Hoe vouw je een bootje?

Hoe vouw je een bootje? Spelen en speelgoed hoeft niet altijd zo kostbaar te zijn. Een gelezen krant verdwijnt vaak rechtstreeks bij het oud papier. Dat is jammer, want je kunt met zo'n oude krant nog heel leuke dingen doen. Bijvoorbeeld: je kunt er een bootje van vouwen! Lees en bekijk in dit artikel hoe je het bootje moet vouwen. Maak ze in verschillende soorten, maten en kleuren.

Krantenpapier, mooi speelgoed

Je hebt niet altijd duur speelgoed nodig om je te vermaken. Vaak kun je met eenvoudige dingen al leuke dingen doen. Een oude verpakking, doos of krant kan je al inspireren en uitnodigen tot uren speelplezier. Je fantasie kan optimaal tot zijn recht komen. Om leuke dingen te vouwen met papier heb je ook niet altijd dure vouwblaadjes nodig. Soms is een oude krant zelfs heel geschikt. Met een eenvoudige techniek kom je snel tot een mooi en bijzonder resultaat.

Bootje vouwen van een krant

Met een oude krant kun je prima een bootje vouwen. Een bootje met maar één nadeel: het kan niet zo goed tegen water. Maar ook water kun je in je spel erbij fantaseren. Lukt het bootje? Dan vouw je er nog een! Je kunt een hele vloot in elkaar zetten, en verschillende maten. Na het vouwen kun je met verf de bootjes een spannend uiterlijk geven, hoewel dat misschien niet eens nodig is.

Stappenplan met een oude krant

In het stappenplan hieronder zie je precies uitgelegd hoe je het bootje in elkaar vouwt.

StapPlaatjeBeschrijving van de stap
1
Neem een blad uit een krant.
2
Vouw het blad dubbel.
3
Vouw het nogmaals dubbel, en leg het weer open. Je ziet de vouwlijn in het midden.
4
Vouw de punten naar de vouwlijn in het midden. Je ziet een soort van driehoek ontstaan.
5
Vouw het bovenste strookje onder de driehoek over de driehoek heen.
6
Draai het werk om, en vouw de andere strook over de driehoek heen.
7
De hoekjes vouw je om. Als je het goed hebt gedaan, is de basis van de driehoek, dus de onderkant, open.
8
De twee uiterste punten van de driehoek vouw je naar elkaar toe. De middelpunten van de basis van de driehoek gaan daardoor uit elkaar.
9
Vouw alles weer plat. Je hebt nu een vierkant gekregen, die aan twee kanten open is, aan twee kanten dicht. Leg de dichte kanten van je af, de open kanten naar je toe.
10
Vouw de bovenste kant om.
11
Draai het werk, en vouw de andere kant ook om.
Je hebt nu weer een driehoek gekregen. Je ziet een pijl wijzen naar de kant die nu open is.
12
Herhaal stappen 8 t/m 11.
13
Zet de driehoek overeind, de open kant naar beneden.
Trek voorzichtig de flappen uit.
14
En kijk: een bootje!
15
Als je een steviger bootje wilt maken, dan vouw je stap 13 even terug. Herhaal daarna stappen 8 t/m 11 nog eens.
Herhaal stap 12. Wees voorzichtig, het krantenpapier is nu zo vaak gevouwen dat het gemakkelijk kan scheuren. Als dat gebeurt gebruik je plakband voor de nodige reparatie!
Het bootje dat je nu hebt, is kleiner maar steviger! Het blijft ook beter staan.

Klaar?

Als je wil kun je nu je bootje nog een leuk kleurtje geven. Dat kan bijvoorbeeld met plakkaatverf. Als je blauw crêpe-papier hebt, dan kun je dat gebruiken om water te maken, misschien een zee, een meer of een rivier. Groen voor het land, huisjes erop, en ga zo maar door. Gebruik je fantasie om uren heerlijk te spelen!
© 2014 - 2023 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Origami kraanvogel vouwenOrigami kraanvogel vouwenVoor de Japanners is de kraanvogels het symbool voor geluk en gezondheid. Er is een oude traditie dat wanneer iemand 100…
Origami: KonijnOrigami: KonijnOrigami is de kunst van het vouwen van papier. In dit artikel leg ik uit hoe je een simpel konijntje kan vouwen. Dit is…
Knutselen met kinderen: eenvoudige vouwwerkjesKnutselen met kinderen: eenvoudige vouwwerkjesHet leuke van vouwen is; je maakt je eigen speelgoed. De kinderen moeten het echter wel leren. Heb je de technieken één…
Origami: KraanvogelOrigami is de kunst van het vouwen van papier. Hiermee kun je heel veel verschillende figuren en dieren maken. Het is ni…

Knutsels: herfstcollage voor dementerenden en kinderenKnutsels: herfstcollage voor dementerenden en kinderenKnutselen met natuurlijke materialen: in de herfst liggen de knutselmaterialen voor het oprapen. Kastanjes, eikels, beuk…
Wat is een goede waterpijp?Turkije is nu al sinds enkele jaren een van onze favoriete vakantiebestemmingen en wellicht is dat de oorzaak van de gro…
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 15-07-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.