10 tips om inspiratie te krijgen bij een writer's block
Wanneer je artikelen of een boek schrijft, gebeurt het wel eens dat je inspiratie op raakt. Het lijkt wel of alles al eens beschreven is geweest en of er geen nieuwe thema's meer zijn. Je lijdt aan writer's block. Staren naar het witte blad en geen letter op papier krijgen. Wanneer je creatief bezig bent met fotografie of ontwerpen kan het ook gebeuren dat het lijkt of het vat met ideeën leeg is. Niets is minder waar. Soms kan een kleinigheidje helpen. Tien tips om terug op dreef te geraken.
Het overkomt iedere creatieve geest wel eens: een dipje. Of het nu gaat om
fotografie, om boeken schrijven, om artikelen schrijven, om
creatief bezig te zijn, het kan iedereen gebeuren. Een zwart gat. Geen inspiratie meer. Totaal leeg. Om tijdens zo'n periode terug op dreef te geraken, zijn er een aantal dingen die je kan doen.
Loop je over van inspiratie? Schrijf dan titels en ideeën op
In sommige periodes is men superproductief. De ideeën komen vanzelf tevoorschijn. Je hebt er zoveel ineens dat je er niet aan toe komt om ze allemaal te verwerken. De dagen lijken plots te kort. Profiteer van deze periodes om ideeën op te schrijven. Schrijf je artikelen? Stockeer dan ergens de titels en een paar trefwoorden. Schrijf je een boek? Schrijf de grote lijnen van het verhaal op. Schets personages. Schrijf trefwoorden op. Creatief bezig? Maak een moodbord voor je volgende projecten. Noteer in een boekje je briljante ideeën. Tijdens een zwarte periode overloop je dan de nog te gebruiken ideeën. Soms raak je zo terug op gang. En eens je begonnen bent, volgt de rest vanzelf wel.
Doorploeg kranten en tijdschriften
Loop eens naar de bibliotheek of naar de krantenwinkel en koop of leen een krant of een tijdschrift. Nestel je gezellig in een hoekje of buiten in de zon. Neem de krant of het tijdschrift op je gemak door. Wat kan je gebruiken? Wat spreekt je aan? Heb je een andere opinie over een bepaald thema? Hoe zou jij het uitwerken? Zijn er levensechte verhalen die je kan verwerken in je boek? Zijn er afbeeldingen die je inspireren? Bepaalde hoeken of perspectieven van waaruit foto's gemaakt zijn? Kleuren die prachtig bij elkaar passen? Terug inspiratie? Aan het werk!
Bezoek musea
Het blad blijft wit, er komt geen letter op. Ok, blijf niet zitten, dat lost toch niets op. Trek er eens op uit. Ga naar een
museum. Laat al de indrukken op je afkomen. Ga je naar een museum met schilderijen? Welk schilderij trekt je aan? Waarom? Wie is de schilder? Waarom maakte hij dit schilderij? Vanuit welk perspectief? Met welke technieken? Lijkt een schilderij je mysterieus? Waarom? Stof genoeg voor één of meerdere artikelen of voor een thema of uitgangspunt voor een verhaal. De techniek kan je dan weer inspireren bij het fotograferen, de kleurencomposities bij creatieve activiteiten. Een
historisch museum kan je nieuwsgierigheid over een bepaald onderwerp aanwakkeren. Zoek het een en ander op. Wat gebeurde er wanneer? Waarom? Wat waren de gevolgen? Wie speelde een belangrijke rol? Een
museum in verband met je hobby? Wat heb je bijgeleerd? Wat wil je er nog meer over weten? Met een beetje bijkomend onderzoek heb je zo weer inspiratie om verder te kunnen met je artikelen, met je boek of met je fotografie.
Reizen en uitstappen
Het is niet iedereen gegeven om in een vliegtuig te stappen en weg te gaan naar een tropisch paradijs. Maar dat is ook helemaal niet nodig. Ook dicht bij huis kan je inspiratie opdoen. Onze steden, dorpen en gemeenten barsten van de geschiedenis en de monumenten. Loop eens met open ogen door de straten, over pleinen. Van wie is dat standbeeld? Wat betekende die persoon voor die stad? Vanwaar komt de naam van het dorp? Zijn er
legendes verbonden aan de stad of het dorp? Wat zijn de lokale specialiteiten? Waar zijn er uitgangsmogelijkheden? Waar zijn de parken? Ook deze gegevens kan je weer vlot verwerken. Geen zin om je te verplaatsen? Loop naar de bib en haal wat reisgidsen. Doorblader ze en de ideeën zullen ongetwijfeld toestromen. Of tik willekeurig een paar droombestemmingen in in Google.
