recensie

Boekrecensie: Bobbi viert sinterklaas

Boekrecensie: Bobbi viert sinterklaas Een vrolijk boekje voor peuters over Sinterklaas. Beertje Bobbi is bij de intocht van Sinterklaas en hij mag meerijden op het paard van de Sint. Het boekje is geschreven door Ingeborg Bijlsma, de illustraties zijn gemaakt door Monica Maas. Er zijn meer dan vijfentwintig boekjes over dit beertje geschreven.

Gegevens van het boek Bobbi viert sinterklaas

  • Tekst: Ingeborg Bijlsma
  • Illustraties: Monica Maas
  • Uitgeverij: Kluitman Alkmaar B.V.
  • Gepubliceerd: 2005
  • Genre: kinderboek/prentenboek
  • Aantal pagina’s: 26
  • ISBN: 90 206 8420 5
  • Prijs: rond de 7 euro
  • Geschikt voor: kinderen vanaf twee/drie jaar

Over de schrijver, Ingeborg Bijlsma

Ingeborg wist al jong wat ze later wilde worden: juf! Ze ging naar de PABO en werd inderdaad juf. Als student had ze een bijbaantje bij Radio 3 en het leek haar leuk om media en kinderen te combineren. Toen die mogelijkheid voorbij kwam, greep ze haar kans. Ze ging werken bij SchoolTV en werd redacteur bij Koekeloere en De Teletubbies. Naast de inhoud voor de televisieprogramma’s was ze ook verantwoordelijk voor het lesmateriaal voor scholen. Ze schreef het lesmateriaal, bedacht onder andere de werkbladen. Monica Maas tekende de werkbladen.

Over de illustrator, Monica Maas

Monica Maas is geboren op Texel. Sinds 1978 is Monica werkzaam als illustrator en ontwerper, ze heeft tekeningen en omslagen gemaakt voor meer dan honderd (kinder)boeken.

Het verhaal Bobbi viert sinterklaas

Bobbi staat blij te springen als de boot van Sinterklaas en Zwarte Piet aankomt. Sinterklaas stapt op zijn paard en stopt vlakbij Bobbi. Hij vraagt of Bobbi een stukje mee wil rijden. Na het ritje op het paard krijgt Bobbi wat pepernoten van Zwarte Piet. Als er wat pepernoten op de grond vallen, vindt Bobbi een veer van Zwarte Piet.

Die avond zingt Bobbi een liedje voor Sinterklaas bij de haard. Hij legt de veer die hij gevonden heeft en een wortel voor het paard neer naast zijn laars. De volgende ochtend liggen er twee cadeautjes, een voor olifantje Ollie en een voor Bobbi. Op pakjesavond staat er een grote zak met cadeautjes voor de deur. Bobbi hoopt dat Sinterklaas volgend jaar ook weer langs komt.

De tekst en de illustraties

Op de voorkaft kan een kind direct zien waar dit boekje over gaat: Bobbi en Ollie zitten op een wit paard samen met Sinterklaas. De titel maakt het helemaal duidelijk: Bobbi viert sinterklaas. Het is een vrolijk tafereeltje. Op de schutbladen zie je Bobbi die blaast op een toeter, achter hem zie je zijn pootafdrukken. In het boekje horen de linker- en rechterpagina bij elkaar. Links vind je de tekst met een kleine illustratie, op de rechter pagina een bijna paginavullende illustratie met een blauw kader. Bij de tekeningen is gebruik gemaakt van inkt en aquarelverf. Op de illustraties veel details. Frisse kleuren op een witte achtergrond. De tekst op de linkerpagina bestaat uit een vierregelig rijm (rijmschema abcb). Korte zinnen die gemakkelijk voorlezen, geen moeilijke woorden voor jonge kinderen.

Een fragment uit het boek

Bobbi fluistert: “Ssst, ik hoor wat.”
Klop, klop, klop. Er klinkt gebons.
Bij de deur roept Bobbi: “Pakjes!
Zijn die allemaal voor ons?”

Mijn mening over Bobbi viert sinterklaas

De boekjes over dit beertje zijn erg leuk. Het zijn compacte verhaaltjes, de aandacht van een jong kind zal niet snel verslappen. Ook in dit boekje maakt Bobbi leuke dingen mee. Hij is bij de intocht van Sinterklaas, hij mag meerijden op het paard en krijgt pepernoten. Thuis zet hij zijn laarsje, krijgt een cadeautje, verkleedt zich als Zwarte Piet en Sinterklaas en tot slot viert hij pakjesavond. De ouders van Bobbi komen niet in beeld, wel zijn vriendjes zoals olifantje (Ollie). Dit boekje is een aanrader om voor te lezen in de weken voor Sinterklaas.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bobbi: het beertje uit de kinderboeken van Monica MaasBobbi: het beertje uit de kinderboeken van Monica MaasBobbi is een beertje, een lief vrolijk beertje. Samen met zijn vriendjes beleeft hij heel veel avonturen in de kinderboe…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Boekrecensie: Dikkie Dik viert SinterklaasrecensieBoekrecensie: Dikkie Dik viert SinterklaasHeerlijk om tijdens de weken voor Sinterklaas boekjes voor te lezen over de Goedheiligman. Veel jonge kinderen kennen Di…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?

'De dreiging', fact fiction van wereldniveaurecensie'De dreiging', fact fiction van wereldniveauBoekrecensie over het boek: 'De dreiging – Eén leider, één macht' dat gaat over de ontvoering van twee Franse wetenschap…
Boekrecensie: Kleine Ezel en Sinterklaas (vanaf vier jaar)recensieBoekrecensie: Kleine Ezel en Sinterklaas (vanaf vier jaar)De boeken over Kleine Ezel zijn wereldwijd in 15 talen vertaald. In dit boekje wachten Kleine Ezel en zijn vriendjes op…
Bronnen en referenties
  • Bobbi viert sinterklaas (ISBN 90 206 8420 5)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.