recensie
De zeven zonden van Poema Pocket (Wraak)
De zeven zonden worden voornamelijk in de katholieke kerk gebruikt. Dit gegeven is niet nieuw in films als bijvoorbeeld Seven, waarin de moordenaar te werk gaat volgens de hoofdzonden. Nu heeft Poema Pocket een briljante serie samengesteld met als lijdraad de zeven zonden. Daarbij worden de boeken uitgegeven op zonde en het verhaal dat daarbij past. Ik zal ze een voor een behandelen.
De eerste zonde: Ira
Volgens de hoofdzonde is Ira de Latijnse benaming voor woede, gramschap, toorn of wraak. De demon die typerend is voor de eerste zonde is Satan.
Franck Thilliez – De Kleur van het Duister
“Genoegdoening door het ondervonden onrecht bij de dader te herhalen.”
Eerder brak Thilliez internationaal door met zijn thriller Het Gruwelhuis, dat genomineerd werd voor diverse Franse thrillerprijzen. In 2006 werd het boek onderscheiden met de Prix de Polar.
Het verhaal
Poema gebruikt voor de opening van de serie zijn boek De Kleur van het Duister (La Couleur des Ténèbres). Een kort verhaal dat hij in 2009 uitgaf. Het boek gaat over twee mannen die zich op de bodem van een gletsjer bevinden. Het is aardedonker en ijskoud en er is nauwelijks te leven. De ene man draagt een masker, de andere is met een zware ketting aan de rotswand geketend. Er is door de dader een briefje achtergelaten en genoeg uitrusting om te overleven.
Tot slot
Een uiterst spannend boek dat langzaam opbouwt. Met zijn 112 pagina’s lees je het boek in een ruk uit. In het begin is het even doorbijten, omdat je niet weet wat je kunt verwachten, maar de beklemmende sfeer die Thilliez achterlaat grijpt je. Het verhaal begint wanneer de hoofdrolspeler Vick wakker wordt in de gletsjer. Vanaf dat moment leest het boek in ‘ik’ vorm waardoor je als lezer wordt meegesleept in een huiverinwekkend wraakspel. Langzaam leren de twee personen elkaar kennen en komen ze achter het mysterie waarom ze hier opgesloten zitten. Ze moeten zien te overleven en de puzzel oplossen. Gedurende het verhaal raak je in een beklemmende sfeer, leef je met de hoofdpersoon mee en kom je tot de oplossing. Daarbij is er een prachtige wending in het boek dat een einde heeft die je geheel niet verwacht.
Een goede eerste keus van de uitgever. Het boekje is dun met opbouwende spanning waardoor je verder gaat met de tweede zonde. Daarbij vraag je je af hoe de andere verhalen van Frank Thilliez zijn. De schrijver is vrij onbekend, maar met dit verhaal wil je gelijk alle andere boeken van hem lezen.
Echter was er wel een groot minpunt aan het boek en dat was de slechte vertaling. Ik weet niet wat voor vertalers men in dienst heeft, maar door de slechte Nederlandse spelling, lees je soms tenengrommend enkele regels. Als ik Frans kon, zou ik het zeker in de originele taal lezen.
Als je fan van thrillers bent, is dit zeker een aanrader. Je zult hem in een adem uit lezen.
Franck Thilliez
Tot slot nog wat informatie over de schrijver. Franck Thilliez is in 1973 geboren in Annecy. Op dit moment woont hij met zijn gezin in Nord-Pas-de-Calais in Noord Frankrijk. Naast Het Gruwelijkhuis zijn onder andere ook de boeken Schaduw van de Beul, Het einde van Pi en De ring van Moebius van deze schrijver erg goed.
© 2011 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieReis door het Rijk der ZinnenEen cultuurgeschiedenis van onze zintuigen. Zo kun je het boek van de Amerikaanse dichteres Diane Ackerman Reis door het…
Bronnen en referenties