recensie

Doodgaan is geen feest: over doodgaan, cremeren en rouwen

Doodgaan is geen feest: over doodgaan, cremeren en rouwen Er zijn meer prentenboeken met als onderwerp de dood, maar in bijna al deze boeken is sprake van een begrafenis. Anno 2020 bestaat meer dan twee derde van alle uitvaarten in Nederland uit crematies, veel rouwende kinderen krijgen dus te maken met een crematie. Het boek is gemaakt als handreiking bij het informeren van kinderen over de crematie. In het boek vind je ook praktische en feitelijke informatie over het onderwerp.

Gegevens van het boek

 • Titel: Doodgaan is geen feest: over doodgaan, cremeren en rouwen
 • Tekst: Riet Fiddelaers-Jaspers
 • Illustraties: Jet Willems
 • Uitgeverij: In de Wolken, Heeze
 • Jaar: 2011 (2e druk, 1e druk: 2003)
 • Pagina’s: 35
 • ISBN: 978 90 77179 10 9
 • Genre: kinderboek, prentenboek

Over de schrijver, Riet Fiddelaers-Jaspers

Riet Fiddelaers-Jaspers (1953) is trainer, adviseur, opleider, rouwtherapeut en auteur. Ze is de oprichter van In de Wolken. In de Wolken richt zich op verliessituaties die ontstaan door het overlijden van een belangrijke ander. Er worden brochures, boeken en andere materialen ontwikkeld voor rouwenden. De Wolken is met name gespecialiseerd in rouwende kinderen en jongeren.

Titelverklaring van Doodgaan is geen feest

Kinderen hebben soms niet in de gaten hoe ernstig een overlijden is. Er komen veel mensen langs net als bij een feest. Ook krijgen kinderen vaak cadeautjes om het verdriet wat te verzachten. Maar daarna komen kinderen er achter dat doodgaan helemaal niet leuk is, degene die dood is komt nooit meer terug.

De inhoud van het boek

Voorwoord voor volwassenen/de grote mensen

Veel mensen vinden het uitleggen van een crematie moeilijker dan het uitleggen van een begrafenis.

Het verhaal

 • Julia en Stijn begrijpen er niets van, er is heel veel visite en het lijkt wel feest. Maar niemand is vrolijk want papa Peter is dood.
 • Mama zit aan tafel en huilt. Een mevrouw helpt haar om een brief te maken om mensen te laten weten dat papa dood is. Mama kiest een kist voor papa Peter, want als je dood bent ga je in een kist.
 • Mama vraagt aan Julia en Stijn of een mooie tekening voor papa willen maken. Dat willen ze graag maar kan papa hun tekening nog zien en wat is dood eigenlijk?
 • Ze mogen naar papa toe. Hij ligt gewoon op een bed, maar hij kan niet meer praten en niet meer knuffelen, geen grapjes meer maken en ook niet meer boos worden als Julia of Stijn stout zijn. Hij voelt niks meer omdat hij dood is.
 • Julia en Stijn weten niet wat dood is, ze denken dat papa nog terug kan komen. Maar mama vertelt hen dat als je dood bent, je nooit meer levend wordt. Papa is nu zo koud als melk uit de koelkast. Julia en Stijn mogen papa even knuffelen, Julia durft niet zo goed, Stijn wel.
 • Papa gaat voor altijd weg, Julia en Stijn leggen hun tekeningen bij papa in de kist. Ze leggen ook een knuffel neer, dan is papa niet zo alleen. Julia en Stijn mogen helpen de deksel op de kist te leggen en ze mogen de schroeven er in draaien.
 • Er komen heel veel mensen, iedereen luistert naar de muziek en er is iemand die iets over papa vertelt.
 • Papa wordt gecremeerd, de kist met zijn lichaam gaat in een grote oven. De oven is erg heet, zo heet dat de kist en het lichaam van papa verbranden. Maar papa voelt daar niets van, hij is dood en heeft zijn lijf niet meer nodig.
 • Van het lijf van papa blijft alleen een bergje as over, die as gaat in een soort vaas. Zo’n vaas wordt urn genoemd. De urn kun je begraven, of in een urnenmuur zetten of thuis bewaren.
 • Julia en Stijn zijn verdrietig, waar is papa nu? Julia heeft buikpijn van verdriet, Stijn is heel boos en wil dat papa terugkomt.
 • Julia gelooft dat papa bij de sterren is, Stijn weet dat niet zo zeker, misschien is papa wel in de hemel. Stijn en Julia praten wel eens tegen papa, jammer dat hij niks terug kan zeggen.
 • Julia en Stijn missen papa steeds meer, mama is ook vaak verdrietig. Er is een lege stoel aan tafel, mama kookt teveel eten, papa’s jas hangt nog aan de kapstok. Julia en Stijn snappen dat niet, hij komt toch niet meer.?
 • Stijn wil mama troosten en Julia helpt mama mee. Ze praten over papa en kijken foto’s, dat is fijn. Maar soms willen ze niet praten of foto’s kijken, dan worden ze verdrietig.
 • Papa is al een poosje dood, mama zorgt heel goed voor Julia en Stijn. Papa kan nooit meer terugkomen, maar Julia en Stijn zullen hem nooit vergeten.

