Salsa dansen is er voor iedereen!

Salsa dansen is er voor iedereen! Salsa is here to stay! Oftewel, salsa neemt in populariteit steeds meer toe en is bijna niet meer weg te denken uit de danswereld. Desondanks wordt wel eens gesteld dat men het een erg leuke dans vindt die men graag zou willen beoefenen, mits men jonger was of soepelere heupen / een beter ritmegevoel / een goed figuur had etc. Dit zijn allemaal beren op de weg. Salsa is er namelijk voor iedereen; jong en oud, arm en rijk, Latijns Amerikaans en Europees. Wedden dat je na lezing van dit stuk niet kunt wachten om met je eerste salsales te beginnen?

Inhoud


Wat is salsa

Salsa is een Zuid-Amerikaanse dans die op salsamuziek wordt gedanst. Er zijn verschillende manieren om salsa te dansen; bijvoorbeeld op de eerste tel (een voorbeeld hiervan is de Cubaanse stijl) of op de tweede tel (o.a. de New York stijl).
Het is aan te raden om gratis proeflessen bij dansscholen te volgen; op deze manier kun je bepalen welke salsa dansstijl je het meeste aanspreekt.

De voordelen van salsa dansen

Er is veel voor te zeggen voor het dansen van salsa. Velen die het hebben opgepakt, betitelen het zelfs als een verslaving. Mogelijk heeft dit te maken hebben met de voordelen van salsa.

Iedereen kan het leren
Salsa is een "technische" dans. Hiermee wordt bedoeld dat iedereen die bereid is regelmatig te oefenen, het ook kan leren. Het komt er simpel gezegd op neer dat een set danspassen is onderverdeeld in 8 tellen, verdeeld over twee maten van 4 tellen.

Tijdens de danslessen wordt geleerd welke passen er voor de voeten zijn, en welke figuren er met de armen worden gemaakt.
Laat je vooral niet afschrikken door de gevorderde salsafreaks; tijdens de lessen wordt alles stapje voor stapje uitgelegd en regelmatig herhaald.

Het is sociaal en gezellig

Je staat niet in je eentje op de dansvloer. De man leidt en de vrouw volgt de man. Misschien is dit een schrikbeeld voor geëmancipeerde dames: ja, de man bepaalt hoe de dans verloopt. Het helpt wellicht als je jezelf voorhoudt dat je een toneelstukje opvoert. Omdat je tijdens een dansavond verschillende danspartners hebt, kom je met verschillende type mensen in aanraking.

Je kunt hetgeen je tijdens de danslessen hebt geleerd in de praktijk brengen door met medecursisten af te spreken om gezamenlijk naar dansfeesten te gaan. Je weet als dame dan tenminste zeker dat je ten dans wordt gevraagd. Uiteraard staat het je als dame vrij om een heer ten dans te vragen. Zie meer hierover onder "(Ongeschreven) gedragsregels van de dansvloer".

Een aardige bijkomstigheid is dat tijdens salsafeesten de muziek niet zo hard staat, waardoor je gemakkelijker een praatje kunt aanknopen met de andere bezoekers. Je hebt daardoor sneller aanspraak, en als je vaker feesten bezoekt heb je voor je het weet een nieuwe vriendenkring opgebouwd.

Je hebt er geen bijzondere uitrusting voor nodig

Het enige wat je als beginnende danser(es) nodig hebt, is een goed humeur, een paar gemakkelijk zittende schoenen met gladde zolen en kleding waarin je je prettig voelt.

Heb je eenmaal de smaak te pakken, en ga je door met salsa dansen dan is het vooral voor dames geen overbodige luxe om dansschoenen aan te schaffen. Dames maken namelijk meer draaien dan heren, en dansschoenen bieden bescherming aan je knieën en enkels. Bovendien zitten dansschoenen - ook als ze hooggehakt zijn - erg comfortabel en zorgen deze voor een mooie elegante houding. Deze hoeven voor een beginner overigens niet veel te kosten.

(Ongeschreven) gedragsregels van de dansvloer

Sommige dansscholen delen deze regels tijdens de dansles mee, en anders kom je er door schade en schande vanzelf wel achter.
Enkele van deze regels zijn:
  • Je accepteert altijd een uitnodiging om te dansen (tenzij je een valide reden hebt om het niet te doen.)
  • Je bent fris en fruitig (gewassen, deodorant, lekker geurtje en draagt kleding die “ademt”).
  • Een heer heeft zijn handen nooit lager dan de onderrug van de dame.
  • Een heer let erop dat hij niet alleen de populaire dames ten dans vraagt en na afloop van het dansen bedankt de heer de dame voor de dans.

