recensieHypotheekvrij! Je huis versneld aflossen- Gerhard Hormann
In juni 2012 kwam het boek 'Hypotheekvrij! Je huis aflossen in 10 simpele stappen' uit. Schrijver Gerhard Hormann beschrijft daarin zijn ervaringen met het versneld aflossen van zijn aflossingsvrije hypotheek. Geïnspireerd door diverse schrijvers wilde hij en zijn vrouw niet langer afhankelijk zijn van banken en financieel adviseurs. Liever het heft in eigen handen nemen en hypotheekrente besparen. Een opzienbarend boek!
Het boek Hypotheekvrij! is het 10e boek van schrijver Gerhard Hormann. In dit boek beschrijft hij zijn overpeinzingen die hem ertoe zetten om de aflossingsvrije hypotheek van hun gezin
versneld af te lossen. Daarvoor werd veel, maar niet alles opzij gezet. Interessante materie, in een periode dat de aflossingsvrije hypotheek staat te wankelen doordat de hypotheekrenteaftrek stevig ter discussie staat. Dit artikel beschrijft:
Wie is Gerhard Hormann?
Hormann is afgestudeerd planoloog en politicoloog. Daarna schreef hij een flink aantal boeken in het genre thrillers. Naast zijn baan als hoofdredacteur bij het tijdschrijft Actueel test en recenseert hij regelmatig auto's.
Aanleiding tot aflossen van hypotheek
Zoals vele Nederlanders 'bezitten' ook schrijver Hormann en zijn vrouw een hypotheek met een flink aflossingsvrij deel. Het boek begint met het moment dat het stel de bestaande hypotheek verhoogt tot een absolute
tophypotheek met de aanschaf van een tweede huis, dat als vakantiehuis voor het gezin moet gaan fungeren. Ondanks de inzet van een deel spaargeld wordt het aflossingsvrije deel nog verder verhoogd. Gerhard las boeken van Eric Mecking: Deflatie in aantocht en Richard Heinberg: Einde aan de groei. Deze beschrijven hoe de economie in kan storten en banken kunnen omvallen, en veilig weggezet spaargeld en pensioenreserveringen in gevaar komen. Het vakantiehuis was de laatste druppel van het ruime uitgavepatroon en bijdrage aan het al tijden sluimerende onprettige gevoel over zoveel hypotheekschuld. Geïnspireerd door de waarschuwende toon van collega-schrijvers werd het vakantiehuis vlot weer te koop gezet en werd het starten met vervroegd en versneld aflossen van de hypotheek een feit. In 4 jaar tijd lossen ze 80.000 euro af, het volledige aflossingsvrije deel.
Het boek: geen bespaarboek
In tegenstelling tot de vele zelfhulpboeken die door het leven gaan met titels als 'Vrolijk besparen' wil het boek Hypotheekvrij! geen tips geven over waar je nu allemaal geld op kunt besparen. Geen adviezen dus over
een kamer verhuren,
zuinig autorijden of
zelf je haar verven. Wel een boeiende uiteenzetting over de gedachtengang van Hormann over hoe wij doorgaans tegen uitgaven aankijken: we vinden zo langzamerhand dat we recht hebben op een smartphone, een maar liefst 2 buitenlandse vakanties per jaar (we gaan ook graag met wintersport) en een of 2 auto's voor de deur. Het boek lezend besef je dat zelfs jij daaraan onderhevig bent: 'Ik ga echt nooit in een koekblik rijden' of 'welke apps heb ik nodig op mijn smartphone'.
Wijsheid in pacht, of zelf nadenken?
De schrijver benadrukt dat hij het boek niet geschreven heeft omdat hij
zeker weet dat aflossen de oplossing is voor iedereen met een aflossingsvrije hypotheek. Wel om te laten zien wat hem daartoe gedreven heeft. Hij schreef het voor ieder waaraan iets knaagt inzake de financiële situatie, en de keuzes die daartoe geleid hebben. In de jaren tussen 1980 en 2010 werden aflossingsvrije hypotheken afgesloten van 3 tot aan zelfs 6 keer het bruto jaarsalaris! Waarmee het per maand te betalen rentebedrag zo hoog wordt dat spaargeld, als er al gespaard wordt, gereserveerd wordt voor aankopen, en niet aan het afsluiten van een aflossingsdeel binnen die hypotheek, of aan het op eigen initiatief aflossen van (een deel van) de leningschuld. Wat resulteert in maandelijks betalen van enkel de rente, en dat 30 jaar lang. Ofwel langer, indien in die 30 jaar (maximale periode van hypotheekrenteaftrek) niet is gespaard voor de aflossing.
