Zijn Band-it Loom Bands gevaarlijk?

Zijn Band-it Loom Bands gevaarlijk? Vanaf voorjaar 2014 zijn de Band-it Loom Bands een enorme rage onder kinderen in de leeftijd van ongeveer acht tot twaalf jaar. De starterskits met de Rainbow Loom, haaknaald en loombandjes vliegen over de toonbank. Op YouTube verschijnen dagelijks tientallen nieuwe filmpjes waarin uitgelegd wordt hoe je de leukste armbandjes, kettingen en diertjes met de loombandjes kunt maken. Hoewel de hobby leuk en educatief is, kleven er ook gevaren aan de loombandjes.

Band-it Loom Bands

De Band-it Loom Bands werden in 2010 bedacht door de Amerikaan Cheong Choon Ng. Ng, een Maleisische immigrant van Chinese afkomst. Algauw werden de bandjes een hit in Amerika, en later ook in Australië. In 2013 werd Rainbow Loom zelfs verkozen als Speelgoed van het Jaar in Amerika. Sinds het uitkomen van het Nederlandse Band-it boek, met uitleg en voorbeelden van armbandjes, in het voorjaar van 2014 hebben de bandjes ook in Nederland een sterke opkomst doorgemaakt en zijn dit jaar ook in ons land een grote kanshebber op de titel Speelgoed van het Jaar!

Beginnen met loomen

Wanneer je wilt beginnen met het maken van loombandjes, ook wel loomen genoemd, heb je ten eerste loombandjes nodig. Je kunt loombandjes maken zonder loom of haaknaald, gewoon met je vingers of met behulp van een vork of potlood, maar het makkelijkst is om een Rainbow Loom starterskit aan te schaffen. Deze bestaat uit een loombord, loomhaak, sluitclipjes en elastiekjes in verschillende kleuren en is onder ander verkrijgbaar op Bol.com, bij Intertoys en Bart Smit, en op verschillende Loom Bands websites.

Wat kun je maken met loombandjes?

Armbandjes

Een zeer populaire toepassing van de loombandjes is het maken van armbandjes in allerlei soorten en maten. Enkele voorbeelden van armbandjes zijn de single-stitch armband, de multi-row armband, de visgraat armbard en de paragon armband. Op Youtube zijn verschillende filmpjes te vinden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de verschillende Loom Bands armbandjes kunt maken.

Dieren

Naast armbandjes kun je ook dieren en figuurtjes maken van de loombandjes. Ook hiervoor geldt dat er verschillende filmpjes met uitleg te vinden zijn op Youtube.

Bron: Edoderoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Edoderoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gevaren van loombandjes

Allergische reactie

De meeste loombandjes zijn gemaakt van rubber en bevatten latex, dus mensen met een latexallergie zullen meestal allergisch reageren op de bandjes. Dit kan zich op verschillende manieren uiten; Van een rode plek op de plaats waar de loombandjes gedragen worden, tot rode uitslag op het hele lichaam en in het ernstigste geval zelfs in een shockreactie. Er ook latexvrije Loom Bands op de markt. Reacties van klanten van deze latexvrije Loom Bands wijzen echter uit dat men, ook bij gebruik van deze bandjes, last kan krijgen van een allergische reactie. Een Amerikaanse vrouw beschreef het opzwellen van de keel en een piepende ademhaling na het openen van een zakje met latexvrije bandjes.

Er komen ook steeds meer bijzondere loombandjes op de markt. Voorbeelden hiervan zijn geurende elastiekjes, glow-in-the-dark elastiekjes en glitterelastiekjes. De geur- en kleurstoffen die gebruikt worden bij het produceren van deze loombandjes kunnen bij enkele kinderen een huidreactie, zoals rode plekken, teweeg brengen. Rainbow Loom beweert dat dit vooral voorkomt bij elastiekjes van namaakmerken.

