Aquarium voor beginners - ziekten

Als uw aquarium helemaal is ingericht, de planten beginnen goed te groeien. De vissen zitten al een tijdje in het aquarium en ze hebben het naar hun zin. Dan nog is het mogelijk om een ziekte in uw aquarium te krijgen en dat er vissen hieraan zullen overlijden. Dit zal iedere beginner wel een keer overkomen, maar er zijn verschillende preventie mogelijkheden. Maar mocht er toch een ziekte de kop op steken, zijn er vaak middelen voor.

Preventie

Wat leeft, kan ziek worden. Veel ziekten ontstaan doordat de dieren niet optimaal worden gehouden. Zorg daarom voor een goede waterkwaliteit, geef voldoende en kwalitatief goed voedsel en vermijd stress onder de dieren: juist in overbevolkte bakken kunnen ziekten snel toeslaan. Zieke dieren dient u zo snel mogelijk apart te huisvesten, voor zij de anderen kunnen aansteken. Richt hiertoe een quarantaineaquarium in. Zo'n bak hoeft niet echt groot te zijn, en dient sober te worden ingericht. Meestal is een plantje en een schuilplaats in de vorm van een stukje kienhout of steen voldoende. Vul de ziekenboeg met water uit het bestaande aquarium, zodat de vis geen extra stress hoeft te ondervinden van een afwijkende waterkwaliteit. Observeer het zieke dier goed en probeer een diagnose te stellen. Vervolgens kan het dier in de quarantainebak worden behandeld. Vanwege het relatief kleine aquarium is het minder kostbaar om medicijnen aan het water toe te voegen. Veel gangbare medicijnen zijn in de aquariumspeciaalzaak verkrijgbaar. Het gaat te ver om alle voorkomende ziekten te beschrijven in dit artikel, daarom alleen de meest voorkomende:

Witte stip

De vis vertoont kleine witte stipjes op het lichaam en de vinnen. De ziekte is uiterst besmettelijk en wordt veroorzaakt door een parasiet onder de huid. Voor de behandeling zijn speciale medicijnen verkrijgbaar, die over het algemeen zeer effectief zijn.

Peperstip

Deze ziekte is te herkennen aan een gelige aanslag op de romp en de vinnen. Besmette vissen schuren langs voorwerpen. Deze ziekte wordt ook door een parasiet veroorzaakt en is te behandelen met speciale medicamenten.

Schimmelinfecties

Met name blackmollies zien hier gevoelig voor. Witte, waterachtige plukjes op de vissenhuid wijzen op een schimmelinfectie. Deze ontstaan na verwondingen, maar ook parasieten of een slechte waterkwaliteit kunnen tot schimmelinfecties leiden. Hiertegen zijn zeer effectieve medicijnen te krijgen.

Vinrot

Sterk aangetaste vinnen wijzen op vinrot. Die kan worden veroorzaakt door vinbijtende medebewoners, maar ook door een slechte waterkwaliteit. Is het eerste het geval, dan rest er niets anders dan een van de twee soorten onder te brengen in een andere bak. Is slechte waterkwaliteit de oorzaak van de ziekte, dan is het zaak om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Aangetaste delen kunnen worden behandeld met gentiaanblauw of myxazine.

Zwemblaasbeschadiging

Vissen die op hun zij of zelfs op hun rug zwemmen, soms door het water tuimelen, hebben vaak een beschadigde zwemblaas. De oorzaak kan aan de verzorger liggen: mogelijk heeft hij het dier op ondeskundige wijze uit de bak gehaald, waardoor de beschadiging is ontstaan. Ook een vechtpartij, bacteriën of een slechte waterkwaliteit kunnen de oorzaak zijn. Zet de patiënt in quarantaine en wacht het herstel af. Soms verdwijnt dit probleem vanzelf, maar vaker zal het dier hieraan overlijden.

