Hoe maak je zelf je eigen kledinglabels?

Hoe maak je zelf je eigen kledinglabels? Zelfgemaakte spullen kun je helemaal 'eigen' maken door een kledinglabel met je naam eraan te bevestigen. Deze kledinglabels kun je op internet bestellen, maar je kunt ze ook heel goed zelf maken. Dat geldt ook voor de naamlabels die je in bestaande kleding kunt naaien of strijken. Leuk om te doen én je spaart gelijk geld uit. Hoe maak je zelf je eigen kledinglabels?

Het nut van eigen kledinglabels

Als je zelf kleding of accessoires naait, kun je je werk een professionele uitstraling geven door er je eigen label aan te bevestigen. Zo is jouw werk gemakkelijk te herkennen. Daarnaast is het natuurlijk een leuke twist aan het geheel. Doordat je een kleinere hoeveelheid kunt maken dan als je ze via internet besteld, kun je ook meer variëren in het uiterlijk van de labels.

Wanneer je de labels maakt om aan bestaande kleding te bevestigen, is het doel juist om jouw kledingstuk terug te vinden. Zo kun je in een jas van je kind heel goed de naam bevestigen, zodat er geen jassen verwisseld worden.

Door het zelf maken van je labels, kun je veel geld besparen. Bedrijven kunnen er aardig wat geld voor rekenen. Het geld wat je bespaart, kun je mooi voor andere projecten gebruiken!

Benodigdheden

Om je eigen kledinglabels te kunnen maken heb je de volgende dingen nodig:

 • Stof: dit kan prima met restjes katoen gemaakt worden.
 • Transferpapier: dit is speciaal papier waarop je kunt printen en waarvan de inkt op stof kan worden gestreken. (vb. HEMA transferpapier)
 • Schaar
 • Strijkijzer
 • Bakpapier
 • Computer en printer

Werkwijze

 1. Allereerst bedenk je welke naam je op je labels wilt hebben. Hou hierbij ook rekening met de grootte van je tekst.
 2. Typ op de computer de naam. Wil je meerdere labels maken? Maak dan een A4 met rijtjes van je naam.
 3. Zorg dat alles in spiegelbeeld uitgeprint wordt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door van je rijtjes een afbeelding te maken met Microsoft Publisher. Deze afbeelding kun je dan in spiegelbeeld maken, door in het menu te kiezen voor 'Schikken' - 'Draaien of spiegelen' - 'horizontaal spiegelen'.
 4. Print de pagina uit op transferpapier
 5. Laat je papier minimaal 30 minuten drogen
 6. Strijk je stuk stof glad en warm. Let erop dat je niet de stoomstand gebruikt.
 7. Leg nu je transferpapier met de tekst op de stof. Leg er een stuk bakpapier op en strijk het voor zo'n 60 seconden.
 8. Haal nu het dragerpapier eraf
 9. Strijk de letters nogmaals even kort na, met bakpapier erop
 10. Knip de labels op maat
 11. Klaar zijn je eigen unieke labels!

Bevestigen

Je kunt ervoor kiezen de labels horizontaal of verticaal aan de stof te bevestigen. Hou dan wel rekening met de grootte van je label. Daarnaast kun je een label ook dubbelgevouwen vastnaaien. Kortom, bedenk van tevoren wat voor label je wilt hebben, zodat je daar met je letters al rekening mee kunt houden.

Strijklabels

Wil je strijklabels maken? Gebruik dan vliesofix om er een applicatie van te maken. Hier lees je hoe dat moet.

De foto's hieronder geven het proces weer. Op de eerste foto staat de tekst in spiegelbeeld geprint op transferpapier. Op de tweede foto is de tekst net op de stof gestreken. De laatste foto geeft het uiteindelijke label weer.
© 2014 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vijf voordelen van naailesDe vijf voordelen van naailesTegenwoordig is het weer hip om achter de naaimachine te zitten en zelf kleding of accessoires te kunnen maken. Je kunt…
Hoe brandstof besparen: tipsDoor brandstof te besparen spaar je een hele hoop geld uit. Veel Nederlanders doen aan brandstofbesparing of zitten er t…
Geld besparen op vakantieGeld besparen op vakantieVakanties kunnen erg duur zijn en daarom is het raadzaam om geld te besparen op vakantie. Er zijn veel manieren om goedk…
Je tanktop sexy makenJe tanktop sexy makenHet is erg makkelijk om een saaie tanktop om te toveren tot een sexy topje die je aan kan op feestjes. Je hoeft alleen m…

Wat is een goede waterpijp?Turkije is nu al sinds enkele jaren een van onze favoriete vakantiebestemmingen en wellicht is dat de oorzaak van de gro…
Hoe maak je een kerstboom van steigerhout?Hoe maak je een kerstboom van steigerhout?Een kerstboom van steigerhout geeft een stoere look in huis tijdens de kerst. Je hebt ze in verschillende soorten: plank…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Cato
 • Elisanna.blogspot.com
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 14-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.