recensie

Boekrecensie: Tess Gerritsen - De Chirurg

De boeken van Tess Gerritsen vinden gretig aftrek. Ook ik liet me verleiden door de flaptekst van The Surgeon (Nederlands: De Chirurg) en mijn kennismaking met Gerritsen was erg prettig. Het boek valt het beste te beschrijven met één simpele en clichématige term: pageturner.

Boekgegevens

  • Uitgever USA: Ballantine Books
  • Uitgever Nederland: House of Books
  • ISBN: 978-0345447845
  • Aantal pagina's: 384

Blijft boeien

Van begin af aan pakt Tess Gerritsen de lezer bij de strot en die laat ze nooit meer los. De seriemoordenaar, die door zijn walgelijke praktijken en medische kennis door het leven gaat als 'De Chirurg', wordt op een goede manier geïntroduceerd en dwingt direct het nodige ontzag af. De politie in Boston doet er alles aan om De Chirurg voor te zijn en Gerritsen zet het politiewerk heel gedegen en rustig uiteen, wat de plot direct een vrij realistisch tintje geeft. Ze roept bovendien met het politiewerk een flink aantal vragen omtrent de moordenaar op en geeft per hoofdstuk steeds kleine brokjes informatie weg om de spanning op te voeren. Het is een bekende methode om flink wat suspense op te wekken en Gerritsen gaat daar heel erg goed en nauwkeurig mee om. Je voelt als lezer dat het politieteam langzaam maar zeker dichter bij de moordenaar komt, maar je voelt eveneens dat die moordenaar niet zo makkelijk te vangen is, waardoor er een dubbele dosis spanning ontstaat. Het boek wegleggen wordt dankzij dit soort verteltactieken een hele uitdaging.

Met anatomische precisie

Het boek is letterlijk en figuurlijk met anatomische precisie samengesteld. Gerritsen mijdt de smerige details absoluut niet en hierdoor krijgt het boek een vrij serieuze context die in veel thrillers en suspense verhalen ontbreekt. Centraal in het verhaal staat Catherine Cordell. Zij overleefde eerder een aanval van soortgelijke 'chirurgische' aard. Ze is nadien elders gaan wonen en de moorden in haar nieuwe omgeving hebben wel bijzonder veel overeenkomsten met haar eigen ervaringen enkele jaren terug. Dergelijke plots zijn niet verrassend of origineel te noemen, maar dankzij de goede en vooral secure uitwerking van de schrijfster, stoort dat geen moment. De personages krijgen stuk voor stuk voldoende aandacht, waardoor het eenvoudig is om met hen mee te leven; dit maakt het boek lekker meeslepend, waardoor het zich wel weet te onderscheiden van de standaardthriller.
Het verteltempo ligt door de uitgebreide beschrijvingen lange tijd niet erg hoog, maar ook dat vind ik een positieve ontwikkeling. De plot steekt hierdoor uitstekend in elkaar, waardoor alle ingrediënten voor een steengoede thriller aanwezig zijn. Een goed geconstrueerd einde zou de kers op de taart zijn.

Net wat te toevallig

De climax is helaas niet helemaal 'binnen de lijntjes' van het verhaal. Het gedegen politiewerk maakt plaats voor wat overhaaste beslissingen en dat is toch licht teleurstellend, maar bovenal erg jammer. Het einde kent net wat teveel toevalligheden waardoor het niet zo goed is als de rest van het boek. Spannend is en blijft het absoluut en het tempo gaat ook flink omhoog, maar het einde had Gerritsen iets beter aan kunnen en moeten pakken.

Aanrader!

Desalniettemin is The Surgeon (De Chirurg) een aanrader voor iedereen die graag spannende thrillers met een sterk en geloofwaardig plot leest. Origineel is het bepaald niet en het einde is een lichte teleurstelling, maar Tess Gerritsen is in staat om een sterk plot neer te zetten en daaromheen een mooi verhaal te bouwen, waardoor het gebrek aan originaliteit niet direct een tekortkoming is. De spanning is continu aanwezig, soms zelfs bijna tastbaar, en de sterke personages voelen al snel als vertrouwelingen aan. Kortom: dit boek is spannend en meeslepend en voor de liefhebber verplichte kost!
© 2012 - 2024 Marcofr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie De Chirurg - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft superspannende thriller boeken, De Chirurg is het eerste deel uit de Jane Rizzoli/Maura Isles se…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
recensieRecensie De Zondares - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft hele spannende thrilllers, zo ook de bestseller 'De Zondares' welke uitgekomen is in 2003. Dit i…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…

recensieBoekrecensie: Michael Koryta - De Koude RivierToen ik in de winkel tegen Michael Koryta's 'So Cold the River' (Nederlands: 'De Koude Rivier') aanliep, werd ik direct…
recensieBoekbespreking: MishaEen Joods meisje wordt in de oolog bij mensen in huis geplaatst, nadat haar ouders zijn opgepakt. Hier heeft ze het hele…
Marcofr (20 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.