recensie

Je huis aflossen tot hypotheekvrij: lezing Gerhard Hormann

Je huis aflossen tot hypotheekvrij: lezing Gerhard Hormann Aflossingsvrije hypotheek: veel huizenbezitters hebben ervoor gekozen bij het kopen van hun woning. Wanneer ga je aflossen, en hoeveel? Schrijver Gerhard Hormann koos voor het zo snel mogelijk aflossen en daarmee hypotheekvrij maken van zijn huis. Hij was zo enthousiast over het resultaat dat hij een boek schreef over zijn ervaringen. In een lezing lichtte hij zijn verhaal en boek toe. Het aflossen van je hypotheek is niet heel populair in Nederland, koploper in de wereld op gebied van aflossingsvrije hypotheken. Sterker nog, het buitenland staat versteld van onze 'interest only mortgages', hypotheken waarbij je tijdens de looptijd je schuld niet aflost. Thrillerschrijver en hoofdredacteur van dagblad Actueel: Gerhard Hormann schreef het boek: Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen. In juli 2012 vertelde hij in boekhandel Venstra in Amstelveen zijn relaas tijdens zijn lezing, hieronder meer over:

Presentatie

Gerhard Hormann begint zijn lezing met iets wat sprekend is voor het onderwerp van zijn boek. Hij laat zijn mobieltje zien, en van een afstand is duidelijk dat het geen smartphone betreft. Gerhard vertelt dat zijn exemplaar precies doet wat hij echt nodig heeft: bellen, en gebeld worden. Verder vraagt hij hoe we vinden dat hij eruit ziet. Nog weinig reactie aan het begin van deze presentatie. Hij ziet er netjes, maar niet opvallend hip uit. Geen sloeber die zijn laatste centen stopt in de aflossing. Hij legt uit dat zijn donkergrijze jasje een verjaardagscadeau was van zijn gezin. Het lichtrood/wit geblokte overhemd behoorde voorheen toe aan zijn schoonmoeder. Om maar te bewijzen dat er meerdere wegen naar Rome leiden: nieuwe kleding in de winkel kopen is niet de enige manier om de inhoud van je kledingkast te vernieuwen. Een ontwapenende opening van zijn lezing.

Aanleiding tot aflossen van de hypotheek

In het boek beschrijft hij hoe hij met zijn vrouw hun aflossingsvrije deel van de hypotheek versneld afloste. En wat hen daartoe dreef. Want ook zij waren Nederlanders met een flinke schuld aan de bank, die hun spaargeld liever gebruikten voor het aanschaffen van een vakantiewoning dan het inlossen van de schuld. Het kopen van dat tweede huisje als pure ontspanningsplek werd vrijwel direct een gevoelsmatig financieel blok aan zijn been. Het was de spreekwoordelijke druppel. Zoals zoveel mensen ervaarde ook Gerhard het begin van de financiële crisis in 2008. Daarna zag ook hij de huizenprijzen dalen. De gedachte om in de 30 jaar looptijd twee- tot driemaal de waarde van je eigen huis kwijt te zijn door geen aflossing maar enkel rente te betalen, ging hem steeds meer tegenstaan.

Lezen, informeren en nadenken

Geleidelijk aan ging hij nadenken over zijn schuld aan de bank. Hij dacht na over de hypotheek, die een deel aflossingsvrij was. Wat betekent eigenlijk aflossingsvrij? Het klinkt alsof je daar heel vrij in bent, en dat aflossen vanzelf wel goed komt. Een heel vrij gevoel. Maar als je toegeeft aan dat vrije gevoel verandert er niets aan de hoogte van je schuld aan de bank. Hij informeerde bij de bank hoe lang hij bleef betalen aan zijn schuld. Dat bleek maximaal 100 jaar te zijn, tot aan de datum van aflossing. Hij dacht na over boeken die hij al eerder over dit onderwerp had gelezen, zoals 'Deflatie in aantocht' van Eric Mecking. en 'Als de dollar valt' van Willem Middelkoop. Beide boeken voorspelden al de financiële crisis. Het boek 'Einde aan de groei' van Richard Heinberg gaf nog meer bevestiging. Gerhard zag de hele economische en financiële wereld steeds meer als een wankel bouwwerk, en zijn eigen financiële situatie niet meer als bezit maar als geleende welvaart. De combinatie van deze informatie deed Gerhard besluiten dat hij niet meer afhankelijk wilde zijn van de bank. Zijn oplossing daarvoor was het zo snel mogelijk aflossen van het aflossingsvrije deel van zijn hypotheek om zo onafhankelijk te worden en het heft weer in eigen handen te krijgen.

Geld vrijmakende acties

Gerhard en zijn vrouw verdienen beide een salaris. Ze besloten dat het in hun situatie mogelijk moest zijn om diverse posten ten doel te stellen van de aflossing:
  • vakantiegeld
  • belastingteruggaven
  • kinderbijslag
  • koopsompolis

Grenzen

Gerhard benadrukt dat hij niet koste wat kost wilde bezuinigen, maar wel zoveel als paste in zijn gezin. De familie ging daarin vrij ver, maar binnen hun eigen grenzen. Ze besloten ook om nog wel op vakantie te gaan, maar te kiezen voor een goedkope fietsvakantie. De dure auto werd vervangen door een vanillevla-geel kleine Panda, die weliswaar slechts 1 op 22 loopt. Hij koos zelf om niet al het spaargeld op te souperen. Hij stelt zelf als grens om 20.000 euro aan spaargeld te behouden. Boven dit bedrag gaat het geld naar de aflossing.

