Gratis en goedkope cursussen bij de bibliotheek

Wie goedkoop of zelfs gratis een cursus wil volgen, kan dat doen met het lidmaatschap van zijn bibliotheek. Veel mensen weten dat echter niet. De cursussen zijn echter een goed alternatief voor dure cursussen elders. Ook de Hema academie heeft zich aangesloten bij de bibliotheken. Daar kunnen mensen zelfs 1 cursus helemaal gratis volgen.

Bibliotheken doen veel meer dan alleen uitlenen

Bibliotheken doen tegenwoordig veel meer dan alleen maar boeken en tijdschriften uitlenen. Ze hebben vaak een scala aan activiteiten en bieden dus ook cursussen aan. Omdat ook bibliotheken te maken hebben met inkomstenderving is gezocht naar samenwerkingsverbanden. Daarom worden vaak cursussen gegeven in het gebouw zelf, zodat ook daar inkomsten van zijn en de ruimten optimaal worden gebruikt. In sommige plaatsen wordt zelfs samengewerkt met theaters en andere instellingen om een zo maximaal mogelijk rendement te behalen. Mede daardoor zijn er ook optredens voor kinderen, of literaire avonden in heel veel bibliotheken.

Voordeel met je bibliotheekpas

Wie lid is van de bibliotheek kan rekenen op een aantal voordelen. Natuurlijk eerst het voordeel dat je van alles kunt lenen. Dat zijn:
 • Boeken
 • Tijdschriften
 • Digitale boeken
 • Dvds
 • CDs

Kortingen voor activiteiten en acties

Verder kun je met je bibliotheekpas profiteren van allerlei kortingen of attenties. Dit geldt voor:
 • Theater
 • Dierenparken
 • Musea
 • Pretparken
 • Festivals
Per bibliotheek wordt op de site aangegeven welk voordeel er te behalen is. Je kunt op provincie zoeken en kijken wat je voordeel is. Goede tip dus om voordat je ergens naartoe gaat even te kijken of je ook kunt profiteren van korting.

Volksuniversiteit: 10 procent korting

Verder kun je met je bibliotheekpas terecht bij de Volksuniversiteit in je provincie en krijg je 10 procent korting op de cursussen. Omdat de cursussen toch al heel betaalbaar zijn en je nog korting krijgt een fijn alternatief voor dure cursussen elders. Bovendien kun je vaak kiezen uit een groot scala aan aanbod. Variërend van het bouwen van een website tot een cursus mindfulness. Vaak worden deze cursussen ook in de bibliotheek zelf gehouden. De cursussen die worden gegeven zijn op het gebied van:
 • Digitale ontwikkeling
 • Fotobewerking
 • Kunstgeschiedenis
 • Lifestyle
 • Filosofie

Hema Academie: gratis cursus bij lidmaatschap

Omdat er een samenwerkingsverband is met de Hema Academie kun je ook daar terecht voor zelfs 1 helemaal gratis cursus als je lid bent van de bibliotheek. De cursus is een jaar beschikbaar en wordt in die tijd ook no gewoon ververst. Je kunt als lid van de bibliotheek kiezen uit diverse cursussen. Dit zijn cursussen op het gebied van ICT, sociale media en vrije tijd. Binnen die range kun je weer kiezen uit:
 1. Excel 2007 de basis
 2. Power point 2013
 3. IPad de basis
 4. Timemanagement
 5. Instagram
 6. Omgaan met pesten en seksuele intimidatie
 7. Wijn proeven
 8. Digitale fotografie
 9. DJ worden

Lid worden van de bibliotheek: de kosten

Een lidmaatschap van de bibliotheek kent geen standaard meer. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar, allen ook met een andere prijs. Per bibliotheek zijn die tarieven verschillend, maar voor volwassenen is een basisabonnement altijd rond de 42 tot 45 euro. Jongeren tot 17 jaar zijn vaak gratis lid van de bibliotheek. Leveren ze materiaal te laat in, dan moeten ze wel betalen.
© 2015 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cursus beleggenCursus beleggenVeel mensen die gaan beleggen weten niet goed waar ze aan beginnen. Daarom is het aan te raden op een cursus beleggen te…
Volgen van een cursus onderhandelenVolgen van een cursus onderhandelenVeel mensen weten niet goed hoe zij moeten onderhandelen. Daardoor lopen zij inkomsten mis. Het is daarom verstandig om…
Taalcursus: cursus Spaans volgenTaalcursus: cursus Spaans volgenVeel mensen willen een cursus Spaans volgen. Er zijn verschillende taalcursussen die worden aangeboden op verschillende…
Typecursus Snel leren typen met 10 vingersTypecursus Snel leren typen met 10 vingersHet snel en blind leren typen met 10 vingers is het doel van een typecursus. Blind leren typen gaat veel sneller dan met…

Ansichtkaarten versturen met postcrossingTegenwoordig worden er bijna geen ansichtkaarten meer verstuurd. Veel mensen vinden dit erg jammer, want een ansichtkaar…
Een drone met camera is een leuk apparaat voor de hobbyistEen drone met camera is een leuk apparaat voor de hobbyistEen drone is een op afstand bedienbaar vliegapparaatje. Het heeft vier propellertjes die aangedreven worden door een mot…
Bronnen en referenties
 • Website diverse bibliotheken
 • Volksuniversiteit Friesland
 • Hema Academie
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.