De wondere wereld van Tobie Lolness (deel 1)

De wondere wereld van Tobie Lolness (deel 1) Timothée de Fombelle schreef met het tweedelig boek over Tobie Lolness een succesverhaal. Het Franse werk werd in meer dan 20 talen vertaald en kaapte internationale prijzen weg. Op de vlucht kan je dan ook helemaal niet vergelijken met andere jeugdboeken. Integendeel, het heeft iets nieuws te bieden. Tobie woont samen met zijn moeder en vader in een grote boom. Deze plaats was ooit een paradijs, maar daar komt stilaan verandering in. Het gezin Lolness wil er alles aan doen om dat tegen te houden, maar komt zelf in de problemen. Vader en moeder worden opgepakt en alleen hun ontsnapte zoon kan hen nog redden.

Korte inhoud

Twee delen

Het boek over Tobie werd neergeschreven in twee delen. Het eerste deel heet 'Op de vlucht', het tweede 'De ogen van Elisha'. In het eerste deel word je meegenomen in een heel aparte wereld, namelijk die van Tobie. Zijn ouders zijn opgepakt en hij moet zijn ma en pa zien te redden.

Situatieschets

Het boek speelt zich af in een boom. De personages leven allemaal op en in die boom en kennen eigenlijk niets anders. Wat er zich naast, boven of onder de boom afspeelt, weten ze niet. Het boomvolk is zelfs wat bang voor het onbekende. Ieder gezin graaft een woning uit in een tak en blijft daar de rest van hun leven wonen. In de kruin zijn de mooiste plaatsen. Daar woont Tobie met zijn ouders. Er zijn echter ook donkere ondertakken, maar daar komen ze nooit.

Verhaal

Tobie en zijn ouders zijn heel erg gelukkig en genieten van hun jaren in de Kruin. Sim - zijn vader - is professor en doet de hele dag niets anders dan dingen bestuderen en uitvinden. Zijn moeder Maïa zorgt dan weer voor het huishouden. Samen beleven ze een onvergetelijke tijd. Intussen heeft Tobie een onvoorwaardelijke band gesmeed met Leo Blue. Een jongen van dezelfde leeftijd die ook in de Kruin woont. Het leven gaat hen eigenlijk helemaal voor de wind. Tot Sim een ontdekking doet die hij eigenlijk niet wil delen met de rest van de boom. Hij is bang voor de gevolgen voor zijn o zo dierbare habitat en hij besluit de ontdekking voor zich te houden. Daardoor wordt hij samen met zijn vrouw en zoon verbannen naar de heel donkere en onbewoonde Ondertakken.

Tobie ziet dat vertrek helemaal niet zitten, maar er zit niets anders op. De familie verzamelt hun kostbaarste bezittingen en zet koers - onder begeleiding - naar de Ondertakken. Tobie, Sim en Maïa ontdekken als snel dat het daar een pak donkerder is dan boven in de Kruin. Er lijkt helemaal geen leven mogelijk. Het gezin heeft echter geen keus en moet er het beste van maken.

Andere personages

Elisha

De Ondertakken blijken uiteindelijk niet zo eng als Tobie eerst dacht. Het gezin Lolness leert er hun dichtste buur Vigo Tornett kennen en de natuur is er eigenlijk helemaal niet zo overwoekerd als men voorheen dacht. Tobie ontmoet ook Elisha en al snel worden de twee onafscheidelijk. Elisha toont Tobie de allermooiste plekjes van de Ondertakken en laat hem zijn buikje rond eten bij haar moeder.

Jo Mitch

Jo Mitch ligt aan de basis van alle problemen in de boom. Hij neemt de macht over en het is ook door deze dikzak dat Sim samen met zijn vrouw en zoon de Kruin moet verlaten. Mitch wil namelijk heel de stam en de takken van de boom uitgraven zodat er heel wat meer boommensen kunnen wonen. De boom lijkt daar echter niet tegen bestand en Sim ziet dat het gevaar om de hoek loert. Zal hij Jo echter kunnen stoppen of sterft Sim eerder dan de boom?

Gegevens van het boek

 • Titel: Tobie Lolness: Op de vlucht
 • Oorspronkelijke titel: Tobie Lolness, La vie suspendue
 • Auteur: Timothée de Fombelle
 • Illustrator: François Place
 • Uitgever: Querido
 • Uitgavejaar: 2007
 • Vertaald door: Eef Gratama
 • Aantal bladzijden: 347
 • Leeftijd: 11+
 • ISBN: 9789045105802

De auteur

Timothée de Fombelle is een ontdekking in de Franse schrijfwereld. De auteur werd geboren in 1973 en stichtte op zijn zeventiende al een theatergezelschap. Daar schreef hij stukken en regisseerde ze ook. Zijn eerste succes kende hij met de boeken over Tobie. Deze werden in meer dan 20 talen vertaald en werden in heel wat landen populair. Daarna schreef hij ook nog het tweedelig verhaal over de jongen Vango.

Prijzen

Voor 'Tobie Lolness, Op de vlucht' ontving de Fombelle de Zilveren Griffel in 2008. Ook in zijn eigen land kaapte hij heel wat literaire prijzen weg.

Vervolg

Het verhaal van Tobie Lolness gaat verder in het tweede deel 'De ogen van Elisha'. Tobie heeft de dood al een paar keer in de ogen gekeken, maar hij gelooft nog altijd in een kans om zijn ouders en de boom te redden. Hij weet echter niet meer op wie hij kan rekenen. Wie kan hij nog vertrouwen en wie heeft Jo Mitch allemaal in zijn macht? Intussen heeft zijn vroegere vriend Leo Blue ook al het een en ander mispeuterd. Hij steunt de ondergang van de boom openlijk en wil daarnaast ook met Elisha trouwen.
© 2012 - 2023 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak kennis met geofictie!Maak kennis met geofictie!Geofictie... de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord. Het klinkt mooi, maar wat is het nou eigenlijk? En i…
Allemaal willen we de hemel, een jeugdroman van Els BeertenBen je op zoek naar een mooi boek voor een tiener? Dan is 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten zeker een aanrad…
Gabriel Garcia Márquez en het Magisch RealismeOf hij nou korte verhalen, epische boeken of non-fictie schreef, ‘Gabo’ was een briljante verteller. Zijn schrijven is e…

Postzegels: verzamelgebied NederlandPostzegels: verzamelgebied NederlandSinds de eerste postzegel in 1841 op een brief werd geplakt in het Verenigd Koninkrijk, werd in andere landen in de were…
Postzegels, mag het iets méér zijn?Postzegels, mag het iets méér zijn?Postzegels worden op een poststuk geplakt, waarmee je betaalt voor de verzending en bezorging van de post. Op sommige po…
Bronnen en referenties
 • Het boek 'Tobie Lolness - Op de vlucht'
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 26-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.