recensie

Gedachten Gedichtjes: gedichten uit het leven gegrepen

Gedachten Gedichtjes: gedichten uit het leven gegrepen Gedachten Gedichtjes is de tweede gedichtenbundel van Monique de Vries. In deze bundel met meer dan zestig gedichten doorloop je in vogelvlucht de hoofdstukken uit het leven. De eerste bundel was gericht op het hele gezin (koetje boe & ratje toe), in Gedachten Gedichtjes worden volwassenen door Monique uitgenodigd om met haar mee te dwalen over de ‘paden’ die we allemaal bewandelen in het leven

De gedichtenbundel Gedachten Gedichtjes

In het boek Gedachten Gedichtjes dwaal je samen met de schrijfster langs de grote en kleine elementen uit het leven. Ze omschrijft het zelf als een gedichtenbundel met vele gezichtjes. Gedichten die een lach op je gezicht zullen brengen, maar ook kom je gedichten tegen waarbij je misschien wel een traan zult laten. Twijfels, vreugde en verdriet komen samen in deze bundel, ook humor ontbreekt niet.

Gegevens van het boek

  • Tekst: Monique de Vries
  • Uitgeverij: Boekenbent
  • Jaar: 2011
  • Pagina’s: 113
  • ISBN: 978 90 8570 820 9
  • Doelgroep: volwassenen
  • Prijs: 11 euro

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Over de auteur, Monique de Vries

Monique is geboren in 1971 te Alkmaar. Naast het fulltime moeder zijn schrijft ze gedichten. In oktober 2010 is haar eerste bundel verschenen: koetje boe & ratje toe. De opbrengst van dit boek komt ten goede aan Stichting Opkikker. Het boekje bevat gedichten die beschreven zijn vanuit de belevingswereld van een kind of dier. Haar tweede gedichtenbundel (Gedachten Gedichtjes) is voor volwassenen. De derde bundel van de schrijfster is ook in 2011 uitgebracht. Alle remmen los! is een boekje waarin alle remmen worden losgegooid. Niet alleen hollen en dollen maar Monique schenkt ook aandacht aan serieuze zaken. Zware en lichte onderwerpen wisselen elkaar af. De opbrengst van deze derde bundel gaat rechtstreeks naar Stichting Opkikker.

De kaft van het boek

Op de kaft een afbeelding van een lieveheersbeestje, het diertje zit op het gele hart van een witte bloem. Op de achtergrond een blauwe lucht met wat wolkjes. In een felblauwe strook staat de naam van de schrijfster, in de blauwe lucht de titel van de bundel in een royale letters. De blauwe lucht loopt nog een stukje door op de achterkaft van het boekje. Op een effen blauwe achtergrond wordt de inhoud van het boek in het kort beschreven en informatie over Monique de Vries.

De gedichten

In het boek staan meer dan zestig gedichten. Ik kan ze niet allemaal beschrijven en heb er daarom vier uitgekozen om in het kort over te vertellen.

onbereikbaar

Dit gedicht doet mij denken aan iemand die contact wil leggen met iemand die om een of andere reden niet meer goed bereikbaar is. Bijvoorbeeld omdat iemand dement is. De tekst heeft mij zeer ontroerd.

Fragment
als jouw ogen niet meer spreken
als jouw tranen niet meer stromen
als mijn woorden niet meer aankomen
hoop ik dat mijn liefde voor jou nog wel wordt opgenomen
hoop ik daarmee ergens in die leegte JOU weer tegen te komen

jouw hart

In dit gedicht lees je over iemand wiens hart heel veel te verduren heeft gehad. Aan het einde van het gedicht wordt de raad gegeven om de mensen die het kwaad hebben veroorzaakt niet meer in het hart toe te laten van degene die gekwetst is.

Fragment
hoe sterk zal jouw hart nog zijn
na alle klappen die het hartstikke stuk maken
hoe harteloos kunnen mensen soms zijn
door jou steeds zo diep te raken
hoe harteloos kan Ik zijn
door jou nu eens hardop te zeggen
die mensen niet meer in jouw hart toe te laten

inpakken van woorden

Dit gedicht gaat over hoe je iets tegen iemand kunt zeggen. Je kunt heel direct zijn, maar vaak worden woorden ingepakt om het wat aangenamer te maken voor de ontvanger.

Fragment
verpak ik soms alles
om het respect te behouden bij de ontvanger
niets verpakken
pakt vaak anders uit bij de ontvanger
te veel verpakken
komt vaak niet aan bij de ontvanger
dus ben ik eigenlijk Altijd verrast…
hoe iets uitpakt!

woorden

Dit gedicht doet mij denken aan mensen die al heel lang in onmin met elkaar leven. Zo lang dat de een de woorden van de ander al niet meer hoort en in gedachten al bezig is met een nieuw leven.

Fragment
jij gooit er woorden uit
zonder dat ik ze opvang
zonder dat ze aankomen
zonder dat ze me raken
ik ben verder
dan je denkt!

Bron: Foto infoteurBron: Foto infoteur

Gedichten uit het leven gegrepen

Een prachtige gedichtenbundel. De beloftes op de achterkaft van het boek worden ingelost, ik heb gelachen maar ook af en toe bijna een traan gelaten. Bij de fragmenten in mijn artikel staan de zinnen anders op papier dan in de bundel. Monique zet de zinnen op zo’n manier onder elkaar dat het mooier oogt met de nodige witregels. Ik vind deze bundel een aanrader en hoop nog meer gedichten van deze schrijfster te mogen lezen in de toekomst.
© 2012 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartMooie bijbelteksten en gedichtjes voor op een geboortekaartChristelijke ouders kiezen er vaak voor om een bijbelse tekst, gedicht of versje op een geboortekaartje te zetten. Het k…
Gedicht analyse van het gedicht 'Vader'Het gedicht Vader is geschreven door Willem Wilmink. In het gedicht komen verschillende vormaspecten en een achterliggen…
Goede doel: Stichting de opkikkerGoede doel: Stichting de opkikkerStichting de opkikker is een stichting die mensen verwendagen geeft. Als een kind ernstig ziek is of voor een lange beha…
Recensie dichtbundel: 'Als je goed om je heen kijkt ...'recensieRecensie dichtbundel: 'Als je goed om je heen kijkt ...''Als je goed om je heen kijkt zie je dat alles gekleurd is: gedichten voor kinderen van alle leeftijden' is een dichtbun…

Over Dood en eeuwig leven - Benedictus XVI - RecensierecensieOver Dood en eeuwig leven - Benedictus XVI - RecensieToen in 1977 de eerste druk van ‘Dood en eeuwig leven’ verscheen, barstte er in de Duitse maatschappij een levendig deba…
Boekrecensie: Mare en de dingenrecensieBoekrecensie: Mare en de dingenMare is een levenslustig meisje, ze is erg gesteld op haar oma. Wanneer oma ziek wordt en haar spraakvermogen verliest,…
Bronnen en referenties
  • Gedichtenbundel: Gedachten Gedichtjes (ISBN 978 90 8570 820 9)
  • Afbeelding bron 1: Foto infoteur
  • Afbeelding bron 2: Foto infoteur
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 08-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.