Moeilijkste moment

Op mijn vraag wat zijn moeilijkste moment was in de periode van beknibbelen ten behoeve van aflossen moest Gerhard even nadenken. Omdat hij niet zo snel een lastig moment kon herinneren? Of om te bedenken wat de moeilijkste was? Hij vertelde dat hij in zijn baan van autorecensent een geweldige cabrio mocht uittesten. Bij mooi weer over een viaduct scheuren, kap open, en onder je de file zien staan, is geen straf, integendeel. Echter wel voor Gerhard, want het contrast met zijn vanillevla-gele Panda waarin hij daarna weer overstapte was wel èrg groot. Duidelijk een moeilijk moment.

Reactie van omgeving: onbegrip, verkeerde keuze

Gerhard vertelt dat je hypotheek versneld aflossen een eenzame weg is. In je omgeving ervaar je onbegrip voor je keuze. Die zegt veelal dat je met aflossen een dief van je eigen portemonnee bent. Gerhard vindt echter dat je dat bent door niet af te lossen. Bovendien vindt de omgeving jouw aflossingen bedreigend. Ze zien liever dat jij, net als hen, een nieuwe MPV koopt (multi purpose vehicle, meestal een dure grote auto). Jouw keuze voor aflossen doet hen vermoeden dat zijzelf misschien wel een verkeerde keuze maken en zien zich in gedachten al gedwongen tot het inruilen van hun auto naar een kleinere, of misschien zelfs geen auto.

Reactie van het publiek

Tijdens de lezing van Gerhard Hormann werden diverse kritische vragen gesteld en opmerkingen gemaakt. Er zijn duidelijk mensen vóór en tégen versneld aflossen. Gerhard legt uit dat deze manier zijn manier is, maar niet de manier van een ander hoeft te zijn. Het is niet zijn bedoeling om een discussie te openen. Hij heeft zijn eigen conclusies getrokken. De zes jaar dat hij met zijn gezin veel opzij zette voor de vervroegde aflossing heeft hem uiteindelijk gebracht wat hij voor ogen had: een onafhankelijk en rustig financieel gevoel. Het schrijven van het boek was niet zijn doel, dat kwam daarna pas. Hij beschrijft hoe de eerste brief van zijn bank na zijn eerste aflossing met het bericht dat zijn schuld is verkleind, een machtig gevoel geeft. Je hebt invloed op iets wat altijd statisch leek. Hij wilde met zijn boek mensen die tot hetzelfde besluit komen, een hart onder de riem steken.

Eigen reactie

Ik vond de lezing zeer inspirerend. Gerhards verhaal heeft mij, tezamen met de inhoud van zijn boek, het laatste zetje gegeven om te starten met aflossen. Ik had ook al jaren het gevoel dat ik 'iets' moest gaan doen op dit vlak. Het heeft mij de bevestiging gegeven dat ook mijn gevoel juist was. Ik heb rekensommen gemaakt die me tonen dat een aflossing elke maand van elk nog komend jaar mij minder rente kost. Natuurlijk kost het mij hypotheekrenteaftrek die ik niet meer krijg voor dat deel wat ik aflos. Maar ik zie dat de rente die het oplevert meer is dan het bedrag dat ik wegens aftrek ontvang plus de spaarrente-inkomsten. De jaren daarna kan ik dat stukje winst ook weer inzetten voor aflossing. Maar bovenal wil ik een zo klein mogelijke restschuld aan het eind van de hypotheek, om vrij te zijn in mijn beslissingen rond mijn pensioen, zoals of ik mijn huis verkoop en ga verhuizen, omdat ik dan niet meer afhankelijk ben van werk. Daarnaast is onafhankelijkheid voor mij een groot goed. Ik raad aan ieder zijn/haar eigen beslissing te nemen, ná lezen van het boek van Gerhard Hormann. Het boek was ten tijde van de lezing al in derde druk, lezers genoeg dus.

Lees verder

© 2012 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek verlagen door versneld af te lossenHypotheek verlagen door versneld af te lossenIn de periode van 2008 tot en met 2012 is er een omslag merkbaar in de denkwijze over hypotheekschulden. De nadruk ligt…
Hypotheek aflossen met 30% van je salarisHypotheek aflossen met 30% van je salarisJaren geleden was het advies van hypotheekadviseurs om de hypotheekschuld zo hoog mogelijk te houden. Door de sterke dal…
Sober leven om de hypotheek af te kunnen lossenSober leven om de hypotheek af te kunnen lossenDoor de sterk gedaalde huizenprijzen gaan steeds meer huiseigenaren inzien hoe kwetsbaar ze eigenlijk zijn door de hoogt…
Vrij van hypotheek: hypotheek doorhalen?Vrij van hypotheek: hypotheek doorhalen?Wat betekent uw hypotheek doorhalen en royeren? Wat zijn de gevolgen voor de belasting? Stel uw hypotheek is afgelost, u…

recensieDe geschiedenis van bierWanneer wij in België of Nederland bier bestellen, dan gaan we er van uit dat we een zogenaamd ondergistend biertje krij…
Vier chicklit-noir boeken van The House Of BooksrecensieVier chicklit-noir boeken van The House Of BooksDe vier boeken uit dit artikel vormen samen een serie. Het zijn los van elkaar staande verhalen, maar ze zijn alle vier…
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 26-01-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.