Aquarium kopen: Waarop letten bij het kiezen en inrichten?

Waar moet je op letten, wanneer je een aquarium wilt gaan houden? Wat zijn de eerste dingen die je moet weten, wanneer je een aquarium gaat kiezen en kopen? Wat voor vissen ga je houden en wat voor soort aquarium wordt het? Waarmee moet je rekening houden bij het plaatsen? Hoe weet je zeker dat je een kwalitatief goed aquarium koopt? Hoe moet je jouw nieuwe aquarium gaan inrichten? De beste en eenvoudige tips voor aquarium beginners en newbies vind je hier!

Waar moet je op letten bij het kopen en kiezen van een aquarium?

Wat je allereerst moet bepalen is wat voor type aquarium je wilt gaan kopen. Hoe groot mag het aquarium zijn? Heb je een goede plaats in huis, niet te licht, waar je het aquarium kunt plaatsen? Wat voor type aquarium moet het worden? Wil je een aquarium met alleen maar vissen of wil je een combinatie van koralen en vissen? Wil je een aquarium met veel algen en planten of wil je een cichliden aquarium met grotendeels gesteente? Wil je een zout water aquarium of een zoet water aquarium? Wil je een rifaquarium of misschien wel zeepaardjes? Wat voor soorten vissen wil je gaan houden en heb je nagedacht over de mogelijke combinaties van vissen?

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een aquarium en aquarium meubel?

Grootte van het aquarium

Over het algemeen wordt het aanbevolen om te kiezen voor een relatief groot aquarium. Niet alleen is het zo dat er voor de meeste vissen een redelijke grootte nodig is maar het komt ook vaak voor dat je al snel uit je aquarium groeit over de tijd. Direct investeren in een wat groter aquarium kan dus voordeliger zijn. Daarnaast is een groot aquarium relatief stabiel en is het onderhoud vaak eenvoudiger uit te voeren.

Plaatsing van het aquarium

Houd er hierbij wel rekening mee dat het aquarium moet passen in de ruimte en niet te dicht bij een raam mag komen te staan. Zorg er ook voor dat het aquarium meubel qua kleur en vormgeving past bij je inrichting. Wat daarnaast belangrijk is, is dat de vloer het gewicht van het aquarium kan dragen.

Kwaliteit van aquarium en apparatuur

Om zeker te weten dat je kwaliteit koopt en niet te maken krijgt met lekkage, moet je controleren dat alle glazen delen van het aquarium goed zijn afgewerkt, volledig rechthoekig zijn en dat er geen sprake mag zijn van scherpe randen. Ook mogen er op de naden, waar de delen aan elkaar bevestigd zijn, geen blaasjes te zien zijn.

Wat zijn belangrijke tips voor het plaatsen van het aquarium?

Zoals al gezegd is het belangrijk om rekening te houden met lichtinval en stevigheid van de vloer, die het aquarium moet gaan dragen. Houd er daarnaast rekening mee dat de pompen en andere apparatuur gehorig kunnen zijn en dat er plaats beschikbaar moet zijn in het meubel of onder het aquarium om die apparatuur te plaatsen. Informeer je goed over de verlichting van het aquarium, voordat je hiervoor keuzes gaat maken. Hetzelfde geldt voor het kiezen van apparatuur zoals een pomp, afschuimer of filter, waarbij het essentieel is dat je kwaliteit koopt.

Het inrichten van het aquarium: Welke keuzes moet je gaan maken?

Oriënteer je goed op de verschillende mogelijkheden voor de verschillende fasen van de inrichting van je nieuwe aquarium:

  • Achterwand (van kurk of een natuurlijke achtergrond die je op de achterwand kunt plakken)
  • Bodem (zand, grind en steentjes)
  • Planten, algen en koralen
  • Decoratie (omdat het mooi is en de vissen het leuk vinden om ergens te kunnen schuilen)
  • Vissen kiezen en combinaties van vissen (hier ben je wel even mee bezig)
© 2011 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Neontetra (Paracheirodon innesi)De neontetra is een een tropische vis die makkelijk te houden is in een aquarium. Vaak worden deze vissen gehouden door…
Aquarium inrichten voor beginnersAquarium inrichten voor beginnersEen aquarium houden is een leuke hobby. Vissen zijn fascinerend om naar te kijken en je kunt je aquarium inrichten zoals…
Een tropisch aquarium opstartenEen tropisch aquarium is een aanwinst in je woonkamer, waar je veel plezier aan kunt beleven. Vaak gaat er een rustgeven…
Inrichting van je aquariumInrichting van je aquariumWanneer je een aquarium koopt, wil je natuurlijk dat het een mooie bak wordt om naar te kijken. De inrichting van je aqu…

Geld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijvenGeld verdienen met artikelen schrijven op internet is voor iedereen. Je kunt dit in de vorm van een weblog doen, maar ve…
Biografie Danielle SteelDanielle Steel wordt niet voor niets Amerika's populairste schrijfster genoemd. Tot op heden heeft zij maar liefst 580 m…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.