recensie

Boekbespreking De Bekentenis van John Grisham

John Grisham is een Amerikaanse schrijver van meer dan 20 romans en toont met zijn nieuwe boek De Bekentenis zijn grote betrokkenheid bij het onderwerp de doodstraf. Deze roman speelt sterk in op de aloude angst van mensen om als onschuldige veroordeeld te worden en laat de lezer op indringende wijze de emoties van een ter dood veroordeelde beleven. Dat Grisham geneigd is het literaire aspect ondergeschikt te maken aan het onderwerp, zal de lezer hem snel vergeven.
De Bekentenis is een soort boek dat de lezer bij de lurven pakt en vereist dat het boek in één keer wordt uitgelezen. Maar het is tegelijkertijd een magnifiek verhaal over sociale kritiek in de traditie van literaire onruststokers als De Jungle van Upton Sinclair. Het onderwerp van de roman, de doodstraf en zijn slachtoffers, is afgeleid van John Grisham’s leven als activist en leidende figuur van het Innocence Project, een organisatie die zich inzet om onrechtmatig veroordeelde gevangenen vrij te krijgen.

De doodstraf

Op verschillende manieren, in zijn boeken The Chamber en The Innocent Man en in vele krantenartikelen, heeft Grisham stelling genomen tegen de doodstraf. De Bekentenis doet daar nog een schepje bovenop en laat er geen twijfel over bestaan; de doodstraf is moreel onaanvaardbaar. Het zal sommige lezers ergeren, de gevestigde denkbeelden ontzetten en ongetwijfeld ook sommige meningen doen veranderen. Ongeacht uw mening, is het geen boek om eens lekker achterovergezakt bij weg te dromen.

Het verhaal

Het verhaal opent met een klassieke film noir situatie, waarbij een doorsnee burger ineens in een nachtmerrie terecht komt. In dit geval is onze held de dominee Keith Schroeder, herder van de Luterse kerk in Topeka in Kansas. Op een wintermorgen is Keith aan het werk in zijn kantoor en meldt zich Travis Boyette, een op proefverlof zijnde veroordeelde misdadiger met een lang strafblad van aanrandingen. Hij vertelt Keith dat hij een dodelijke hersentumor heeft en dat hij overweegt de verkrachting en moord van Nicole Yarber, een high school studente in Slone, Texas, van 10 jaar geleden te bekennen.

Na enige tijd toont Boyette het overtuigende bewijs van zijn schuld en zij bedenken het volgde plan: Keith zal Boyette naar Slone meenemen en op die manier medeplichtig worden aan het breken van de afspraken van het proefverlof. Boyette zal zich bij de autoriteiten aangeven en zal hen leiden naar de plaats waar hij Nicole ooit heeft begraven. Intussen staat Donté Drumm, een klasgenoot van Nicole, op de punt om de doodstraf te krijgen voor een moord die hij dus niet op zijn geweten heeft. Keith en Boyette hebben 24 uur de tijd om dat te voorkomen en dat leidt tot een angstaanjagende trip.

De meest indrukwekkende scène in het boek is, wanneer Grisham in een flash back de arrestatie van Donté beschrijft, en de gewelddadige verhoren van de politie met als resultaat de gedwongen bekentenis. De verschrikkelijke periode die Donté in de death row doormaakt, waarbij hij bij zinnen probeert te blijven door de het lezen van de Bijbel en met herinneringen aan zijn foorball wedstrijden van weleer, snijden diep in de ziel van de lezer.

Aanklacht

Een meer krachtige aanklacht tegen de doodstraf zal niet gauw meer aan het papier kunnen worden toevertrouwd; de angst om als onschuldige te worden veroordeeld is voor menig filmmaker, niet in het minst Alfred Hitchcock, een dankbaar onderwerp geweest. Het zal mij niet verbazen als deze succesvolle roman van Grisham binnen korte tijd hetzelfde lot is beschoren.

De Bekentenis van John Grisham werd in de originele taal als The Confession in oktober 2010 uitgegeven door Doubleday. De Nederlandse versie is uitgegeven door A.W.Bruna Uitgevers.
© 2010 - 2020 Cenerentola, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Marianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper na DNA-onderzoekMarianne Vaatstra – Bekentenis van Jasper na DNA-onderzoekJasper S., de man die in 1999 Marianne Vaatstra vermoordde, bekende na zijn arrestatie al na tien minuten aan zijn advoc…
Top 5 best betaalde schrijvers ter wereld (2019)Top 5 best betaalde schrijvers ter wereld (2019)Het schrijven van een boek, voor veel mensen is dat geen beroep waar een goede boterham mee verdiend kan worden. Echter…
De bekentenis van Adriá; Jaume CabrérecensieDe bekentenis van Adriá; Jaume CabréDe monumentale roman De bekentenis van Adriá wordt wel gezien als het magnum opus van de Catalaanse schrijver Jaume Cabr…
Rechtspraak in de 17e eeuwRechtspraak in de 17e eeuwIn de 17e eeuw was de rechtspraak erg versplinterd. Alleen de provincie Holland al had meer dan 200 rechtbanken die zich…

recensieBoekbespreking: Een keukenmeidenromanDe titel van deze debuutroman van Kathryn Stockett kan misleidend zijn. Wie een boek over allerlei 'oppervlakkige' huish…
Wandelende tak uit de reeks Kleine beestjesrecensieWandelende tak uit de reeks Kleine beestjesHet boek met de titel Wandelende tak behoort tot de reeks Kleine beestjes van uitgeverij Ars Scribendi. In het boek kun…

Reageer op het artikel "Boekbespreking De Bekentenis van John Grisham"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cenerentola
Gepubliceerd: 07-12-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!