InfoNu.nl > Hobby en Overige > Diversen > Allemaal willen we de hemel, een jeugdroman van Els Beerten

Allemaal willen we de hemel, een jeugdroman van Els Beerten

Ben je op zoek naar een mooi boek voor een tiener? Dan is 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten zeker een aanrader. Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf 15 jaar, maar ook volwassenen kunnen zeker en vast genieten van een verhaal als dit. 'Allemaal willen we de hemel' is dan ook uitstekend geschreven en dompelt je onder in de Vlaamse wereld tijdens Wereldoorlog II. Het was in die tijd helemaal niet makkelijk om te overleven en vele mensen kozen dan ook de kant van de Duitsers. Jongeren vochten mee aan het front en keerden nooit meer terug naar hun geboortestreek.

Els Beerten

'Allemaal willen we de hemel' werd geschreven door Els Beerten. Deze Vlaamse auteur werd geboren in 1959 en studeerde op het einde van de jaren zeventig Nederlands en Engels aan de universiteit van Leuven. In diezelfde periode volgde Els ook een lerarenopleiding. Zo kwam Beerten in het onderwijs terecht. Deze job combineerde ze met het schrijven van verhalen en gedichten. In het begin deed ze dat voor TOP-magazine, maar stilaan bracht ze ook eigen werk uit. Met sommige van haar boeken en verhalen won Beerten door de jaren heen ook enkele belangrijke literatuurprijzen.

Allemaal willen we de hemel

Situatieschets

'Allemaal willen we de hemel' werd in 2008 uitgegeven. Het boek geeft je een realistisch beeld van de Vlaamse wereld in de jaren veertig en wil iedere lezer iets bijbrengen over het leven in Wereldoorlog II. Zowel de jongeren als de volwassenen in die tijd hadden het moeilijk om te overleven. Vee werd afgenomen en enige vorm van vermaak was ten strengste verboden. De bewoners van onze streken werden nauwgezet gecontroleerd door de Duitsers en konden zich helemaal geen misstap permitteren. Het spelen van muziek moest clandestien gebeuren en de Vlamingen mochten nog zo weinig mogelijk eigen bezittingen hebben. Daarom werden de Duitsers in die tijd verfoeid, maar natuurlijk en vooral ook de oorlog. Sommige mensen hadden Wereldoorlog I meegemaakt en hadden helemaal geen zin in een nieuwe verschrikking. Men wilde de kinderen beschermen en hen een goede toekomst geven. De ellende in Europa stond deze plannen uiteraard in de weg.

Korte inhoud

Jef en Ward zijn twee hartsvrienden. Ze trekken zoveel mogelijk samen op en denken vooral niet te veel aan de oorlog die hevig woedt in hele delen van Europa. Renée - de zus van Jef - is verliefd op Ward. Hij kan dan ook zo mooi saxofoon spelen. Samen beleven ze leuke tijden en ze genieten van elkaars gezelschap. Tot de priester van het dorp de jongens oproept om naar het front te trekken. Jef en Ward smeden samen plannen, maar de vader van Jef wil niet dat zijn zoon vertrekt. Ward wil echter een held voor zijn volk zijn en besluit alleen door te gaan met het plan. Hij laat Renée, Jef en zijn moeder verweesd achter. Ward wordt bestempeld als een collaborateur en had zijn leven als held helemaal anders voorgesteld.

Gegevens van het boek

  • Titel: Allemaal willen we de hemel
  • Schrijver: Els Beerten
  • Jaar van uitgave: 2008
  • Uitgeverij: Querido
  • Leeftijd: 15 +
  • ISBN: 9789045106199
  • Aantal bladzijden: 498

Bibliografie

  • 1985: Vreemde Eend, Vlaams filmpje, Altiora Averbode
  • 1987: Scenes, DF Leuven
  • 1987: Twee kastelen, Infodok Leuven
  • 1988: Een buik om in te kruipen, DF Leuven
  • 1989: Een schat onder de vlag, Zwijsen Tilburg
  • 1989: Teranga-Welkom, Zwijsen Tilburg
  • 1989: Mijn hoofd zit te vol, Infodok Leuven
  • 1990: Mijn tweede solo, Zwijsen Tilburg
  • 1992: Wat een stomme meester!, Zwijsen Tilburg
  • 1993: Simon, DF Leuven
  • 1993: Grote kleine broer, DF Leuven
  • 1994: Voorbij de blauwe lucht, DF Leuven
  • 1995: Zoveel te zien, zoveel te horen, ism Eva Jaspaert, DF Leuven
  • 1998: In het donker is het veilig, Querido Amsterdam
  • 2003: Lopen voor je leven, Querido Amsterdam
  • 2008: Allemaal willen we de hemel, Querido Amsterdam

Prijzen

  • 1985: John Flandersprijs voor Vreemde Eend, Vlaams filmpje, Altiora Averbode (1985)
  • 1989: 2e prijs Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Scenes, DF Leuven (1987)
  • 1992: 1e prijs Kinder- en Jeugdjury Limburg voor Mijn tweede solo, Zwijsen Tilburg (1990)
  • 2004: Gouden Zoen voor Lopen voor je leven, Querido Amsterdam (2003)
  • 2005: Kleine Cervantesprijs voor Lopen voor je leven, Querido Amsterdam (2003)
  • 2005: 1e prijs Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor Lopen voor je leven, Querido Amsterdam (2003)
  • 2009: Boekenleeuw voor Allemaal willen we de hemel, Querido Amsterdam (2008)
  • 2009: Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer voor Allemaal willen we de hemel, Querido Amsterdam (2008)
  • 2009: De Gouden Lijst voor Allemaal willen we de hemel, Querido Amsterdam (2008)
  • 2009: Nienke van Hichtumprijs voor Allemaal willen we de hemel, Querido Amsterdam (2008)
  • 2011: Lod LAVKIPRIJS voor Allemaal willen we de hemel, Querido Amsterdam (2008)
© 2012 - 2019 Gietje711, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De roman en bestseller De tweeling van Tessa de LooDe roman en bestseller De tweeling van Tessa de LooDe tweeling van Tessa de Loo is een aangrijpende roman over de tweelingzussen Anna en Lotte. Ze worden, na de dood van h…
Woordstudie ‘koninkrijk’ en ‘hemel’. Johannes 3:1-21Woordstudie ‘koninkrijk’ en ‘hemel’. Johannes 3:1-21Een hemels koninkrijk en een aards koninkrijk. Wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? In Johannes 3 1-21 komen de woor…
De roman De aanslag van Mulisch, een spannende bestsellerDe roman De aanslag van Mulisch, een spannende bestsellerDe roman De aanslag van Harry Mulisch was bij verschijning een ongekend succes. In een jaar tijd werden er 200.000 exemp…
Kevin Malarkey: De jongen die uit de hemel terugkwamKevin Malarkey: De jongen die uit de hemel terugkwamHet boek De jongen die uit de hemel terugkwam van Alex en Kevin Malarkey gaat over een jongen die na een na een zwaar au…
De levensboom, schakel tussen hemel en aardeDe levensboom, schakel tussen hemel en aardeIn vele culturen bestaat en bestond het concept van de levensboom. Bij de Germanen was het de wereldboom Yggdrasil, de e…
Bronnen en referenties
  • Het boek 'Allemaal willen we de hemel' van Els Beerten
  • www.pluizuit.be
  • www.elsbeerten.com

Reageer op het artikel "Allemaal willen we de hemel, een jeugdroman van Els Beerten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Gietje711
Laatste update: 10-07-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!