Deze regels doen misschien een beetje ouderwets aan (en heus niet alle regels zullen altijd worden opgevolgd), maar ze dragen wel bij aan een prettige sfeer. Het komt echter bij voorbeeld geregeld voor dat dames heren afwijzen, wat natuurlijk niet zo fraai is.

Salsa dansen kun je tot op hoge leeftijd blijven doen

Wie wel eens naar een salsafeest is geweest, heeft het vast wel opgemerkt. De bezoekers variëren in leeftijd van 17 tot 71 jaar. Bijzonder is dat de oudere dames doorgaans het vaakst op de dansvloer staan. Een heer weet dat hij iedere keer als hij een dame ten dans vraagt, hij daarmee het risico neemt dat zij weigert. De heren weten dat oudere dames maar al te graag willen dansen en daarom niet snel iemand een dans zullen weigeren. Dus als zij een oudere dame uitnodigen, minimaliseren zij hun kans op een afwijzing. Ook de oudere heren staan een groot deel van de avond op de dansvloer omdat zij ook zelden geweigerd worden door hun (veelal) jongere danspartners.

Er worden nauwelijks alcohol of verdovende middelen gebruikt

De reden is eenvoudig. Als je beneveld bent, is het moeilijk om je de danspassen te herinneren of om lekker rondjes te draaien. Onder invloed van verdovende middelen of alcohol loop je het risico dat je duizelig wordt of zelfs onderuit gaat (!). Daarom zie je veel salseros (salsadanseres) met een colaatje in de hand. Omdat salsa redelijk inspannend is, beginnen de dansfeesten redelijk vroeg en gaan zij ook niet tot laat in de ochtend door.

Je wordt niet op je uiterlijk beoordeeld

In een traditionele disco wordt men nogal eens op het uiterlijk beoordeeld. De meeste aandacht gaat daar uit naar de mooie jongens en meisjes. In de salsawereld staat uiterlijk niet voorop omdat men in de eerste plaats naar een salsafeest gaat om lekker te dansen. Daarom zijn tijdens salsafeesten populair de dames die graag dansen en de heren die goed weten te leiden en respectvol met dames omgaan.

Het is een goede work out

Salsa dansen zorgt voor een soepel lijf. Als je het intensief doet, is het ook een goede cardio oefening (dus goed voor hart en bloedvaten). Salsa kan derhalve een goed alternatief zijn als je jezelf met geen mogelijkheid naar de sportzaal weet te slepen, en toch actief wil zijn of wil afvallen. Afgezien hiervan doe je ook aan hersengymnastiek omdat je al die pasjes moet onthouden.

Interessante danslocaties

In de zomermaanden worden er in de open lucht - in parken en aan het strand - leuke salsafeesten georganiseerd.
Door salsafeesten tijdens je vakantie in het buitenland te bezoeken, maak je gemakkelijker contact met de locals. Ook al spreek je de taal niet of gebrekkig, via de universele "taal" van de salsa ben je tijdens het dansen dan toch aan het communiceren. Je vakantie krijgt er in ieder geval een extra dimensie bij.

Begint het al te kriebelen

Indien je nog koud watervrees hebt is het aan te raden om je voor een proefles bij een salsa dansschool aan te melden. Wellicht kun je een van de salsafeesten die in het hele land worden gehouden bezoeken. Google maar eens "salsa", "salsafeest" of "salsa danslessen". Misschien word je niet meteen de eerste keer door het salsavirus gegrepen. Gooi de handdoek echter niet te snel in de ring.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dansen is gezondIedereen weet het, maar weet je ook waarom dansen je helpt gezond te blijven? Veel mensen hebben gehoord dat dansen een…
Salsa en haar diverse oorsprongenDe Cubaanse salsa heeft al lang de grenzen van het eiland overgestoken om ervoor te zorgen dat over de hele wereld mense…
Bachata, muziek en dansBachata is een romantische Zuid-Amerikaanse dans. Dicht tegen elkaar aan, geen ingewikkelde figuren of draaien zoals in…

Zijn Band-it Loom Bands gevaarlijk?Zijn Band-it Loom Bands gevaarlijk?Vanaf voorjaar 2014 zijn de Band-it Loom Bands een enorme rage onder kinderen in de leeftijd van ongeveer acht tot twaal…
Een bucket list - een lijst met dromen en doelenEen bucket list - een lijst met dromen en doelenWat is er nou mooier dan het waarmaken van dromen en doelen? Een bucket list kan hierbij goed helpen. U schrijft alles o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Habanera, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • Flickr.com: Ryan, salsa dancing @ Salsa on St. Clair street festival, Toronto
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 20-01-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.