recensie

Boekrecensie: Lucas, het komt dik in orde (overgewicht)

Boekrecensie: Lucas, het komt dik in orde (overgewicht) Overgewicht komt vaak voor, ook bij kinderen. Het is goed om een kind er bewust van te maken wat voor problemen je kunt krijgen als je last hebt van overgewicht. Dit positieve boek kan daarmee helpen. Het boek Lucas, het komt dik in orde gaat over obesitas. Lucas, een jongetje van een jaar of zes, lijdt aan overgewicht. Omdat hij zoveel weegt, valt hij snel. Gelukkig is er een oplossing voor zijn probleem. Na het verhaal vind je een bijsluiter met tips voor ouders en opvoeders.

Inhoud artikel


Gegevens van het boek

 • Titel: Lucas, het komt dik in orde
 • Tekst: Els Vercruysse
 • Illustraties: Pauline Oud
 • Uitgeverij: Clavis
 • Gepubliceerd: 2011
 • Genre: prentenboek
 • Aantal pagina’s: 24
 • ISBN: 978 90 448 1509 2
 • Geschikt voor: kinderen vanaf vijf jaar

Het verhaal Lucas, het komt dik in orde

Tijdens de turnles valt Lucas heel hard bij een looptraining. Hij is bang dat zijn voet gebroken is. In het ziekenhuis kijkt de kinderdokter naar de voet van Lucas. De voet is niet gebroken maar er is wel een ander probleem. Lucas weegt te veel en daardoor valt hij zo gemakkelijk. Gelukkig is er een oplossing. Zijn spieren zullen sterker moeten worden en hij zal gezonder moeten leren leven.

Een heel team gaat Lucas helpen: een bewegingstherapeut, een diëtist en een psycholoog. Lucas gaat eerst naar de bewegingstherapeut. Ze heet Els en kijkt erg vriendelijk. In de sportzaal is nog een andere jongen aanwezig, hij oefent op een loopband en heeft daar duidelijk plezier in. Als de voet van Lucas na enkele weken genezen is, kan hij aan het gezondheidsproject beginnen. Hij krijg van Els een werkschrift over gezond leven. Er staan allerlei weetjes in maar ook opdrachten.

Els, Lucas en een ander jongetje (Akim) gaan buiten wandelen en lopen. Lucas heeft het vreselijk zwaar, maar Els zegt dat het over een paar weken beter zal gaan. Akim zegt dat het echt waar is, het zal steeds gemakkelijker en leuker worden. Tijdens de wandeling plukken ze bessen en na afloop gaan ze naar de sportruimte en mengen de bessen met yoghurt. Er gaat geen suiker in, suiker is ongezond en maakt je dik legt Akim uit.

Vier maanden later is Lucas heel erg veranderd. Hij kan heel snel lopen zonder te struikelen, zijn spieren zijn sterker geworden. Hij kookt samen met zijn moeder, allemaal gezonde dingen. Dit heeft hij van de diëtist geleerd. Na het eten maakt het hele gezin een wandeling. Na de wandeling neemt de vader van Lucas chips, hij heeft het nog niet helemaal begrepen. Maar Lucas kiest voor een heerlijke appel.

Akim en Lucas zijn nu beiden fit, ze genieten van het zwemmen en hebben zelfs adem genoeg om spelletjes te spelen. Lucas schaamt zich niet meer voor zijn lichaam, dat heeft psycholoog hem geleerd. Als Lucas op controle gaat bij de dokter, is deze erg onder de indruk. Lucas heeft nu een normaal en gezond gewicht. De dokter denkt dat Lucas nog eens een echte sportman wordt. Samen met Akim wordt Lucas lid van een loopclub en als ze meedoen aan een stadsloop is het hele team er om ze aan te moedigen. Akim en Lucas zijn niet meer dik, maar wel dikke vrienden!

De tekst en de illustraties

 • Op de voorkaft twee plaatjes, een grote tekening met Lucas die in de lucht springt en lacht, een kleine tekening met Lucas die op een bankje zit en snoepjes en chips aan het eten is en veel dikker oogt. Achterop het boek vind je uitleg over de inhoud en drie kleine tekeningen die je ook terugvindt in het boek. In het boek vind je tekeningen in verschillende formaten, een dubbele pagina vullend maar ook kleine tekeningen. De illustrator heeft alles zwart omlijnd en ingevuld met frisse kleuren. Je ziet goed dat Lucas in het begin heel veel last heeft van zijn gewicht, hij zweet en loopt op een vreemde manier, struikelt. Ook bij het begin van de training heeft hij het zwaar, maar verder in het verhaal kijkt hij alleen nog maar vrolijk. Dat Akim zijn voorbeeld is kun je goed zien op de tekeningen (en lezen in de tekst).
 • Bij iedere tekening hoort tekst, zo’n zeven tot tien regels per keer, de tekst staat op een witte achtergrond buiten de illustraties. Een paar woorden zullen mogelijk uitgelegd moeten worden aan een kleuter zoals bewegingstherapeut, diëtist, psycholoog, gezondheidsproject, ontspannen en recept.

Een fragment

Naast de sportruimte is er een keukentje.
Daar mengt Els de bessen met wat yoghurt.
‘Je vergeet de suiker!’ roept Lucas.
Akim moet keihard lachen. ‘Te veel suiker is ongezond en maakt je dik,’ zegt hij.
De jongens vinden de yoghurt een beetje zuur, maar wel lekker.
Ze willen het thuis voor hun ouders maken.
Daarom schrijven ze het recept op in hun werkschrift.