Is je spaargeld wel echt van jou?
Het boek lezend doet je beseffen hoe je situatie werkelijk is of wat je daar werkelijk van vindt. Je spaargeld lijkt
van jouzelf, maar tegelijkertijd heb je een dikke schuld aan de bank of hypotheekverstrekker. Hoort jouw spaargeld niet daar terecht te komen? Wat doe je als je niet meer in aanmerking komt voor je hypotheekrenteaftrek, of als deze komt te vervallen? Je huis verkopen? Wil je dan wel weg, of ben je dan gedwongen om dat te doen, door je financiële situatie? Is dat niet meer armoede dan het nu wat zuiniger aan te doen?
Rekensom biedt inzicht
Elke financiële situatie is weer anders. Heb je werk, wat is je toekomst en hoe zeker is die? Hoeveel geld is nodig als buffer op je spaarrekening om niet in directe problemen te komen (vervanging van je wasmachine, dakonderhoud enz.). Het boek lezend drijft je tot de wens in meer inzicht in jouw eigen financiële plaatje. Natuurlijk: hypotheekrenteaftrek is prettig. Maar die aftrek is wel afhankelijk van jouw Inkomstenbelasting-percentage. Er zit een flink gat tussen de maandelijks betalen rentesom en je maandelijkse teruggave. Je spaargeld geeft inderdaad rente, die je niet meer ontvangt als je dat spaargeld inzet voor een stukje aflossing. Echter de spaarrente bedraagt meestal een paar tot vele procenten minder dan je rentepercentage van je hypotheek. Maak de rekensom om het verschil te zien. En bedenk dat elke aflossing, hoe vroeger hoe beter in de looptijd van je hypotheek, voor alle navolgende jaren je schuld aan de bank vermindert. En daarmee het maandelijks te betalen rentebedrag vermindert. Dit
cumulatieve effect zal geen enkele financieel adviseur voor je uitrekenen. Vreemd eigenlijk... Hormann beschrijft bovendien hoe elk beetje winst als gevolg van een aflossing ook weer ingezet kan worden voor een volgende aflossing. Dat biedt een tweede
sneeuwbaleffect.
Op een houtje bijten of doordacht uitgeven?
Het boek lezend kun je tot de conclusie komen dat het beeld dat je had van de schrijver niet klopt. Ondergetekende ging uit van iemand die koste wat kost alles opzij zette om maar te besparen. Dat is niet zo. Hoewel flink beknibbelend, ging de familie Gerhard nog steeds op vakantie: hoewel op de fiets, en reden ze nog steeds auto: hoewel in een vanillevla-gele niet-populair type auto. Veelgehoorde kritiek over het boek is dat er een flink inkomen was door een ruime tweeverdieners-situatie. Gerhard benadrukt dat het effect was zij ondervonden: aflossen en daardoor minder rente betalen, voor ieder hetzelfde kan werken. Grote stappen of kleine stappen, het effect is vergelijkbaar.
Gelukkiger leven zonder hypotheek
In zeven jaar bracht het stel Hormann hun aflossingsvrije hypotheekschuld terug naar 0 euro. In de loop van die zeven jaar hielden ze de resterende schuld bij op een schoolbord in de keuken en zagen deze steeds verder slinken. Een motivatie in moeilijke tijden, want ook die ondervonden ze. Resultaat voor de familie: een zekerder gevoel in tijden van financiële crisis in de wereld.
Conclusie
Een zeer inspirerend boek. Het doet beseffen dat slechts jijzelf de juiste beslissingen kunt nemen in jouw eigen financiële situatie. De schrijver denkt aan een vervolg op dit boek. Ondergetekende blijft de activiteiten van Gerhard Hormann op de voet volgen.
Wil je zelf gaan aflossen,
maak dan een aflossingsplan op maat voor jouw situatie.
Gegevens
- Titel: Hypotheekvrij!
- Ondertitel: Je huis aflossen in 10 simpele stappen
- Auteur: Gerhard Hormann
- Jaar: 2012
- Uitgeverij: Justpublishers
- ISBN: 789089752123
- Aantal pagina's: 240
Lees verder