Maak je hoofd leeg: maak een lange wandeling of fietstocht
Soms komt er niets omdat je hoofd te vol zit. Tijd voor wat zuurstof! Spring op je
fiets of trek wandelschoenen aan en ga de natuur in. Neem je trouwe viervoeter mee. Laat de zon op je gezicht schijnen, geniet van de fluitende vogels of van de striemende regen, onderga de kou of de hitte. Probeer aan niets te denken. Je zal toch genoeg indrukken opdoen zonder er moeite voor te doen. Kleuren, geuren, dieren, insecten, planten, wolkenformaties. Ook hier genoeg thema's om thuis mee aan de slag te kunnen. En heb je geen inspiratie opgedaan, dan is je geest tenminste terug helder!
Lees een boek
Geen zin om zelf actief aan de slag te gaan? Neem dan eens een
boek ter hand. Laat je volledig gaan in het verhaal. Wat kan je hiervan gebruiken? Beelden, personages, ideetjes, indrukken, een bepaald thema, een manier van schrijven. Je kan ook een recensie maken van het boek of je er door laten inspireren voor een fotoreportage. Bovendien steek je er nieuwe woordenschat mee op en kan je een beetje kijken naar iemand anders schrijfstijl.
Kijk naar een film
Ook in een
film zit wel wat dat je kan gebruiken. Zet je lekker in de zetel en geniet. Daarna kan je er over nadenken. Wat kan je met het thema? Met de personages? Met de manier van filmen? Met de manier van belichten? Wat weet je over de makers? Over de acteurs? Ook hier zit weer genoeg stof in voor vele creatieve uurtjes. Wie artikelen schrijft, kan een recensie schrijven.
Ga op restaurant
Trakteer jezelf eens op een lekker restaurantje. Wat heb je gegeten? Hoe maak je dit klaar? Zitten er speciale ingrediënten in? Hoe rook het? Hoe smaakte het? Van welke landen komen de ingrediënten? Hoe worden de ingrediënten geplant, geplukt, vervoerd, verwerkt? Hoe zag het personeel van het restaurant er uit? Wat zou hun leven kunnen zijn? Nu de innerlijke mens voldaan is, gaat de geest ook terug aan het werk.
Observeer je huisdier
Heb je thuis een dier?
Observeer het eens. Wat lijkt het te denken? Wat doet het de hele dag? Waarom doet het bepaalde dingen? Waar komt het vandaan? Hoeveel soortgenoten heeft het? Wat kan je er over schrijven? Wat is er van geweten? Hoe kan je je huisdier het beste fotograferen? Welke kleuren trekken je aan in je huisdier? Integreer het huisdier in je verhaal, doe opzoekingswerk over zijn soort of maak er leuke foto's van.
Blader in (oude) schoolschriften
Neem er je oude schoolschriften eens bij of blader door de schriften van je kinderen. Welke thema's behandelen zij? Hoe worden ze behandeld? Wat kan jij daar meer over vertellen? Wat kan jij hieruit gebruiken? Welke werkjes heb je ooit moeten maken? Is je mening geëvolueerd? Heb je nog steeds dezelfde kijk op de zaken? Welke historische gebeurtenis kan je in je boek verwerken?
Aan het werk!
Dagenlang op een wit blad zitten staren of je suf piekeren over een interessant onderwerp helpt niet. Begin er gewoon aan. Schrijf losse woorden en zinnen op, neem lukraak wat foto's, ga wat aanmodderen met papier en verf. Gaandeweg krijg je zeker inspiratie en komt er wel iets leuks uit de bus. Je kan daarna nog altijd gaan schrappen in je tekst of slechte foto's verwijderen.
Hopelijk krijg je met deze tips een boost en is je inspiratie terug op post!