Inslikkingsgevaar

De meeste onderdelen die gebruikt worden om een loomarmbandje in elkaar te zetten zijn klein. Bij het maken van de bandjes vallen er regelmatig elastiekjes of sluitclipjes op de grond. De kans dat een kruipende peuter deze oppakt en in zijn mond steekt is dan groot. De elastiekjes zijn gemaakt van niet-afbreekbare materialen. In principe zal een ingeslikt elastiekje dus weer met de ontlasting naar buiten komen. Bij een klein kind, of een huisdier, is er echter wel sprake van verstikkingsgevaar wanneer het elastiekje ergens in de luchtweg blijft hangen, of, vooral bij kleine huisdieren, van gevaar voor maag/darmobstructie. Zeker wanneer een klein kind meerdere elastiekjes heeft ingeslikt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.

Bron: Will Merydith, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Will Merydith, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Afbreken van pinnen op het loombord
Het loombord is gemaakt uit plastic en bestaat uit meerdere rijen met pinnen waar de elastiekjes omheen geklemd moeten worden om vervolgens met een haaknaald in elkaar gehaakt te worden. Af en toe gebeurt het dat één of meerdere van deze pinnen afbreekt. Hierdoor kunnen er scherpe randen aan het loombord ontstaan, waaraan een kind zich flink kan bezeren. Er wordt gezegd dat de pinnen van loombords van nepmerken sneller afbreken dan de pinnen van het Rainbow Loom loombord.

Gevechten op het schoolplein

Op meerdere scholen in Amerika zijn de populaire loombandjes verboden. Kinderen handelden in de bandjes, en vroegen er soms exorbitante bedragen voor. Ook zijn er gevechten uitgebroken na ruilpartijen en nadat kinderen spelletjes hadden gespeeld met als inzet één van de bandjes.

Op andere scholen mogen de kinderen de armbandjes gemaakt van Loom Bands nog wel dragen, maar moeten ze het loombord thuislaten omdat het onder schooltijd maken van de loombandjes de scholieren te veel afleidde van de lesstof.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marrie123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loom bands: succesvol door vele voordelenLoom bands: succesvol door vele voordelenLoom bands, Rainbow loom, Wonder loom, Loom armbandjes of Band-it: wie kent ze inmiddels niet? De aaneengeregen gekleurd…
Loom bands: veel soorten elastiekjes, charms en kralenMet loomen mooie armbandjes maken, dat doen momenteel enorm veel kinderen en ook volwassenen. Maar het kan nog mooier: d…
Loom bands: door YouTube op de markt én populaire rageHet maken van rubberen armbandjes met de Rainbow Loom bands is enorm populair. Kinderen maar ook volwassenen spelen met…

Postkaarten: postzegeltaal of geheimtaal met postzegels!Postkaarten: postzegeltaal of geheimtaal met postzegels!In het moderne tijdperk van e-mail, Facebook en Skype sturen niet veel mensen nog een postkaart of een brief. Slechts we…
Salsa dansen is er voor iedereen!Salsa dansen is er voor iedereen!Salsa is here to stay! Oftewel, salsa neemt in populariteit steeds meer toe en is bijna niet meer weg te denken uit de d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: AngryJulieMonday, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • http://wtvr.com/2014/03/26/loom-bracelet-latex-allergy/
  • http://www.myfoxny.com/story/23716218/school-bans-rainbow-loom-bracelets
  • http://www.washingtonpost.com/national/health-science/is-rainbow-loom-bad-for-the-environment-the-downside-of-this-years-hot-toy/2014/01/06/11b4dc84-71a0-11e3-8def-a33011492df2_story.html
  • http://www.amazon.com/1200-Latex-Free-Rainbow-Refills-Clips/product-reviews/B00FDTJQYY
  • http://www.bol.com/nl/p/originele-rainbow-loom-starterset/9200000026525667/
  • http://www.intertoys.nl/loom-bands
  • Afbeelding bron 1: Edoderoo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Will Merydith, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Marrie123 (80 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.