Extra informatie achterin het boek/bijsluiter

Na het verhaal om voor te lezen volgen er drie pagina’s met tips voor ouders en opvoeders
De onderwerpen die aan bod komen:
 • Men weet vaak wel dat overgewicht op de lange termijn schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid maar toch blijkt het moeilijk om een goede en gezonde levensstijl te vinden.
 • Om een kind met overgewicht weer fit te krijgen is niet gemakkelijk, er circuleert ook heel veel foute informatie, denk maar aan de crash dieetboeken. Lucas krijgt een werkboek met de juiste informatie, het is tevens een handleiding voor ouders en opvoeders. Lucas krijgt steun van een heel team: een kinderarts, bewegingstherapeut, diëtist en een psycholoog en natuurlijk zijn ouders.
 • Waarom is mijn kind te dik? De energiebalans is verstoord, de energieaanvoer is groter dan het energiegebruik. Het kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een verkeerd eetpatroon, te weinig beweging, negatieve emoties of erfelijke factoren.
 • Wat kan ik eraan doen als mijn kind altijd honger heeft? Het lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Als je honger hebt geeft je lichaam het aan dat het nieuwe energie nodig heeft, het is een aangeboren reactie. Eetlust is echter een verworven gevoel. Als een kind krijgt aangeleerd dat zoet lekker is, zal het veel eerder zin krijgen in zoetigheid. Ouders en kinderen moeten het verschil leren tussen honger hebben en zin hebben om iets te eten.
 • Hoeveel moet mijn kind afvallen? Het moet een evenwichtige voeding combineren met dagelijkse beweging. Zo zal de energiebalans in evenwicht komen en zal het gewicht meer in overeenstemming komen met de lengte. Een kind hoeft niet drastisch op dieet te gaan of extreem te gaan sporten.
 • Wij zijn thuis allemaal te zwaar, is er dan wel iets aan te doen? De gevoeligheid voor overgewicht is genetisch bepaald. Je kunt echter wel voorkomen dat een kind overgewicht ontwikkelt. Wil de aanpak slagen dan zal het hele gezin mee moeten doen.
 • Hoeveel beweging is er nodig? Voor kinderen is het belangrijk dat ze elke dag minstens een volledig uur bewegen. Die beweging kan verspreid worden over de hele dag.
 • Hoe kan ik mijn kind laten sporten als we weinig tijd hebben en ook niet zo sportief zijn? Een kind hoeft niet direct op een sportclub. Wandelen naar de winkel, een trap nemen in plaats van de lift, wandelen met de hond. Als dit soort dingen goed gaan kan een kind lid worden van een sportclub.
 • Wat als een kind fysieke beperkingen heeft en niet goed kan sporten? Persoonlijke begeleiding en een rustige opbouw zijn van groot belang.
 • Zal het overgewicht niet gewoon verdwijnen tijdens de pubertijd? Daar moet je niet op wachten, meestal gebeurt dit niet. Als je kind van jongs af aan gezonde eetgewoonten aanleert dan heeft het minder kans dat het overgewicht zal ontwikkelen.
 • Hoe lang duurt het om een nieuwe levensstijl onder de knie te hebben? Reken op anderhalf jaar, het gaat om een leerproces voor het hele gezin.
 • Waaruit bestaat gezonde voeding? Eet vooral groenten, fruit, granen en vis. Vlees ook, maar met mate. Beperk vooral de vette of gesuikerde voedingsmiddelen. Drink voldoende water, het is de beste dorstlesser.
 • Zijn lightproducten en producten zonder vet toegestaan? Lightproducten zijn caloriearm maar bevatten vaak ongezonde plaatsvervangers als zoet- en smaakstoffen. Kijk goed naar de voedingswaarde van producten.
 • Mag een kind op een feest wel snoepen? Ja, een stukje taart of een glas frisdrank kan dan wel.
 • Wat doe ik als mijn kind geen groenten en fruit lust? Er zijn gemiddeld tien proefbeurten nodig om de smaak van groente en fruit te kunnen waarderen. Probeer ook verschillende bereidingswijzen uit.
 • Websites: www.azstlucas.be, www.dikinorde.be.
© 2011 - 2024 Wolfje02, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Reken je BMI uitReken je BMI uitVeel mensen hebben we het idee dat ze te zwaar zijn maar weten eigenlijk niet wat de 'norm' is. Ben je gewoon aan de zwa…
Overgewicht bij kinderenSteeds meer kinderen krijgen last van overgewicht. Hier zijn verschillende oorzaken voor, maar gelukkig zijn er ook oplo…
Informatie over overgewichtTegenwoordig is overgewicht een veelvoorkomend probleem. Veel mensen hebben er last van. Wat kun je er tegen doen?
Overgewicht en ObesitasOvergewicht en ObesitasRuim 48% procent van de Nederlanders kampt met overlast. Je ziet dagelijks op tv programma’s over overgewicht en afvalle…

Boekrecensie: Ik ben een pleegkindrecensieBoekrecensie: Ik ben een pleegkindHet boek Ik ben een pleegkind gaat over Lorenzo die tijdelijk in een pleeggezin woont omdat het niet goed gaat met zijn…
Boekrecensie: DroedeldagrecensieBoekrecensie: DroedeldagDroedeldag is een leuk boek voor kinderen in de kleuterleeftijd. Droedelen is gedachteloos krabbels tekenen. Joris, het…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Bol.com
 • Lucas, het komt dik in orde (ISBN 978 90 448 1509 2)
Wolfje02 (525 artikelen)
Laatste update: 22-03-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.