recensie

'De dreiging', fact fiction van wereldniveau

'De dreiging', fact fiction van wereldniveau Boekrecensie over het boek: 'De dreiging – Eén leider, één macht' dat gaat over de ontvoering van twee Franse wetenschappers naar de jungle in Colombia waar de FARC heer en meester is. Hoogleraar Robert Adamson verzet zich tegen de opkomende macht van Enochian, een magiër die zich zal ontpoppen als een gevaarlijke wereldleider. De artikelen die Robert publiceert zijn een doorn in het oog van Enochian die bijgestaan wordt door de Orde der Illuminati. Het verhaal is een fact fiction.

Samenvatting

Op een stormachtige namiddag bezoekt Robert Adamson zijn vriend Pascal Dupont, een nuchtere natuurwetenschapper. Op diens landgoed ontstaat er een gesprek over God, het heelal en buitenaards leven. Robert is hoogleraar oude talen aan de Sorbonne in Parijs en christelijk fundamentalistisch. Hij heeft een goede relatie met de nuchtere Ilse Meyer, docente rechtswetenschappen aan dezelfde universiteit.

Sumeriërs, bron Wikipedia / Bron: Tortuga767, Flickr (CC BY-SA-2.0)Sumeriërs, bron Wikipedia / Bron: Tortuga767, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Lichtverschijnselen

Tijdens een verblijf in Marseille, waar zij allebei over een appartement beschikken, ziet Ilse aan de nachtelijke hemel allerlei vreemde lichtverschijnselen. Bang geworden belt zij Robert. Hij stelt voor samen naar een berghotelletje te rijden. Daar vertelt hij over de Sumeriërs, buitenaardsen en Enochian, een magiër die de wereld wil beheersen, bijgestaan door de Orde der Illuminati. Robert heeft hierover kritische artikelen gepubliceerd, maar Ilse neemt niet alles klakkeloos aan. Er is nog een gast in het hotel, een blonde man, die hen volgt als zij terugrijden naar Parijs.

Ontvoering

De Orde laat Robert en Ilse naar de jungle in Colombia ontvoeren, waar de FARC de scepter zwaait. Tijdens een bijeenkomst in dat gebied laten de Illuminati met niet mis te verstane woorden weten dat Robert onmiddellijk moet stoppen met zijn publicaties. Robert is dat niet van plan. Miniscule chips worden in het lichaam van de twee wetenschappers geplaatst zodat ze altijd en overal zijn te volgen.

Ontsnappingspoging

Met behulp van twee afvallige FARC-leden proberen de gijzelaars door de jungle te ontsnappen.
Maar John, de blonde man eerder in het verhaal, wacht hen op en martelt Robert langdurig om informatie los te krijgen. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op.

Fact fiction

Stan Marlow is een pseudoniem van een Nederlandse advocaat die in 1942 is geboren en stamt uit een familie van schilders en schrijvers. Hij raakte geboeid door de geschiedenis van de Sumeriërs, een oude beschaving in Mesopotamië, ver voor onze jaartelling. Dit volk beschikte over kennis die onmogelijk was om te hebben in die tijd. Zij wisten niet alleen van het bestaan van de planeten maar ook hoe ze zijn samengesteld zoals de gasplaneten Jupiter en Neptunus. De Sumeriërs hebben afbeeldingen achtergelaten waarop figuren in ruimtepakken zijn te zien en voertuigen die lijken op ruimteschepen.

De schrijver raakte ook geïnteresseerd in de occulte kant van de mens en wist de verschillende onderwerpen fijntjes samen te smeden tot de fact fiction die het is geworden.

'Alziend oog' op dollarbiljet, bron Wikipedia / Bron: De:Benutzer:Verwüstung, Wikimedia Commons (Publiek domein)'Alziend oog' op dollarbiljet, bron Wikipedia / Bron: De:Benutzer:Verwüstung, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Filmwaardig

De sfeer van het verhaal is goed neergezet en komt ten goede van de geloofwaardigheid. De dialogen tussen de 'christelijk fundamentalische' Robert en de 'nuchtere' Ilse zijn niet gekunsteld maar vallen soms in herhaling. Maar dat gebeurt in echte dialogen vaak ook en is dus niet hinderlijk. Je wordt als lezer meegesleept in de spannende en angstige gebeurtenissen die de titel van het boek eer aan doen.

Het verhaal speelt zich af in Marseille, een Frans berghotel, Parijs, Londen, de Colombiaanse jungle en nog een paar plaatsen die een mooi decor zouden vormen in een film. Het verhaal en de locaties lenen zich bij uitstek voor een verfilming.

De dreiging – Eén leider, één macht

  • Auteur: Stan Marlow
  • Redacteur: Bert van der Waarde
  • Uitgever: Free Musketeers
  • ISBN10 9048421039
  • NUR: 330
  • Prijs: €18,95
© 2011 - 2024 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
OCAD, het Belgisch orgaan voor de dreigingsanalyseOCAD, het Belgisch orgaan voor de dreigingsanalyseDe terreurdreiging in België is sterk toegenomen. Om deze dreiging goed te kunnen inschatten, werd er in 2006 in België…
Geloof in de illuminatiGeloof in de illuminatiDe illuminati wordt ook wel gezien als een complottheorie, mensen die geloven in deze theorie denken dat er een geheim g…
De groepering FARCDe FARC staat voor Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia–Ejército del Pueblo. In Nederlands betekend dit Revolutio…
De beschaving der SumeriërsVanuit de oudste vastgelegde geschiedenis blijkt dat het zuiden van Mesoptamië, het zuiden van het moderne Irak, werd be…

Onmogelijk verliefd - Katarina von BredowrecensieOnmogelijk verliefd - Katarina von Bredow'Onmogelijk verliefd', waar denk jij dan aan? In het boek 'Onmogelijk verliefd' van Katarina von Bredow beleef je een ve…
Boekrecensie: Bobbi viert sinterklaasrecensieBoekrecensie: Bobbi viert sinterklaasEen vrolijk boekje voor peuters over Sinterklaas. Beertje Bobbi is bij de intocht van Sinterklaas en hij mag meerijden o…
Bronnen en referenties
Bertvdw (89 artikelen)
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.