril. De antenne speelt hierbij ook een belangrijk rol. Er diverse antennes leverbaar, spiral of linear.

Ontvanger

De transmitter is het apparaat waarin de zender verbinding maakt met de drone. De ontvanger wordt aangesloten op de flight control.

FPV-bril of scherm

De FPV-bril is het apparaat dat je op je hoofd zet om de unieke FPV te ervaren. De brillen zijn er in vele soorten en maten leverbaar. Je kunt ook kiezen voor een beeldscherm, dat geeft wel weer een andere vliegbeleving.
© 2017 - 2024 Beldibi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoenen met BOA-sluiting (draaiknop) in plaats van vetersSchoenen met BOA-sluiting (draaiknop) in plaats van vetersEen BOA-sluiting is een sluiting die gebruik maakt van een draaiknop met draadspoel. Middels het aandraaien van de knop…
Beldibi (13 artikelen)
Gepubliceerd: 29-08-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.