Hoe maak je een kerstboom van steigerhout?

Hoe maak je een kerstboom van steigerhout? Een kerstboom van steigerhout geeft een stoere look in huis tijdens de kerst. Je hebt ze in verschillende soorten: plankjes op elkaar gespijkerd, een kerstboomvorm, klein, groot, kortom variaties genoeg! Voor diegene die willen besparen of creatief zijn, is een steigerhouten kerstboom prima zelf te maken. Hoe maak je een steigerhouten kerstboom?

Populair

Steigerhout is al een aantal jaren erg populair om in het interieur verwerkt te worden. Tuinsets, loungebanken, bedden en zelfs muurbekleding van steigerhout sieren de woningen van velen. De robuuste uitstraling is goed te combineren met allerlei soorten stoffen en beitsen, waardoor het juist lief of stoer van uiterlijk wordt. Er bestaat gebruikt steigerhout, wat een meer verweerde look heeft en nieuw steigerhout. Het is vaak aan jezelf (en de prijs) voor welke variant je kiest. Nieuw steigerhout is geschaafd of ongeschaafd te koop. Geschaafd steigerhout heeft als voordeel dat het glad is en er minder splinters aan zitten. Het is echter wel iets duurder dan ongeschaafd steigerhout.

Kerstboom

Een kerstboom van steigerhout is wel iets anders dan een groene, geurende, dennenboom. Het is trendy, maar je moet er ook van houden. Een steigerhouten boom heeft onder andere de volgende voordelen:
 • Er vallen geen naalden van af
 • Een 'platte' boom neemt minder ruimte in beslag
 • Ideaal met een pup of kruipende baby

Eén van de nadelen (of voor sommige mensen voordelen) is dat je vaak minder versiering in de boom kan hangen. Met name bij platte steigerhouten kerstbomen is dit het geval. Er zijn meerdere varianten van een steigerhouten kerstboom. Zo kun je de plankjes plat op elkaar vastmaken, waardoor je een zeer ruimtelijke boom krijgt, net als een dennenboom. Ruimte bespaar je niet met deze variant. Daarnaast is er de 'platte boom': hierbij maak je een platte kerstboomvorm, eventueel met plankjes eraan zodat je er iets op kunt zetten. Een voet zorgt ervoor dat hij rechtop kan staan.

Hoe maak ik een 'platte' steigerhouten kerstboom?

Voor het maken van een platte steigerhouten kerstboom heb je de volgende dingen nodig:
 • Steigerhouten plankjes. De afmetingen zijn naar eigen wens. Een kerstboom van 60 cm breed en 98cm hoog (zonder voet) bestaat uit vijf plankjes op elkaar. die samen een driehoek vormen. Daarnaast heb je kleine reststukjes nodig als plankjes.
 • Een platte balk voor de achterkant, waar je ook de planken aan vast schroeft
 • Schroeven die 1 cm dikker zijn dan je plank
 • Schroefmachine
 • Zaag

Hoe zet je de kerstboom in elkaar?

 1. Leg de losse planken tegen elkaar aan en teken een driehoek op het vlak, zo groot als je de kerstboom wilt hebben.
 2. Zaag elke plank op maat. Volg hierbij de getekende lijnen.
 3. Leg de planken op de balk en schroef ze vast.
 4. Aan de onderkant van de balk schroef je een plank, zodat je kerstboom een voet heeft om op te staan.
 5. Bevestig, als je dat wilt, restplankjes die je op maat hebt gemaakt aan de planken. Hier kun je straks kerstversiering opzetten. Dit doe je door de schroef aan de achterkant door de planken te schroeven.

Nu is de basis van je kerstboom klaar! Je kunt de kerstboom naar eigen wens beitsen, verven of juist blank laten. Hier wordt de kerstboom met whitewash steigerhoutbeits afgewerkt.

Versier je kerstboom

Een steigerhouten kerstboom kun je naar eigen wens versieren, net als een gewone kerstboom. De lampjes kun je aan de achterkant van de kerstboom vastmaken met punaises. Ook kun je er een kerstbal of andere kerstversiering in hangen. Doordat steigerhout een vrij zachte houtsoort is, is alles gemakkelijk met punaises vast te hangen. Het is extra mooi om de kleur van de punaises hetzelfde als de boom te houden. Natuurlijk kun je ook spijkers gebruiken, Dit geeft een meer robuuste uitstraling.

Op de plankjes zet je bijvoorbeeld waxinelichtjes, kleine beeldjes of andere dingen. Wellicht een mini fotolijstje met daarin een foto van een dierbare of met alle gezinsleden. Wees creatief en maak er je eigen boom van!

De steigerhouten kerstboom is een stoere boom. Hoewel hij geen dennengeur heeft en er niet uit ziet als een echte boom, is het iets wat in veel huishoudens een gezellige kerstsfeer uitstraalt. Kortom, een leuke decoratie die je gemakkelijk zelf maakt!
© 2013 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Zelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenZelf een alternatieve kerstboom maken van hout en boomtakkenEen jaarlijks terugkerende activiteit en traditie met kerst is het versieren van een boom. Van oudsher is een kerstboom…
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
Driekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegDriekoningen: met Driekoningen moet de kerstboom weer wegWanneer tuig je je kerstboom op? En wanneer haal je de kerstboom weer weg? Er zijn ongeschreven regels voor het optuigen…

Hoe maak je zelf je eigen kledinglabels?Hoe maak je zelf je eigen kledinglabels?Zelfgemaakte spullen kun je helemaal 'eigen' maken door een kledinglabel met je naam eraan te bevestigen. Deze kledingla…
Knutsel met plastic doppen: gratis, simpel, creatief en eco!Knutsel met plastic doppen: gratis, simpel, creatief en eco!Knutselen met kinderen, geld en milieu sparen door plastic doppen en deksels creatief te hergebruiken. Dat kan heel eenv…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cato
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 30-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.