Schubbenruigte

Afstaande schubben en een opgezwollen buik wijzen op schubbenruigte. Deze ziekte is helaas niet te behandelen. De oorzaak is veelal - alweer - een slecht milieu. Controleer de waterkwaliteit en verbeter deze.

Darmparasieten

Darmparasieten komen vooral voor bij geïmporteerde dieren. De vissen eten goed, maar vermageren zienderogen. Behandeling is mogelijk met een wormafdrijvend middel en een middel om in de bak aanwezige parasieten te doden.

Uitwendige parasieten

Vissen die veel tegen stenen schuren, hebben mogelijk last van uitwendige parasieten. Meestal gaat het om bloedzuigers. Deze zijn vaak met het blote oog te zien. Het vergt geduld en precisie om de aangetaste vis van zijn kwelgeesten te verlossen: vang de vis voorzichtig en verwijder de boosdoeners met een pincet. Vraag desnoods een ervaren persoon om hulp. Vaak kunnen ze dit ook in de speciaalzaken.
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen in het water, haal dan de actieve kool uit het filter. Deze filtert namelijk het medicijn uit het water.
© 2008 - 2024 Wvandemosselaar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer j…
Anostomus terneziDeze geliefde aquariumvissen kunt u het beste in een groter aantal houden. Ze zijn sociaal en stellen zich goed op naar…
Roodstaart zalm (Hyphessobrycon ecuadoriensis)Dit vreedzame scholenvisjes is een leuke aanwinst voor het zoetwateraquarium. Het gedijt goed in een gezelschapsaquarium…

Aquarium voor beginners - de plantenDe inrichting van het aquarium is voor iedere persoon anders. De een vindt het mooi om veel planten in zijn bak te hebbe…
Aquarium voor beginners - de inrichting van het aquariumDe inrichting van het aquarium is voor iedere persoon anders. De een vindt het mooi om veel planten in zijn bak te hebbe…
Reacties

F. Waalberg, 10-05-2012
Ben pas begonnen na verloop van tijd gingen mijn planten verwelken. Overal kreeg ik gaten in de planten en ze braken af. Wat zou dit kunnen zijn? Reactie infoteur, 21-05-2012
Allereerst zou ik de waarden van je water eens laten testen bij een aquarium speciaal zaak.

Dit kun je doen door wat water uit het aquarium in een schoon potje te doen, en dit mee te nemen naar de speciaalzaak waar je de planten gekocht hebt. Meestal is dit gewoon service van de zaak, en deze kunnen je eventueel bij verkeerde waarden adviseren wat je het beste kunt doen om de waarden weer normaal te krijgen.

A. Veld, 15-05-2011
Wij ontdekten bij een van de goudvissen zwarte vlekken op kop en rugvin. Lijkt opeens veel kleiner te zijn dan het andere visje die tegelijk met hem het aquarium ging bewonen. Eten lijkt hem niet te interesseren. Is hij ziek en wat is de remedie om hem te helpen? Reactie infoteur, 04-07-2011
Meestal komen de zwarte vlekken bij goudvissen door het milieu. Ik kan hier bij jouw weinig over zeggen omdat ik niet weet hoevaak je de bak ververst. En daarnaast of je een filter in de bak hebt. Bij het verversen van het aquarium gebruik je kraanwater, wat een andere zuurtegraad heeft dan aquarium water. Wanneer je te vaak en teveel ververst kan dit irritatie opleveren bij de vissen. Een andere mogelijkheid is dat er ammoniak in het water zit, maar dit is goed te testen. De chronische irritatie uit zich door zwarte vlekken, en bovendien maakt het de vis ook meer vatbaar voor parasieten.

Ik zou zeggen laat je water eens testen in een aquariumspeciaal zaak, dit doen ze meestal gratis voor je. Zij kunnen je goed adviseren wanneer dit niet in orde is.
Veel succes met de goudvissen.

Wvandemosselaar (82 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.