Praktische en feitelijke informatie over cremeren

Na het verhaal volgt een bladzijde met praktische en feitelijke informatie: hoe leg je uit wat cremeren is. Het is belangrijk dat kinderen weten dat iemand die dood is zijn lichaam niet meer nodig heeft. Zijn lichaam is eigenlijk een omhulsel, een huisje, waarin hij gewoond heeft. Uitleg over hoe cremeren precies gaat. Laat je bij het uitleggen niet leiden door je eigen angst staat in het boek, maar stem het af op het kind en doe het met liefde en aandacht.

De tekst en de illustraties

Het is een vierkant boek met op de voorkant een afbeelding van twee kinderen. Het meisje maakt een tekening, het jongetje staart voor zich uit. Ook het meisje lijkt in gedachten. Om de afbeelding een kader met daarin sterren. In oranje letters de titel van het boek: Doodgaan is geen feest. Daaronder: Over doodgaan, cremeren en rouwen. Achterop staat vermeld voor wie het boek is bedoeld en dat het een voorleesverhaal is voor kinderen van ongeveer drie/vier tot acht jaar. Op iedere linkerpagina vind je potloodtekeningen in pasteltinten, op veel illustraties komen Julia en Stijn voor. Op twee tekeningen komt de overleden vader voor, hij ligt vredig te ‘slapen’. Op iedere rechterpagina vind je tekst, gedrukt in een rond lettertype. Er is geen gebruik gemaakt van hoofdletters, punten, komma’s. Het zijn korte zinnen die gemakkelijk voorlezen. Bij de tekst staat telkens een klein afbeelding van iets wat bij de tekst past. Als in de tekst gesproken wordt over de schoenen van papa die nog in de gang staan dan staat er een paar schoenen op de kleine afbeelding op de rechter pagina. Bij de paginanummers staat een afbeelding van een vogeltje. Deze vogel komt ook terug op de urn.

Twee fragmenten

Fragment 1

julia en stijn weten niet wat dood is
papa kan toch terugkomen?
dat kan niet, zegt mama
als je dood bent, word je nooit meer levend
dan kun je niet meer ademen
je kunt niet meer praten
je kunt niet meer lopen
mama zegt dat papa nu koud is
net zo koud als de melk uit de koelkast
julia en stijn mogen papa even knuffelen.
julia durft het niet zo goed
stijn wel


Fragment 2

van het lijf van papa
blijft alleen een bergje as over
die as gaat in een soort urn genoemd
die urn kun je begraven
of in een speciale urnenmuur zetten
je kunt hem ook thuis bewaren
sommige mensen bewaren de as niet in een urn
maar strooien deze uit op een mooi plekje
of ze doen een klein beetje as
in een speciaal sieraad
dan is papa altijd bij je

Voor welke leeftijd?

Een boek om door te nemen met kinderen tussen de vier en de acht jaar.

Aanpassen

Bij het voorlezen kun je met enige aanpassing ook een opa of oom maken van papa Peter wordt gemeld in de inleiding van het boek.

Lees verder

© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Resomeren, hoe werkt het?Resomeren, hoe werkt het?Resomeren kan al in diverse landen. Resomeren lijkt veel op cremeren, maar is toch net even anders. Bij resomeren wordt…
Begraven of cremeren?Begraven of cremeren?De keuze voor begraven of cremeren wordt vaak ingegeven door traditie en religie. Wat gebeurt er precies bij cremeren? W…
PaardencrematoriaElke dierenbezitter weet het; de kans dat jij je dier overleeft is toch wel erg groot. Nadat het dier overleden is, kan…
Hond begraven, cremeren of destructieHond begraven, cremeren of destructieHet is geen onderwerp waar je graag bij stilstaat. Toch krijgt elke hondeneigenaar er ooit mee te maken dat zijn hond ko…
Bronnen en referenties
 • Doodgaan is geen feest: over doodgaan, cremeren en rouwen (ISBN 978 90 77179 10 9)
 • www.rietfiddelaers.nl
 • https://nos.nl/artikel/2298425-aantal-crematies-neemt-verder-toe-twee-derde-van-de-mensen-kiest-er-nu-voor.html (geraadpleegd op 23 augustus 2020)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 23-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.