recensie

Boekrecensie: Stephen King - Misery

Het gaat Paul Sheldon allemaal goed af: zijn Misery boekenreeks verkoopt goed en de dollars stromen binnen. Totdat hij opeens wakker wordt in een wildvreemd huis. Hij blijkt bij een auto-ongeluk van de weg af te zijn geraakt en een vrouw, Annie Wilkes, heeft hem weten te redden. In plaats van Paul naar een ziekenhuis te sturen, besluit Annie om Paul bij haar thuis op te nemen. In Misery (1987) vertelt King het verhaal over een gehavende schrijver die ook zijn wapens heeft.

Boekgegevens

  • Uitgeverij USA: Viking
  • Uitgeverij Nederland: Luitingh-Sijthoff
  • ISBN: 978-0670813643
  • Aantal pagina's: 320

Gewaagd

Het uitgangspunt van het verhaal is gewaagd te noemen. Het leeuwendeel van het verhaal speelt zich af in het huis van Annie en doorgaans zitten Paul en Annie daar als enige personages. King maakt het zichzelf dus niet eenvoudig door voor slechts één setting met twee personages te kiezen. Op deze manier is het niet makkelijk om de aandacht van de lezer vast te houden, maar ook in Misery weet King weer succesvol in de hoofden van zijn personages te kruipen en een spannend verhaal te vertellen. De plot is natuurlijk heel interessant: Annie claimt de grootste fan van Pauls boeken te zijn, maar is ernstig teleurgesteld dat Paul zijn hoofdpersoon Misery in één van de boeken heeft laten sterven. Annie eist dat de gehavende Paul die fout herstelt en een volgend boek schrijft waarin Misery haar herintrede doet. Wanneer Paul dat niet doet, zet Annie de medicatie stop en zal Paul verschrikkelijk moeten lijden. Paul kan dus niet veel meer doen dan luisteren naar de krankzinnige Annie.

Annie Wilkes

King heeft met Annie Wilkes weer een noemenswaardige bad-girl geschapen. Haar stemming is nog wisselvalliger dan het Nederlandse weer en ze is tot werkelijk alles in staat om haar favoriete personage weer tot leven te wekken. Ze is enerzijds bijzonder streng voor Paul: wanneer het boek niet loopt zoals zij dat zou willen zien, gaat het de open haard in en dwingt ze Paul het anders te doen. Anderzijds is ze bij vlagen poeslief: ze haalt alle materialen die Paul nodig heeft zo snel mogelijk uit het dichtstbijzijnde dorp en behandelt Paul af en toe als haar troetelkind. Wanneer het verloop van het nieuwe boek helemaal naar haar zin is, kan Paul niets meer fout doen. Wanneer het lezen tegenvalt, moet Paul vrezen voor zijn ledematen...

Als Annie de kamer binnenkomt, is het dus altijd weer een verrassing wat er gaat gebeuren. Is ze in een goede bui of is ze in staat om aan Pauls reeds gebroken benen nóg meer schade aan te richten? Annie en Paul krijgen voldoende uitdieping en het tempo zit er lekker in. King gooit er regelmatig een aantal fragmenten uit het 'echte' Misery boek tussendoor en dat komt het tempo niet echt ten goede, maar ze zijn op zich aardig om te lezen. Essentieel voor de plot zijn ze echter niet.

Blijft spannend

Het verhaal blijft van begin tot eind erg spannend. Paul is een geveinsde man en ondanks zijn fysieke letsel, heeft hij nog een aantal verrassingen voor Annie in petto. Naast krankzinnig is Annie echter ook slim, waardoor de trucjes van Paul niet altijd even handig uitpakken. Verwacht geen horror in de zin van bloed en rondvliegende ledematen. Wat Annie soms met Paul doet, is voor laatstgenoemde wel degelijk een horrorscenario, maar over het algemeen zit de horror weer tussen de regels. De wanhoop drijft bij Paul het lichaam in en King laat dit erg sterk naar voren komen. Vlak voor het einde raakt alles in een stroomversnelling als Paul een schokkende ontdekking doet en dit leidt tot een goede climax waarin King gelukkig eens niet doorschiet. In één scène is de subtiliteit ver te zoeken, maar die scène is wel absoluut geweldig en wreed.

Typisch King

Misery is een typisch Stephen King verhaal: de hoofdpersonages zijn erg goed, de plot is goed uitgewerkt en de horror zit tussen de regels. Een goede climax maakt dit tot boek een van mijn favorieten. De verfilming is overigens ook de moeite waard! Kathy Bates en James Caan spelen daar allebei een uitstekende rol en de film blijft behoorlijk trouw aan het boek.
© 2012 - 2020 Marcofr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
recensieDe zeven zonden van Poema Pocket (Gemakzucht)De zeven zonden is een unieke serie van uitgeverij Luithing Sijthof. De hoofdzonden zijn bekend uit de Katholieke kerk,…
recensieBoekrecensie: Rosie - Stephen KingRosie vertelt het verhaal van een moegetergde vrouw die wraak neemt op haar mishandelende man Norman.
De Donkere Toren door Stephen KingDe reis naar de Donkere Toren De donkere toren wordt beschreven in zeven boeken. Stephen King neemt u mee op reis met Ro…

recensieBoekrecensie: Stephen King - DumaStephen King staat heden ten dage nog steeds bekend als 'de master of horror.' Een onterechte typering, als je het mij v…
recensieBoekrecensie: Stephen King - De Donkere Toren (DT VII)Het langverwachte zevende en laatste deel van Stephen King's Dark Tower reeks werd geconfronteerd met erg hoge verwachti…

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Stephen King - Misery"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marcofr
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!